Dieta śródziemnomorska lepsza od ćwiczeń
Dieta śródziemnomorska wydłuża życie i chroni przed zawałami lepiej niż ćwiczenia - wykazały badania opublikowane podczas kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w San Diego – informuje "Yahoo Health".
Dieta śródziemnomorska wydłuża życie i chroni przed zawałami lepiej niż ćwiczenia - wykazały badania opublikowane podczas kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w San Diego - informuje "Yahoo Health".
- W wielu badaniach epidemiologicznych przeprowadzonych na całym świecie wykazano, że zwyczaje żywieniowe związane z taką dietą łączyły się z rzadkim występowaniem przewlekłych chorób i z wysoką oczekiwaną długością życia - stwierdzają autorzy publikacji.
Najnowsze badania, które jeszcze dobitniej potwierdziły zalety diety śródziemnomorskiej, przeprowadzono w latach 2001-2012 na grupie 2,5 tys. Greków w wieku od 18. do 89. roku życia. Zostali oni dokładnie pouczeni, na czym polega ten sposób odżywiania. Musieli wypełniać kwestionariusze dotyczącego tego, jaki jest ich styl życia oraz jak bardzo stosują się do zaleceń diety śródziemnomorskiej (w skali od 1 do 55 punktów).
Ponad dziesięcioletnie obserwacje wykazały, że osoby, które najbardziej przestrzegały zaleceń tej diety, były o 47 proc. mniej narażone zawały serca w porównaniu do tych, które stosowały się do nich w niewielkim stopniu.
- Dieta ta w jednakowym stopniu jest korzystna dla wszystkich, bez względu na płeć i wiek. Różnica polega jedynie na tym, że kobiety częściej się do niej stosują aniżeli mężczyźni - twierdzi jeden z autorów badań, dr Ekavi Georgousopoulou z Uniwersytetu Ateńskiego.
Prof. Wiktor B. Szostak i Aleksandra Cichocka podkreślają, że główna zaleta diety śródziemnomorskiej polega na tym, że zawiera dużo produktów roślinnych: owoce i warzywa, chleb i inne produkty zbożowe, a także ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona. Na deser spożywane są raczej owoce, a nie ciastka, natomiast słodycze zawierające cukier i miód - co najwyżej kilka raty w tygodniu. Ważne jest również sięganie po minimalnie przetworzone, świeże i sezonowe produkty pochodzące z lokalnego rynku.
Autorzy "Diety śródziemnomorskiej" podkreślają, że typowe dla tej kuchni jest używanie oliwy z oliwek, jako głównego źródła tłuszczu. Mleko spożywane jest w małych lub umiarkowanych ilościach, głównie w postaci sera lub jogurtu. Czerwone mięso - według zaleceń tej diety - należy spożywać jedynie w małych ilościach. Więcej można jeść ryb oraz drobiu, ale najwyżej kilka małych porcji tygodniowo. Nie należy jeść więcej niż 4 jajka tygodniowo, wino owszem, ale jedynie do posiłków, w małych lub umiarkowanych ilościach.
- Taka dieta ma właściwości przeciwmiażdżycowe - podkreślają Szostak i Cichocka. Hamuje procesy zapalne w ścianach tętnic, poprawia funkcje śródbłonka i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Ryzyko zgonu spada w zależności od stopnia jej przestrzegania. Narażenie na ponowny zawał serca lub udar mózgu jest tym mniejsze, im większe jest spożycie oliwy z oliwek, owoców, warzyw i ryb.
Wykazano również korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na nowotwory oraz inne choroby przewlekłe, takie jak zaburzenia metaboliczne i cukrzyca.
Szostak i Cichocka przekonują, że w polskiej kuchni jest wiele produktów, z których można korzystać, by stosować się do zaleceń diety śródziemnomorskiej. Można używać oliwy z oliwek, jak również oleju rzepakowego nazywanego "złotem północy". W obydwu znajdują się jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie podwyższają tzw. złego cholesterolu (LDL).
W Polsce nie jest trudne zwiększenia spożycia orzechów, w dużych ilościach dostępne są orzechy włoskie i laskowe oraz orzeszki ziemne (fistaszki). U nas podobnie jak wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego popularne są kefiry i jogurty, dostępny jest również ser biały.
Dopełnieniem diety śródziemnomorskiej są zioła, pełniące ważną rolę również w polskiej kuchni. W kuchni greckiej, uznawanej za najlepszą odmianę tej diety, do posiłków używa się od 14 do 20 produktów, co zapewnia spożycie rozmaitych składników odżywczych.
PAP/zbw/mki/mp/WP Kuchnia