Dieta śródziemnomorska lepsza od ćwiczeń

Dieta śródziemnomorska wydłuża życie i chroni przed zawałami lepiej niż ćwiczenia - wykazały badania opublikowane podczas kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w San Diego – informuje "Yahoo Health".

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dieta śródziemnomorska wydłuża życie i chroni przed zawałami lepiej niż ćwiczenia - wykazały badania opublikowane podczas kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w San Diego - informuje "Yahoo Health".

O zaletach tej diety w najnowszej publikacji "Dieta śródziemnomorska w chorobach sercowo-naczyniowych i cukrzycy" piszą prof. Wiktor B. Szostak i Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

- W wielu badaniach epidemiologicznych przeprowadzonych na całym świecie wykazano, że zwyczaje żywieniowe związane z taką dietą łączyły się z rzadkim występowaniem przewlekłych chorób i z wysoką oczekiwaną długością życia - stwierdzają autorzy publikacji.

Najnowsze badania, które jeszcze dobitniej potwierdziły zalety diety śródziemnomorskiej, przeprowadzono w latach 2001-2012 na grupie 2,5 tys. Greków w wieku od 18. do 89. roku życia. Zostali oni dokładnie pouczeni, na czym polega ten sposób odżywiania. Musieli wypełniać kwestionariusze dotyczącego tego, jaki jest ich styl życia oraz jak bardzo stosują się do zaleceń diety śródziemnomorskiej (w skali od 1 do 55 punktów).
Ponad dziesięcioletnie obserwacje wykazały, że osoby, które najbardziej przestrzegały zaleceń tej diety, były o 47 proc. mniej narażone zawały serca w porównaniu do tych, które stosowały się do nich w niewielkim stopniu.

- Dieta ta w jednakowym stopniu jest korzystna dla wszystkich, bez względu na płeć i wiek. Różnica polega jedynie na tym, że kobiety częściej się do niej stosują aniżeli mężczyźni - twierdzi jeden z autorów badań, dr Ekavi Georgousopoulou z Uniwersytetu Ateńskiego.

Prof. Wiktor B. Szostak i Aleksandra Cichocka podkreślają, że główna zaleta diety śródziemnomorskiej polega na tym, że zawiera dużo produktów roślinnych: owoce i warzywa, chleb i inne produkty zbożowe, a także ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona. Na deser spożywane są raczej owoce, a nie ciastka, natomiast słodycze zawierające cukier i miód - co najwyżej kilka raty w tygodniu. Ważne jest również sięganie po minimalnie przetworzone, świeże i sezonowe produkty pochodzące z lokalnego rynku.

Autorzy "Diety śródziemnomorskiej" podkreślają, że typowe dla tej kuchni jest używanie oliwy z oliwek, jako głównego źródła tłuszczu. Mleko spożywane jest w małych lub umiarkowanych ilościach, głównie w postaci sera lub jogurtu. Czerwone mięso - według zaleceń tej diety - należy spożywać jedynie w małych ilościach. Więcej można jeść ryb oraz drobiu, ale najwyżej kilka małych porcji tygodniowo. Nie należy jeść więcej niż 4 jajka tygodniowo, wino owszem, ale jedynie do posiłków, w małych lub umiarkowanych ilościach.

- Taka dieta ma właściwości przeciwmiażdżycowe - podkreślają Szostak i Cichocka. Hamuje procesy zapalne w ścianach tętnic, poprawia funkcje śródbłonka i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Ryzyko zgonu spada w zależności od stopnia jej przestrzegania. Narażenie na ponowny zawał serca lub udar mózgu jest tym mniejsze, im większe jest spożycie oliwy z oliwek, owoców, warzyw i ryb.

Wykazano również korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na nowotwory oraz inne choroby przewlekłe, takie jak zaburzenia metaboliczne i cukrzyca.

Szostak i Cichocka przekonują, że w polskiej kuchni jest wiele produktów, z których można korzystać, by stosować się do zaleceń diety śródziemnomorskiej. Można używać oliwy z oliwek, jak również oleju rzepakowego nazywanego "złotem północy". W obydwu znajdują się jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie podwyższają tzw. złego cholesterolu (LDL).

W Polsce nie jest trudne zwiększenia spożycia orzechów, w dużych ilościach dostępne są orzechy włoskie i laskowe oraz orzeszki ziemne (fistaszki). U nas podobnie jak wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego popularne są kefiry i jogurty, dostępny jest również ser biały.

Dopełnieniem diety śródziemnomorskiej są zioła, pełniące ważną rolę również w polskiej kuchni. W kuchni greckiej, uznawanej za najlepszą odmianę tej diety, do posiłków używa się od 14 do 20 produktów, co zapewnia spożycie rozmaitych składników odżywczych.

PAP/zbw/mki/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać