Trwa ładowanie...
15-04-2014 10:45

Dieta odkwaszająca

Wbrew powszechnej opinii zakwaszenie organizmu to nie tylko problem sportowców. Intensywny, długotrwały wysiłek prowadzi wprawdzie do podniesienia poziomu kwasów we krwi, jednak znacznie groźniejsze jest stałe zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Najczęściej spowodowane jest ono nieodpowiednią dietą.

Dieta odkwaszającaŹródło: 123RF.COM
d3mjzep
d3mjzep

*Wbrew powszechnej opinii zakwaszenie organizmu to nie tylko problem sportowców. Intensywny, długotrwały wysiłek prowadzi wprawdzie do podniesienia poziomu kwasów we krwi, jednak znacznie groźniejsze jest stałe zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Najczęściej spowodowane jest ono nieodpowiednią dietą. To zjawisko dość powszechne, które może mieć przykre konsekwencje dla zdrowia - od pogorszenia nastroju, po zwiększenie ryzyka wystąpienia wielu chorób, z nowotworami włącznie. *

- Ludzka krew ma odczyn lekko zasadowy - 7,4 pH. Dobrze utrzymywać taki odczyn, ponieważ procesy chemiczne i fizyczne w organizmie zachodzą wówczas prawidłowo. Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Niestety stres, a przede wszystkim nieodpowiednia dieta wpływa bardzo niekorzystnie na utrzymanie odpowiedniego pH krwi - tłumaczy Dominika Stefankiewicz, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.

Do optymalnej pracy organizm potrzebuje zarówno produktów kwasowych, jak i zasadowych. Jednak sprawdzanie pH poszczególnych składników diety może być mylące. Zdarza się bowiem, że produkty kwaśne mają działanie zasadowe - np. cytryna. Odwrotnie jest z cukrem - choć jest słodki zakwasza organizm.

Objawy zakwaszenia organizmu

Większość osób nie jest świadoma, jaki odczyn ma ich krew. Warto więc przyjrzeć się typowym objawom zakwaszenia organizmu. Jeśli występują, należy przemyśleć zmianę stylu życia i przede wszystkim zmienić dietę.

d3mjzep

- Do najczęściej występujących objawów należą: ogólne zmęczenie organizmu, bóle i stany zapalne stawów, bóle głowy, niezdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, przyspieszenie procesów starzenia, obniżona odporność, problemy z koncentracją, obniżenie popędu seksualnego czy częste zmiany nastrojów - wymienia Dominika Stefankiewicz. - Objawów jest bardzo dużo, a wiele z nich jest niespecyficznych, mogą więc świadczyć także o innych problemach zdrowotnych. Często jednak nieprawidłowa dieta, brak ruchu, niedobór snu i wysoki poziom stresu powodują, że równowaga kwasowo-zasadowa zostaje zaburzona, a my źle się czujemy - dodaje ekspertka.

Na szczęście można to dość łatwo sprawdzić. - Już po około 14 dniach od wprowadzenia zmian w nawykach żywieniowych pacjenci odczuwają wyraźną różnicę w samopoczuciu - mówi specjalistka z Akademii Skutecznej Diety. - Najczęściej zwracają uwagę na wzrost energii i sił witalnych, poprawę kolorytu skóry, lepszą koncentrację i poprawę nastroju. Co ciekawe, wielu pacjentów podkreśla też różnicę w odczuwaniu smaku i zmniejszenie ochoty na słodycze. Kobiety zwracają też uwagę na łagodniejsze objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Zmiana diety i odkwaszenie organizmu ma też pozytywny wpływ na jakość snu - dodaje dietetyk medyczny.

Co zakwasza organizm?

Wiosna to idealny moment, by zastosować kurację odkwaszającą. Po zimowym leniuchowaniu i tłustych, rozgrzewających posiłkach można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że pH krwi zostało obniżone.

- Skomponowanie diety pod kątem równowagi kwasowo-zasadowej nie jest łatwe. Organizm potrzebuje bowiem produktów z obu grup. Chcąc zachować odpowiedni odczyn pH wystarczy stosować się do ogólnych zasad zdrowego żywienia i nie zapominać o codziennej dawce ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu - mówi Dominika Stefankiewicz.

d3mjzep

W ustaleniu odpowiedniej diety niezbędna jest jednak wiedza, jak na odczyn pH krwi działają poszczególne produkty spożywcze. - Niektóre z nich, jak woda, wiejskie mleko i masło, a także miód są dla naszego organizmu obojętne. Większość wywołuje jednak określoną reakcję chemiczną - mówi ekspertka.

Do grupy najbardziej zakwaszających produktów należą słodkie napoje gazowane, których zdecydowanie należy unikać. Poziom pH wyraźnie obniżają też słodycze, a także ocet, wino czy sery. Chcąc odkwasić organizm należy ograniczyć również ilość mięsa w diecie - przede wszystkim wieprzowiny, ale także wołowiny. Duży wpływ na zwiększenie kwasowości mają też: kawa, czarna herbata, białe pieczywo i makarony. Lekko kwasowy odczyn wywołują też rośliny strączkowe, jaja i produkty nabiałowe, np. jogurty.

Odkwaszające produkty

Po drugiej stronie znajdują się produkty działające na organizm zasadowo - głównie owoce i warzywa. Poza lekko kwaśnymi śliwkami i obojętnymi jabłkami, niemal wszystkie owoce podnoszą poziom pH we krwi - cytrusy, banany, arbuzy, winogrona czy kiwi. Najsilniejsze działanie zasadowe wykazują jednak warzywa. Sięgajmy przede wszystkim po kapustne (brokuły, kalafior, kapusta) liściaste (szpinak, szczaw, sałata, jarmuż, seler naciowy, zioła). Do diety warto też włączyć fasolkę szparagową, ogórka, awokado, oliwki, paprykę i pomidory.

d3mjzep

Podczas diety odkwaszającej nie należy całkowicie eliminować produktów o niskim pH. Wystarczy pamiętać pamiętać o kilku zasadach - produkty z białej mąki zastępujemy razowymi. Mięso jadamy rzadko - najlepiej gotowane na parze lub pieczone, rezygnując z wędlin. Biały cukier zastępujemy miodem, a słodycze - suszonymi owocami. Jajek używamy w niewielkich ilościach. Unikamy przede wszystkim produktów wysoko przetworzonych, zawierających twarde tłuszcze, konserwanty i wzmacniacze smaku. Wybierając owoce i warzywa, starajmy się kierować ich sezonowością. Stawiajmy też na produkty dojrzałe. Nie zapominajmy też o wodzie. Choć ma odczyn obojętny jest niezwykle ważna w każdej diecie. Nawadniać organizm możemy też dzięki sokom owocowym lub warzywnym czy kawie zbożowej.

Jak widać odkwaszenie organizmu nie jest takie trudne, a na efekty nie trzeba zbyt długo czekać. Warto więc spróbować i sprawdzić, czy bóle stawów, ogólne zmęczenie i wahania nastroju nie są przypadkiem spowodowane zakwaszeniem organizmu.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

d3mjzep
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mjzep
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj