Dieta jogurtowa. Smaczna, zdrowa i skutecznie redukuje wagę
Dieta jogurtowa uważana jest za jedną z najzdrowszych diet odchudzających. Stosując ją nie będziemy ciągle głodni i dostarczymy organizmowi dużą dawkę substancji odżywczych. W ciągu tygodnia zrzucić można na niej 2-3 kilogramy. I wcale nie będziemy jeść wyłącznie nabiału.
W czasie stosowania diety jogurtowej spożywamy trzy posiłki główne i dwie zdrowe przekąski. Podstawą diety są dobrej jakości jogurty naturalne, codziennie więc należy spożyć trzy - cztery małe kubeczki jogurtu lub kefiru. Jeśli lubimy jogurty owocowe, dodajmy do nich świeże owoce sezonowe. Nie kupujmy tych gotowych. Do jogurtów owocowych ze sklepu dodaje się wsad owocowy, który często wzbogacany jest cukrem i sztucznymi dodatkami. Dlatego przy odchudzaniu najlepiej wybierać jogurty naturalne o prostym składzie: mleko i żywe kultury bakterii. Sto gram jogurtu naturalnego ma średnio 60 kcal, owocowy zaś 89, ten ostatni ma też zdecydowanie więcej cukru, którego przecież podczas diety unikamy.
Poza jogurtami i kefirami zalecane jest spożywanie warzyw, owoców, produktów zbożowych (do nich zaliczamy pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż, makaron pełnoziarnisty) oraz niewielkich ilości mięsa, ryb, jaj i innych produktów nabiałowych, np. chudego twarogu. Możemy też przygotowywać sobie koktajle na bazie jogurtu i owoców, nie dodawajmy jednak do nich cukru. Postarajmy się, aby żywność, która trafi na nasz stół, była jak najbardziej naturalna i dobrej jakości.
Dieta jogurtowa - co jeść na co dzień?
Na śniadanie zjedzmy mały jogurt naturalny z owocami (np. truskawkami, morelami, śliwkami, borówkami). Warto też dodać łyżkę otrębów, bo dzięki temu posiłek stanie się bardziej syty. Obiad to może być pierś drobiowa smażona na oliwie z oliwek (ok. 100-150 gramów mięsa), mizeria, czyli świeży ogórek z jogurtem i parę małych ziemniaków. Kolacja to przykładowo porcja sałaty, pomidorów, świeżych ziół z tuńczykiem z wody. Jako przekąski na drugie śniadanie i podwieczorek przygotujmy sobie jogurty ze świeżymi owocami. Jeśli będziemy głodni, dodajmy do menu więcej warzyw. Najlepiej czuwać nad jadłospisem, regularnie robiąc zakupy i nie dopuszczając do ataków głodu, bo te pewnego wieczora mogą nas sprowadzić z chwalebnej drogi w kierunku zdrowia i mniejszych wymiarów.
Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?
Dobry jogurt jedz na zdrowie
Dobry jogurt naturalny to jeden ze zdrowszych produktów spożoywczych. Zawiera mikroorganizmy: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Systematycznie jadany naturalne odbudowuje mikroflorę jelit, pomaga budować odporność i oczyszczać organizm z toksyn. Jogurt zawiera pełnowartościowe białko. To także źródło wapnia, które jest istotne dla mocnych kości i zębów, wpływa na pracę mięśni, w tym tego najważniejszego - serca. Niedobór wapnia może skutkować osteoporozą. Na skutek tej choroby nasze kości są wyjątkowo narażone na złamania.
Warto zwrócić uwagę na obecny w jogurcie tłuszcz. Jego zawartość nie przekracza 2-3 proc. Dzięki temu jogurty mogą być spożywane w czasie diet redukujących, obniżających cholesterol u osób zagrożonych miażdżycą oraz stanowić codzienny składnik diety lekkostrawnej.
W czasie stosowania diety jogurtowej ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów, minimum 1,5 litra dziennie. Najlepszym ich źródłem jest niegazowana woda mineralna, ale można także pić wodę z cytryną, herbatę, np. zieloną, czerwoną lub napary z ziół. Pamiętajmy, że nawodniony organizm mniej domaga się jedzenia, jest więc o co zadbać podczas diety.
Dieta jogurtowa - dla kogo?
Mimo iż dieta jogurtowa jest zdrowa, nie każdy może ją stosować. U niektórych osób mogą wystąpić reakcje alergiczne na laktozę, wzdęcia oraz biegunki. Nie sprawdzi się też u osób, które nie przepadają za nabiałem. Natomiast miłośnicy jogurtów naturalnych i kefirów, którzy je nie tylko lubią, ale i dobrze się po nich czują, skorzystają na niej w stu procentach.
Jak nie stracić efektów diety jogurtowej?
Dieta jogurtowa trwa 14 dni, a średnia jej kaloryczność wynosi 1200 kcal. To niedużo, zwłaszcza dla osób, które są aktywne ruchowo, ale na pewno pozwoli nam skurczyć żołądek i poczuć się lepiej. Aby nie zaprzepaścić naszego wysiłku i nie odzyskać szybko straconych kilogramów, warto nie kończyć pracy po zakończeniu diety. Niech to będzie preludium do niewielkich nawet zmian w odżywianiu.
Każdy z nas startuje w walce z kilogramami z innego pułapu, a wynik zależy od wagi, wieku, zdrowia, formy, codziennej aktywności itd. Korzystając z kalkulatora zapotrzebowania kalorycznego przy redukcji (w sieci ich nie brakuje), można łatwo obliczyć, ile jeść, aby schudnąć zdrowo. Ważne jest, aby przy zdrowym odżywianiu włączyć stałą porcję codziennego ruchu. To może być spacer z psem, pół godziny ćwiczeń rozciągających podczas oglądania ulubionego serialu, jazda na rowerze z lub do pracy, unikanie windy, jeśli mieszkacie na wyższym piętrze. Unikajmy też na co dzień słodyczy, słonych przetworzonych przekąsek typu chipsy, gazowanych napojów i alkoholu. Można je zjeść od czasu do czasu, ale nie są to produkty, które pozwolą nam zachować szczupłą sylwetkę.