Trwa ładowanie...
d442b2t
d442b2t

Diabelskie żeberka

Przepis
4.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

d442b2t
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 50 g mieszanki suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele)
  • 2 łyki miodu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • papryka słodka i ostra (ilość wedle uznania)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Przepis

Umyte żeberka doprawić solą, pieprzem i papryką, odstawić na godzinę. Po tym czasie obsmażyć na gorącym tłuszczu, następnie podlać wodą i dusić do miękkości około 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem dodać suszone owoce. Wyjąć żeberka i zająć się przygotowaniem sosu, dodając do rondla miód, ketchup i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku i zagęścić mąką. Do sosu włożyć żeberka. Zagotować i podawać np. z frytkami i surówką.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Diabelskie żeberka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d442b2t
d442b2t
d442b2t

d442b2t
d442b2t
d442b2t