Diabelskie żeberka
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg wieprzowych żeberek
- 50 g mieszanki suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele)
- 2 łyki miodu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- papryka słodka i ostra (ilość wedle uznania)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Umyte żeberka doprawić solą, pieprzem i papryką, odstawić na godzinę. Po tym czasie obsmażyć na gorącym tłuszczu, następnie podlać wodą i dusić do miękkości około 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem dodać suszone owoce. Wyjąć żeberka i zająć się przygotowaniem sosu, dodając do rondla miód, ketchup i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku i zagęścić mąką. Do sosu włożyć żeberka. Zagotować i podawać np. z frytkami i surówką.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze