Deska serów – jak ją przygotować?

Chcesz zaprosić przyjaciół czy rodzinę w podróż pełną niezwykłych smaków oraz aromatów? Weź przykład z Francuzów i przygotuj deskę serów. Nie jest to trudne zadanie, a efekty zwykle okazują się spektakularne. Oczywiście pod warunkiem, że zestaw odpowiednio skomponujemy.

Set of different cheeses on a chopping boardcheeses, board, cutting, wooden, assorted, food, green, yellow, , horizontal, cheeses, board, cutting, wooden, assorted, food, green, yellow, cuisine, french, italian, slice, gourmet, meal, lunch, product, dairy, background, red, cut, table, closeup, appetizer, fruit, nobody, wine, glass, knife, horizontalSery wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem, by uwolniły pełnię smaku i aromatu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Sławomir Fajer - stock.adobe.com
oprac.  KGD

We Francji deskę serów zazwyczaj podaje się jako przekąskę po daniu głównym i przed deserem. Jednak z powodzeniem sprawdzi się także jako element wieczornego spotkania z przyjaciółmi albo po prostu efektowna kolacja dla rodziny.

Zanim zaczniemy komponować składniki musimy zastanowić się, na czym je zaserwujemy. Jak sama nazwa wskazuje, najbardziej tradycyjnym rozwiązaniem jest podkładka z drewna (ostatnio największą popularność zyskuje bambusowe). Może być to zwyczajna deska do krojenia (w jak największym rozmiarze), ale w sklepach znajdziemy też specjalne tace, z antypoślizgowymi nóżkami, niekiedy obrotowe lub wyposażone w przegródki z akcesoriami ułatwiającymi układanie, krojenie i nakładanie przekąsek: widelce, noże, szpatułki.

Sery, ale jakie?

Najważniejsze jest oczywiście dobór serów. Na desce powinno znaleźć się przynajmniej trzy ich rodzaje (zgodnie z francuską tradycją liczba musi być nieparzysta), różniące się smakiem, teksturą i aromatem.

Zupa cebulowa z grzankami

Sery twarde i półtwarde może reprezentować np. cheddar. Na jego smak wpływa czas dojrzewania – im jest dłuższy, tym specjał staje się bardziej ostry i kwaskowy, po dłuższym leżakowaniu nabiera także orzechowego aromatu.

Na desce serów świetnie sprawdzą się także szwajcarskie klasyki: łagodny, słodko-orzechowy emmentaler czy pozbawiony dziur i lekko pikantny gruyère. Kolorystykę naszego zestawu uatrakcyjni pomarańczowy mimolette, w smaku którego można wyczuć owoce, orzechy, a nawet karmel. Charakteru przekąsce nada także rodzimy oscypek.

Nie może zabraknąć również serów pleśniowych, np. brie charakteryzującego się białą, aksamitną skórką i kremowym wnętrzem o lekko grzybowym zapachu czy camemberta, w procesie dojrzewania pokrywającego się charakterystyczną białawą pleśnią. Deskę serów urozmaici gorgonzola, wyróżniająca się zielonymi żyłkami pleśni, ostrym i pikantnym smakiem oraz delikatną konsystencję. Francuzi uwielbiają munstera – specjał o kleistej, pomarańczowej skórce i kremowym miąższu, a także specyficznym kwaskowym smaku.

Na desce może pojawić się również feta (oryginalna, wytwarzana z mleka owczego, ewentualnie z niewielkim dodatkiem koziego) czy delikatne serki kozie. Świetnie będzie pasował także ser marynowany, np. koryciński (kilka dni wcześniej kroimy go w grubą kostkę i układamy w dużym słoiku, przekładając czosnkiem, cebulą, papryczką chili, gałązkami rozmarynu, kolorowym pieprzem, listkami laurowymi, po czym zalewamy olejem, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce).

Grzegorz Targoszser, jedzenie, gospodarstwo mleczne, brie, delikatesowy, camembert, francuski, zdrowa, mleczko, produkt, gronowy, cheddar, gouda, sery, deska serów, polskie sery, mleko
Grzegorz Targosz

Sery wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem, by uwolniły pełnię smaku i aromatu. Na desce układamy je w kawałkach (wtedy goście muszą mieć do dyspozycji odpowiednie sztućce) lub kroimy: miękkie sery w trójkąty, twarde w słupki czy kostkę. Rodzime sery górskie mogą mieć postać warkoczyków.

Kompozycja powinna zaczynać się od specjałów najłagodniejszych, zaś kończyć się tymi szczególnie wyrazistymi.

Siła w dodatkach

Mimo swojej nazwy deska serów nie może ograniczać się tylko do produktów nabiałowych, które lubią towarzystwo innych dodatków. Świetnie pasują do nich rozmaite wypieki: od chrupiącej bagietki po chlebowe paluszki grissini czy słone krakersy.

Smak serów wzbogacą owoce, zarówno świeże (czerwone lub zielone winogrona, gruszki, melony, borówki, truskawki, porzeczki), jak i suszone: figi, żurawina czy morele. Sprawdzą się marynowane śliwki. Na desce warto ułożyć trochę oliwek (poszukajmy ciemnopurpurowej odmiany Kalamata, nieprzypadkowo uchodzącej za wyjątkowo smaczną i szlachetną) albo kaparów.

Jeśli chcemy, by nasz zestaw był jeszcze bardziej treściwy, możemy wzbogacić go dobrej jakości wędlinami (chorizo, salami, prosciutto, jamón serrano, bresaola), a także orzechami: włoskimi, laskowymi czy pekan.

Smakowitym dodatkiem stanie się też pesto z bazylii, chutney z czerwonej cebuli czy dżem paprykowy. Niektórzy serwują również konfitury albo powidła.

Znakomitym uzupełnieniem deski serów jest oczywiście wino. Sery twarde warto podawać się z ciężkimi i wyraźnymi czerwonymi trunkami, natomiast aksamitne, miękkie i łagodne – z lżejszymi białymi gatunkami. Ciekawą kombinacją jest połączenie słonego lub kwaśnego sera ze słodkim, białym winem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów