Kawior – czy warto po niego sięgnąć?

Trudno znaleźć produkt spożywczy bardziej kojarzący się z luksusem. Wciąż nie brakuje bowiem koneserów, którzy za małą puszkę rybiej ikry potrafią zapłacić nawet… kilka tysięcy złotych. Czy to snobizm? A może jednak kawior zasługuje na wysoką cenę?

KawiorCzarny kawior, oprócz walorów smakowych, wyróżnia się także imponującymi wartościami odżywczymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk
oprac.  KGD

Tym specjałem zajadali się już starożytni Persowie, którzy wierzyli, że ikra ryb jesiotrowatych wyławianych z Morza Kaspijskiego stanowi źródło energii oraz lekarstwo na liczne choroby. Mówili na nią "chav-jar", czyli "dawka mocy" i od tego określenia pochodzi dzisiejsza nazwa produktu.

W kolejnych wiekach kawior zdobył szczególne uznanie w Rosji, ale początkowo nie kojarzył się z luksusem. Wręcz przeciwnie, był traktowany jako odpad po oprawianiu ryb i sprzedawany za grosze miejscowej biedocie, często stanowiąc podstawę wyżywienia ubogich mieszkańców carskiego imperium. Dopiero jego XVI-wieczny władca Iwan IV Groźny nobilitował kawior i sprawił, że ikra stała się przysmakiem rosyjskiej arystokracji, której przedstawiciele w kolejnych stuleciach upowszechnili specjał także w zachodniej Europie.

Do dziś jest on uznawany za wykwintny rarytas, na którego wysoką cenę wpływa skomplikowany proces produkcji – jajeczka powinny być pozyskiwane ręcznie, tylko z dojrzałych samic ryb z rodziny jesiotrowatych. Przez wieki oryginalny, czarny kawior pochodził od trzech gatunków zamieszkujących Morze Kaspijskie: bieługi (źródło najcenniejszej i najdroższej ikry), jesiotra rosyjskiego oraz siewrugi. Jednak stale rosnące zapotrzebowanie na ekskluzywny specjał, nieprzestrzeganie limitów połowów, kłusownictwo oraz zanieczyszczenie środowiska przyczyniły się do drastycznego spadku liczebności tych ryb, obecnie znajdujących się na liście gatunków zagrożonych.

Pyszna kuchnia rosyjska. Nie tylko kawior i pierogi

Współcześnie czarny kawior jest wytwarzany przede wszystkim z ikry ryb hodowlanych. Wciąż pozostaje produktem luksusowym i drogim, dlatego na rynku pojawia się dużo alternatyw, np. czerwony kawior pozyskiwany z łososia i pstrąga tęczowego. Nie brakuje też innych substytutów, choćby sztucznie barwionej ikry taszy, kety czy dorsza, a nawet jaj innych gatunków zwierząt, choćby ślimaków szarych z rodzaju Cornu (biały kawior). Pojawiają się też produkty imitujące słynny przysmak, np. kuleczki z wodorostów, a nawet… fasoli.

Jednak zdaniem wielu koneserów na dumne określenie kawior zasługuje tylko ikra ryb jesiotrowatych.

Kawior – wartości odżywcze

Czarny kawior, oprócz walorów smakowych, wyróżnia się także imponującymi wartościami odżywczymi. Jest niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Już jedna mała łyżeczka specjału wystarczy, by zapewnić organizmowi zalecaną dzienną dawkę tych cennych związków, niezbędnych do prawidłowej pracy układu krążenia (redukują poziom trójglicerydów, obniżają ciśnienie krwi, regulują stężenie cukru we krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo) i utrzymania właściwego funkcjonowania mózgu oraz wzroku (są głównym budulcem neuronów i fotoreceptorów oka).

Ikra ryb jesiotrowatych jest też bogata w dobrze przyswajalne białko z niezbędnymi dla człowieka aminokwasami egzogennymi. Dostarcza solidnej porcji makro- i mikroelementów, w tym wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku.

W kawiorze nie brakuje też witamin, zwłaszcza A (ma duży udział w procesie widzenia, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek), B12 (korzystnie wpływa na system nerwowy i pokarmowy, zmniejsza zmęczenie) oraz D (wzmacnia odporność, poprawia nastrój, wspomaga układ krwionośny).

Kawior – jak go jeść?

Prawdziwy, czarny kawior jest specjałem drogim, a niekiedy nawet bardzo drogim – puszeczka zawierająca 100 g ikry bieługi kosztuje około 1,5 tys zł, choć zdarzają się produkty nawet kilka razy droższe, np. sprzedawane w opakowaniach z 24-karatowego złota. Trochę tańszy jest kawior z łososia rosyjskiego – za 30-gramowy słoiczek zapłacimy ok. 200 zł.

Jak sprawdzić, czy produkt pochodzi z legalnego źródła? Każde opakowanie oryginalnego kawioru musi być opatrzone jednorazową etykietą, na której powinien znaleźć się kod gatunku ryby, źródła i kraju pochodzenia oraz rok pozyskania ikry.

By docenić walory specjału, warto przestrzegać tradycyjnych zasad jego serwowania. Kawior najlepiej smakuje, gdy jest mocno schłodzony, ułożony na skruszonym lodzie, w szklanym lub kryształowym naczyniu. Ikrę nakładamy małą łyżeczką (zaleca się sztućce wykonane ze złota lub masy perłowej, ponieważ inne tworzywa, zwłaszcza srebro i stal, mogą negatywnie wpływać na smak produktu), nigdy zaś jej nie rozsmarowujemy – kulki muszą być delikatnie rozgryzane.

Kawior podajemy na pieczywie (chrupiącej bagietce z odrobiną masła, chlebie żytnim czy ciepłym toście) lub w wersji rosyjskiej – na świeżo usmażonych blinach gryczanych z odrobiną kwaśnej śmietany. Jesiotrowa ikra świetnie komponuje się także z… krakersami.

Pyszną i wykwintną przystawkę otrzymamy układając odrobinę kawioru na jajku, które nafaszerowaliśmy wcześniej masą z utartych żółtek, drobno posiekanego koperku i majonezu, doprawioną solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Jeśli lubimy eksperymenty, możemy dodać trochę kawioru do zupy-krem z kalafiora, oczywiście, gdy jest już na talerzu. Ikrą wzbogacimy też smak sałatek, np. z ugotowanych na twardo jajek, ogórków i wędzonej ryby.

Tradycyjnie do kawioru podaje się zmrożoną wódkę lub wytrawnego szampana, choć nie brakuje też opinii, że najlepiej komponuje się z koniakiem. Pamiętajmy też, że ten specjał należy spożyć od razu po otwarciu. Dłuższe przechowywanie fatalnie wpływa bowiem na jego walory.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów