Desery z grilla – jak to zrobić?

Kto powiedział, że na grillu musi lądować tylko kiełbasa, kaszanka czy karkówka? Opiekacz może też posłużyć do przygotowania prostych i pysznych deserów, które znakomicie uatrakcyjnią plenerowy jadłospis. Oto kilka przykładów…

S'mores - uwielbiany przez Amerykanów deserS'mores - uwielbiany przez Amerykanów deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

S’mores

To skrót od angielskiego określenia "something more", czyli "coś więcej". Kryje się za nim uwielbiany przez Amerykanów deser, którego głównym składnikiem są słodkie pianki marshmallows. Bez trudu kupimy je także w polskich sklepach, w rozmaitych smakach i kształtach.

Tradycyjnie s’mores przypieka się nad ogniskiem, ale z powodzeniem możemy przyrządzić je również na grillu. Zadanie jest banalne: na krakersie umieszczamy piankę i kostkę czekolady, przykrywamy drugim ciastkiem, wszystko zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy przez kilka minut. Pianki powinny nabrać półpłynnej konsystencji, zaś czekolada musi się rozpuścić.

Owocowy szaszłyk

Szaszłyk to specjał, który możemy skomponować na różne sposoby, nie tylko z mięsa, warzyw czy pieczarek. Nadziane na patyk owoce po zapieczeniu staną się pysznym deserem.

Nietypowe przysmaki na grilla. Niewiarygodne, co można położyć na ruszcie

Grillować można niemal wszystko. Do szaszłyka świetnie nadaje się jabłko, banan, kiwi, ananas, winogrono czy mango. Owoce z grubą skórką obieramy, w razie potrzeby pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, mniej więcej równiej wielkości. Marynujemy przez pół godziny w zalewie z miodu, soku z cytryny i szczypty cynamonu, po czym nadziewamy na długie patyczki, które wcześniej moczymy przez godzinę w wodzie. Grillujemy kilka minut, aż do zrumieniania. Na talerzu szaszłyk możemy posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Grillowane pankejki

Okrągłe, pulchne naleśniki to jeden z ukochanych przysmaków Amerykanów. Pankejki smaży się zwykle na patelni, ale z powodzeniem możemy przyrządzić je również na grillu. Wystarczy zaopatrzyć się w planchę, czyli gładką płytę (stalową lub żeliwną), którą umieszczamy nad rozgrzanym węglem.

Na około godzinę przed grillowaniem przygotowujemy ciasto na placuszki. W misce mieszamy mąkę pszenną (szklanka), cukier puder (1/4 szklanki), proszek do pieczenia (łyżeczka), sodę oczyszczoną (łyżeczka) oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko, maślankę (szklanka) i olej rzepakowy (3 łyżki). Wszystko miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną płytę. Gdy pankejki nabiorą złotego koloru, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Serwujemy je po amerykańsku – z syropem klonowym i owocami, np. truskawkami, malinami czy borówkami. W wersji bardziej kalorycznej możemy pokusić się o porcję bitej śmietany.

Grillowane banany z czekoladą

Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 7 kilogramów bananów, które w ostatnich latach stały się, obok jabłek, najpopularniejszymi owocami na naszych stołach. Jednak rzadko trafiają na grilla, a szkoda, bo bardzo lubią opiekanie, zwłaszcza w towarzystwie czekolady.

By przygotować prosty i pyszny deser potrzebujemy świeżych i dojrzałych bananów, których nie obieramy, lecz tylko przekrajamy wzdłuż, a następnie w środek wciskamy kilka kostek czekolady, w zależności od naszych upodobań gorzkiej lub mlecznej. Następnie owijamy w folię aluminiową lub umieszczamy na tacce i grillujemy przez około 15-20 minut. Banany powinny stać się bardzo miękkie, zaś czekolada musi się rozpuścić. Tak przyrządzone owoce serwujemy z porcją lodów, najlepiej waniliowych.

Grillowany arbuz

Doceniamy go zwłaszcza w upalny dzień, bo nic nie orzeźwia tak skutecznie, jak plaster soczystego arbuza. Ten pyszny owoc możemy też wykorzystać na wiele innych smakowitych sposobów, choćby… grillując.

By dodać arbuzowi jeszcze więcej smaku, przed zapieczeniem warto go zamarynować. Kwadrans wcześniej kroimy owoc w plastry o grubości około centymetra, po czym smarujemy emulsją z płynnego miodu (3 łyżki) i soku z pomarańczy, cytryny lub limonki (2 łyżki). Możemy ją wzbogacić także świeżym tymiankiem (łyżka), który zapewni jeszcze więcej walorów smakowych i aromatycznych. Tak przygotowanego arbuza umieszczamy na mocno rozgrzanym grillu. Opiekamy z obu stron, po około 2 minuty z każdej.

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀