Trwa ładowanie...

Desery z grilla – jak to zrobić?

Kto powiedział, że na grillu musi lądować tylko kiełbasa, kaszanka czy karkówka? Opiekacz może też posłużyć do przygotowania prostych i pysznych deserów, które znakomicie uatrakcyjnią plenerowy jadłospis. Oto kilka przykładów…

S'mores - uwielbiany przez Amerykanów deser S'mores - uwielbiany przez Amerykanów deser Źródło: Adobe Stock, fot: brent Hofacker
darfvea
darfvea

S’mores

To skrót od angielskiego określenia "something more", czyli "coś więcej". Kryje się za nim uwielbiany przez Amerykanów deser, którego głównym składnikiem są słodkie pianki marshmallows. Bez trudu kupimy je także w polskich sklepach, w rozmaitych smakach i kształtach.

Tradycyjnie s’mores przypieka się nad ogniskiem, ale z powodzeniem możemy przyrządzić je również na grillu. Zadanie jest banalne: na krakersie umieszczamy piankę i kostkę czekolady, przykrywamy drugim ciastkiem, wszystko zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy przez kilka minut. Pianki powinny nabrać półpłynnej konsystencji, zaś czekolada musi się rozpuścić.

Owocowy szaszłyk

Szaszłyk to specjał, który możemy skomponować na różne sposoby, nie tylko z mięsa, warzyw czy pieczarek. Nadziane na patyk owoce po zapieczeniu staną się pysznym deserem.

Nietypowe przysmaki na grilla. Niewiarygodne, co można położyć na ruszcie

Grillować można niemal wszystko. Do szaszłyka świetnie nadaje się jabłko, banan, kiwi, ananas, winogrono czy mango. Owoce z grubą skórką obieramy, w razie potrzeby pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, mniej więcej równiej wielkości. Marynujemy przez pół godziny w zalewie z miodu, soku z cytryny i szczypty cynamonu, po czym nadziewamy na długie patyczki, które wcześniej moczymy przez godzinę w wodzie. Grillujemy kilka minut, aż do zrumieniania. Na talerzu szaszłyk możemy posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

darfvea

Grillowane pankejki

Okrągłe, pulchne naleśniki to jeden z ukochanych przysmaków Amerykanów. Pankejki smaży się zwykle na patelni, ale z powodzeniem możemy przyrządzić je również na grillu. Wystarczy zaopatrzyć się w planchę, czyli gładką płytę (stalową lub żeliwną), którą umieszczamy nad rozgrzanym węglem.

Na około godzinę przed grillowaniem przygotowujemy ciasto na placuszki. W misce mieszamy mąkę pszenną (szklanka), cukier puder (1/4 szklanki), proszek do pieczenia (łyżeczka), sodę oczyszczoną (łyżeczka) oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko, maślankę (szklanka) i olej rzepakowy (3 łyżki). Wszystko miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną płytę. Gdy pankejki nabiorą złotego koloru, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Serwujemy je po amerykańsku – z syropem klonowym i owocami, np. truskawkami, malinami czy borówkami. W wersji bardziej kalorycznej możemy pokusić się o porcję bitej śmietany.

Grillowane banany z czekoladą

Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 7 kilogramów bananów, które w ostatnich latach stały się, obok jabłek, najpopularniejszymi owocami na naszych stołach. Jednak rzadko trafiają na grilla, a szkoda, bo bardzo lubią opiekanie, zwłaszcza w towarzystwie czekolady.

By przygotować prosty i pyszny deser potrzebujemy świeżych i dojrzałych bananów, których nie obieramy, lecz tylko przekrajamy wzdłuż, a następnie w środek wciskamy kilka kostek czekolady, w zależności od naszych upodobań gorzkiej lub mlecznej. Następnie owijamy w folię aluminiową lub umieszczamy na tacce i grillujemy przez około 15-20 minut. Banany powinny stać się bardzo miękkie, zaś czekolada musi się rozpuścić. Tak przyrządzone owoce serwujemy z porcją lodów, najlepiej waniliowych.

darfvea

Grillowany arbuz

Doceniamy go zwłaszcza w upalny dzień, bo nic nie orzeźwia tak skutecznie, jak plaster soczystego arbuza. Ten pyszny owoc możemy też wykorzystać na wiele innych smakowitych sposobów, choćby… grillując.

By dodać arbuzowi jeszcze więcej smaku, przed zapieczeniem warto go zamarynować. Kwadrans wcześniej kroimy owoc w plastry o grubości około centymetra, po czym smarujemy emulsją z płynnego miodu (3 łyżki) i soku z pomarańczy, cytryny lub limonki (2 łyżki). Możemy ją wzbogacić także świeżym tymiankiem (łyżka), który zapewni jeszcze więcej walorów smakowych i aromatycznych. Tak przygotowanego arbuza umieszczamy na mocno rozgrzanym grillu. Opiekamy z obu stron, po około 2 minuty z każdej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
darfvea
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj