Desery z grilla – jak to zrobić?

Kto powiedział, że na grillu musi lądować tylko kiełbasa, kaszanka czy karkówka? Opiekacz może też posłużyć do przygotowania prostych i pysznych deserów, które znakomicie uatrakcyjnią plenerowy jadłospis. Oto kilka przykładów…

S'mores - uwielbiany przez Amerykanów deserS'mores - uwielbiany przez Amerykanów deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

S’mores

To skrót od angielskiego określenia "something more", czyli "coś więcej". Kryje się za nim uwielbiany przez Amerykanów deser, którego głównym składnikiem są słodkie pianki marshmallows. Bez trudu kupimy je także w polskich sklepach, w rozmaitych smakach i kształtach.

Tradycyjnie s’mores przypieka się nad ogniskiem, ale z powodzeniem możemy przyrządzić je również na grillu. Zadanie jest banalne: na krakersie umieszczamy piankę i kostkę czekolady, przykrywamy drugim ciastkiem, wszystko zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy przez kilka minut. Pianki powinny nabrać półpłynnej konsystencji, zaś czekolada musi się rozpuścić.

Owocowy szaszłyk

Szaszłyk to specjał, który możemy skomponować na różne sposoby, nie tylko z mięsa, warzyw czy pieczarek. Nadziane na patyk owoce po zapieczeniu staną się pysznym deserem.

Nietypowe przysmaki na grilla. Niewiarygodne, co można położyć na ruszcie

Grillować można niemal wszystko. Do szaszłyka świetnie nadaje się jabłko, banan, kiwi, ananas, winogrono czy mango. Owoce z grubą skórką obieramy, w razie potrzeby pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, mniej więcej równiej wielkości. Marynujemy przez pół godziny w zalewie z miodu, soku z cytryny i szczypty cynamonu, po czym nadziewamy na długie patyczki, które wcześniej moczymy przez godzinę w wodzie. Grillujemy kilka minut, aż do zrumieniania. Na talerzu szaszłyk możemy posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Grillowane pankejki

Okrągłe, pulchne naleśniki to jeden z ukochanych przysmaków Amerykanów. Pankejki smaży się zwykle na patelni, ale z powodzeniem możemy przyrządzić je również na grillu. Wystarczy zaopatrzyć się w planchę, czyli gładką płytę (stalową lub żeliwną), którą umieszczamy nad rozgrzanym węglem.

Na około godzinę przed grillowaniem przygotowujemy ciasto na placuszki. W misce mieszamy mąkę pszenną (szklanka), cukier puder (1/4 szklanki), proszek do pieczenia (łyżeczka), sodę oczyszczoną (łyżeczka) oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko, maślankę (szklanka) i olej rzepakowy (3 łyżki). Wszystko miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną płytę. Gdy pankejki nabiorą złotego koloru, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Serwujemy je po amerykańsku – z syropem klonowym i owocami, np. truskawkami, malinami czy borówkami. W wersji bardziej kalorycznej możemy pokusić się o porcję bitej śmietany.

Grillowane banany z czekoladą

Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 7 kilogramów bananów, które w ostatnich latach stały się, obok jabłek, najpopularniejszymi owocami na naszych stołach. Jednak rzadko trafiają na grilla, a szkoda, bo bardzo lubią opiekanie, zwłaszcza w towarzystwie czekolady.

By przygotować prosty i pyszny deser potrzebujemy świeżych i dojrzałych bananów, których nie obieramy, lecz tylko przekrajamy wzdłuż, a następnie w środek wciskamy kilka kostek czekolady, w zależności od naszych upodobań gorzkiej lub mlecznej. Następnie owijamy w folię aluminiową lub umieszczamy na tacce i grillujemy przez około 15-20 minut. Banany powinny stać się bardzo miękkie, zaś czekolada musi się rozpuścić. Tak przyrządzone owoce serwujemy z porcją lodów, najlepiej waniliowych.

Grillowany arbuz

Doceniamy go zwłaszcza w upalny dzień, bo nic nie orzeźwia tak skutecznie, jak plaster soczystego arbuza. Ten pyszny owoc możemy też wykorzystać na wiele innych smakowitych sposobów, choćby… grillując.

By dodać arbuzowi jeszcze więcej smaku, przed zapieczeniem warto go zamarynować. Kwadrans wcześniej kroimy owoc w plastry o grubości około centymetra, po czym smarujemy emulsją z płynnego miodu (3 łyżki) i soku z pomarańczy, cytryny lub limonki (2 łyżki). Możemy ją wzbogacić także świeżym tymiankiem (łyżka), który zapewni jeszcze więcej walorów smakowych i aromatycznych. Tak przygotowanego arbuza umieszczamy na mocno rozgrzanym grillu. Opiekamy z obu stron, po około 2 minuty z każdej.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm