Desery z grilla – jak to zrobić?

Kto powiedział, że na grillu musi lądować tylko kiełbasa, kaszanka czy karkówka? Opiekacz może też posłużyć do przygotowania prostych i pysznych deserów, które znakomicie uatrakcyjnią plenerowy jadłospis. Oto kilka przykładów…

S'mores - uwielbiany przez Amerykanów deserS'mores - uwielbiany przez Amerykanów deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
1

S’mores

To skrót od angielskiego określenia "something more", czyli "coś więcej". Kryje się za nim uwielbiany przez Amerykanów deser, którego głównym składnikiem są słodkie pianki marshmallows. Bez trudu kupimy je także w polskich sklepach, w rozmaitych smakach i kształtach.

Tradycyjnie s’mores przypieka się nad ogniskiem, ale z powodzeniem możemy przyrządzić je również na grillu. Zadanie jest banalne: na krakersie umieszczamy piankę i kostkę czekolady, przykrywamy drugim ciastkiem, wszystko zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy przez kilka minut. Pianki powinny nabrać półpłynnej konsystencji, zaś czekolada musi się rozpuścić.

Owocowy szaszłyk

Szaszłyk to specjał, który możemy skomponować na różne sposoby, nie tylko z mięsa, warzyw czy pieczarek. Nadziane na patyk owoce po zapieczeniu staną się pysznym deserem.

Nietypowe przysmaki na grilla. Niewiarygodne, co można położyć na ruszcie

Grillować można niemal wszystko. Do szaszłyka świetnie nadaje się jabłko, banan, kiwi, ananas, winogrono czy mango. Owoce z grubą skórką obieramy, w razie potrzeby pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, mniej więcej równiej wielkości. Marynujemy przez pół godziny w zalewie z miodu, soku z cytryny i szczypty cynamonu, po czym nadziewamy na długie patyczki, które wcześniej moczymy przez godzinę w wodzie. Grillujemy kilka minut, aż do zrumieniania. Na talerzu szaszłyk możemy posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Grillowane pankejki

Okrągłe, pulchne naleśniki to jeden z ukochanych przysmaków Amerykanów. Pankejki smaży się zwykle na patelni, ale z powodzeniem możemy przyrządzić je również na grillu. Wystarczy zaopatrzyć się w planchę, czyli gładką płytę (stalową lub żeliwną), którą umieszczamy nad rozgrzanym węglem.

Na około godzinę przed grillowaniem przygotowujemy ciasto na placuszki. W misce mieszamy mąkę pszenną (szklanka), cukier puder (1/4 szklanki), proszek do pieczenia (łyżeczka), sodę oczyszczoną (łyżeczka) oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko, maślankę (szklanka) i olej rzepakowy (3 łyżki). Wszystko miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną płytę. Gdy pankejki nabiorą złotego koloru, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Serwujemy je po amerykańsku – z syropem klonowym i owocami, np. truskawkami, malinami czy borówkami. W wersji bardziej kalorycznej możemy pokusić się o porcję bitej śmietany.

Grillowane banany z czekoladą

Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 7 kilogramów bananów, które w ostatnich latach stały się, obok jabłek, najpopularniejszymi owocami na naszych stołach. Jednak rzadko trafiają na grilla, a szkoda, bo bardzo lubią opiekanie, zwłaszcza w towarzystwie czekolady.

By przygotować prosty i pyszny deser potrzebujemy świeżych i dojrzałych bananów, których nie obieramy, lecz tylko przekrajamy wzdłuż, a następnie w środek wciskamy kilka kostek czekolady, w zależności od naszych upodobań gorzkiej lub mlecznej. Następnie owijamy w folię aluminiową lub umieszczamy na tacce i grillujemy przez około 15-20 minut. Banany powinny stać się bardzo miękkie, zaś czekolada musi się rozpuścić. Tak przyrządzone owoce serwujemy z porcją lodów, najlepiej waniliowych.

Grillowany arbuz

Doceniamy go zwłaszcza w upalny dzień, bo nic nie orzeźwia tak skutecznie, jak plaster soczystego arbuza. Ten pyszny owoc możemy też wykorzystać na wiele innych smakowitych sposobów, choćby… grillując.

By dodać arbuzowi jeszcze więcej smaku, przed zapieczeniem warto go zamarynować. Kwadrans wcześniej kroimy owoc w plastry o grubości około centymetra, po czym smarujemy emulsją z płynnego miodu (3 łyżki) i soku z pomarańczy, cytryny lub limonki (2 łyżki). Możemy ją wzbogacić także świeżym tymiankiem (łyżka), który zapewni jeszcze więcej walorów smakowych i aromatycznych. Tak przygotowanego arbuza umieszczamy na mocno rozgrzanym grillu. Opiekamy z obu stron, po około 2 minuty z każdej.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie