Daniel Żurkowski wymyślił 240 smaków. Mroźny biznes był strzałem w 10-tkę
W Łabiszewie w województwie pomorskim powstała Pracownia Lodów Tradycyjnych "Lody z pasją". Właścicielem jest Daniel Żurkowski. Zaczynał od maszynowych lodów, nikt nie przypuszczał, że jego biznes tak się rozwinie.
Daniel Żurkowski zaczynał od maszynowych lodów. Mimo to przygotowywał samodzielnie masę do nich. Nazwano je "łabiszyńskimi świderkami". Okazały się sukcesem i szybko przerobił je na "Lody z pasjąpasją", które okazały się wielkim hitem.
W rozmowie z "Gazetą pomorską" powiedział, jak udało mu się to osiągnąć. - Od początku postawiłem na produkt naturalny i regionalny. Niektórzy dziwili się tłumacząc, że to nieopłacalne w małym miasteczku - twierdzi Żurkowski.
Zobacz także: 5 powodów, dla których warto jeść lody
- Pochodzę z Łabiszyna, tutaj się urodziłem i nawet nie wyobrażam sobie prowadzić firmy gdzie indziej. Miałem kilka propozycji pracy, m.in. w Warszawie, ale odmówiłem. Oczywiście, mogę gdzieś wyjechać z moimi lodami, np. na targi branżowe, ale zawsze jestem duchem w domu. Na początku lody mi nie wychodziły, testowałem je na znajomych, ale z czasem szło coraz lepiej - dodaje mężczyzna.
Żurkowski nadal rozwija swój biznes, a jego lody się sławne na prawie całą Polskę. - Niedawno koleżanka była w Krakowie. Ktoś ją zapytał, skąd jest, a ona odpowiedziała, że z Łabiszyna - powiedział Daniel Żurkowski. - Wtedy usłyszała: "Z Łabiszyna? Jadłem tam przepyszne lody!"
Do tej pory wymyślił 240 smaków. Do najbardziej oryginalnych należy burak z pomarańczą na pałuckim miodzie, zielony ogórek-mizeria, pomidorowe, pietruszkowe czy czekoladowe z chili.
Źródło: "Gazeta Pomorska"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl