Daniel Żurkowski wymyślił 240 smaków. Mroźny biznes był strzałem w 10-tkę

W Łabiszewie w województwie pomorskim powstała Pracownia Lodów Tradycyjnych "Lody z pasją". Właścicielem jest Daniel Żurkowski. Zaczynał od maszynowych lodów, nikt nie przypuszczał, że jego biznes tak się rozwinie.

Daniel Żurkowski wymyślił 240 smaków lodów
Źródło zdjęć: © Facebook.com
Dominika Czerniszewska

Daniel Żurkowski zaczynał od maszynowych lodów. Mimo to przygotowywał samodzielnie masę do nich. Nazwano je "łabiszyńskimi świderkami". Okazały się sukcesem i szybko przerobił je na "Lody z pasjąpasją", które okazały się wielkim hitem.

W rozmowie z "Gazetą pomorską" powiedział, jak udało mu się to osiągnąć. - Od początku postawiłem na produkt naturalny i regionalny. Niektórzy dziwili się tłumacząc, że to nieopłacalne w małym miasteczku - twierdzi Żurkowski.

- Pochodzę z Łabiszyna, tutaj się urodziłem i nawet nie wyobrażam sobie prowadzić firmy gdzie indziej. Miałem kilka propozycji pracy, m.in. w Warszawie, ale odmówiłem. Oczywiście, mogę gdzieś wyjechać z moimi lodami, np. na targi branżowe, ale zawsze jestem duchem w domu. Na początku lody mi nie wychodziły, testowałem je na znajomych, ale z czasem szło coraz lepiej - dodaje mężczyzna.

Żurkowski nadal rozwija swój biznes, a jego lody się sławne na prawie całą Polskę. - Niedawno koleżanka była w Krakowie. Ktoś ją zapytał, skąd jest, a ona odpowiedziała, że z Łabiszyna - powiedział Daniel Żurkowski. - Wtedy usłyszała: "Z Łabiszyna? Jadłem tam przepyszne lody!"

Do tej pory wymyślił 240 smaków. Do najbardziej oryginalnych należy burak z pomarańczą na pałuckim miodzie, zielony ogórek-mizeria, pomidorowe, pietruszkowe czy czekoladowe z chili.

Źródło: "Gazeta Pomorska"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców