ycipk-3bacqt

5 powodów, dla których warto jeść lody

Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – te składniki wystarczą, żeby zrobić prawdziwe lody. Nie warto ich odchudzać, podmieniać i na siłę uzdrawiać. Po ulubioną gałkę sięgnijcie już dziś, a poniżej znajdziecie pięć powodów, dla których warto jeść lody.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Lody mają mniej kalorii niż czekolada
Lody mają mniej kalorii niż czekolada (iStock.com)
ycipk-3bacqt

Lody nie są tak tuczące, jak wam się wydaje

Odczarowujemy złą opinię Bogu ducha winnych lodów – w porównaniu z innymi deserami nie są wcale tak bardzo kaloryczne. 100 g lodów śmietankowych to około 160-200 kcal, podczas gdy tabliczka mlecznej czekolady ma ich aż 500-600! Gdy wybierzemy smaki mleczno-owocowe, dostarczymy sobie jedynie około 120 kcal w stu gramach. Jest też opcja fit – sorbety mające poniżej 100 kcal. Porównując jednak smak i kaloryczność obu rodzajów lodów, wybór między sorbetem a śmietanką staje się prosty.

Lody mogą pomóc zasnąć

ycipk-3bacqt

Kto by pomyślał, że lody mogą wpłynąć na spokojny sen? Oto powód, który być może zniszczy wszelkie wyrzuty sumienia związane z wieczornymi spacerami do lodówki po kilka kulek czekoladowej przyjemności – nasz sen jest regulowany przez hormony i będzie tym bardziej spokojny, im więcej damy mu serotoniny oraz melatoniny. Poziom tej dwójki podnosi tryptofan, który wchodzi w skład białek, w tym lodów. Więc taka mała przekąska przed snem to żaden grzech!

Lody są lekkostrawne

W przeciwieństwie do wielu innych deserów, zwłaszcza smażonych, nasz żołądek trawi lody bardzo szybko i nie zalegają one w przewodzie pokarmowym. Co więcej, mogą je jeść nawet osoby zmagające się z wrzodami. To dobry kompan dla naszego brzucha!

Zobacz też: Szybki deser truskawkowy. Potrzebujesz tylko miksera

ycipk-3bacqt

Lody leczą gardło

Osoby, które miały usuwane migdałki wiedzą, że spożycie lodów jest jednym z podstawowych zaleceń po zabiegu. Okazuje się, że lody mogą pomóc w leczeniu anginy i ran po operacjach laryngologicznych. Wpływa na to ich niska temperatura, która zmniejsza obrzęk, łagodzi ból i przyspiesza gojenie się śluzówki. Taka naturalna apteka, bez konserwantów, ulepszaczy i w dodatku z prostym składem!

Lody mają bogaty skład

ycipk-3bacqt

Lody oprócz białka i łatwo przyswajalnego tłuszczu dostarczają także witamin z grupy B oraz wapnia, będącego ważnym budulcem kości i zębów. Już 100 gram lodów dostarcza aż 125-155 mg tego pierwiastka. Takimi statystykami nie pochwalą się sorbety, ale one z kolei dostarczają nam potasu i witaminy C, a czasem nawet naturalnych przeciwutleniaczy o działaniu antyoksydacyjnym.

Jeść albo nie jeść? Oto jest pytanie! Jedno jest pewne – warto wybrać takie lody, które mają prosty skład pozbawiony konserwantów i tajemniczych dodatków. Hamlet, gdyby żył, na pewno porzuciłby w tej kwestii wszelkie rozterki duchowe, przeliczanie kalorii i wewnętrzne monologi.

Tekst: Anna Stachów

Zobacz także:
Najlepsze lody w Warszawie
10 powodów dla których warto jeść truskawki
Co jeść i pić w upały. Fakty i mity

ycipk-3bacqt

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3bacqt

ycipk-3bacqt
ycipk-3bacqt