WP

5 powodów, dla których warto jeść lody

Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – te składniki wystarczą, żeby zrobić prawdziwe lody. Nie warto ich odchudzać, podmieniać i na siłę uzdrawiać. Po ulubioną gałkę sięgnijcie już dziś, a poniżej znajdziecie pięć powodów, dla których warto jeść lody.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Lody mają mniej kalorii niż czekolada
Lody mają mniej kalorii niż czekolada (iStock.com)
WP

Lody nie są tak tuczące, jak wam się wydaje

Odczarowujemy złą opinię Bogu ducha winnych lodów – w porównaniu z innymi deserami nie są wcale tak bardzo kaloryczne. 100 g lodów śmietankowych to około 160-200 kcal, podczas gdy tabliczka mlecznej czekolady ma ich aż 500-600! Gdy wybierzemy smaki mleczno-owocowe, dostarczymy sobie jedynie około 120 kcal w stu gramach. Jest też opcja fit – sorbety mające poniżej 100 kcal. Porównując jednak smak i kaloryczność obu rodzajów lodów, wybór między sorbetem a śmietanką staje się prosty.

Lody mogą pomóc zasnąć

WP

Kto by pomyślał, że lody mogą wpłynąć na spokojny sen? Oto powód, który być może zniszczy wszelkie wyrzuty sumienia związane z wieczornymi spacerami do lodówki po kilka kulek czekoladowej przyjemności – nasz sen jest regulowany przez hormony i będzie tym bardziej spokojny, im więcej damy mu serotoniny oraz melatoniny. Poziom tej dwójki podnosi tryptofan, który wchodzi w skład białek, w tym lodów. Więc taka mała przekąska przed snem to żaden grzech!

Lody są lekkostrawne

W przeciwieństwie do wielu innych deserów, zwłaszcza smażonych, nasz żołądek trawi lody bardzo szybko i nie zalegają one w przewodzie pokarmowym. Co więcej, mogą je jeść nawet osoby zmagające się z wrzodami. To dobry kompan dla naszego brzucha!

Zobacz też: Szybki deser truskawkowy. Potrzebujesz tylko miksera

WP

Lody leczą gardło

Osoby, które miały usuwane migdałki wiedzą, że spożycie lodów jest jednym z podstawowych zaleceń po zabiegu. Okazuje się, że lody mogą pomóc w leczeniu anginy i ran po operacjach laryngologicznych. Wpływa na to ich niska temperatura, która zmniejsza obrzęk, łagodzi ból i przyspiesza gojenie się śluzówki. Taka naturalna apteka, bez konserwantów, ulepszaczy i w dodatku z prostym składem!

Lody mają bogaty skład

WP

Lody oprócz białka i łatwo przyswajalnego tłuszczu dostarczają także witamin z grupy B oraz wapnia, będącego ważnym budulcem kości i zębów. Już 100 gram lodów dostarcza aż 125-155 mg tego pierwiastka. Takimi statystykami nie pochwalą się sorbety, ale one z kolei dostarczają nam potasu i witaminy C, a czasem nawet naturalnych przeciwutleniaczy o działaniu antyoksydacyjnym.

Jeść albo nie jeść? Oto jest pytanie! Jedno jest pewne – warto wybrać takie lody, które mają prosty skład pozbawiony konserwantów i tajemniczych dodatków. Hamlet, gdyby żył, na pewno porzuciłby w tej kwestii wszelkie rozterki duchowe, przeliczanie kalorii i wewnętrzne monologi.

Tekst: Anna Stachów

Zobacz także:
Najlepsze lody w Warszawie
10 powodów dla których warto jeść truskawki
Co jeść i pić w upały. Fakty i mity

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP