5 powodów, dla których warto jeść lody

Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – te składniki wystarczą, żeby zrobić prawdziwe lody. Nie warto ich odchudzać, podmieniać i na siłę uzdrawiać. Po ulubioną gałkę sięgnijcie już dziś, a poniżej znajdziecie pięć powodów, dla których warto jeść lody.

Lody mają mniej kalorii niż czekolada
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Lody nie są tak tuczące, jak wam się wydaje

Odczarowujemy złą opinię Bogu ducha winnych lodów – w porównaniu z innymi deserami nie są wcale tak bardzo kaloryczne. 100 g lodów śmietankowych to około 160-200 kcal, podczas gdy tabliczka mlecznej czekolady ma ich aż 500-600! Gdy wybierzemy smaki mleczno-owocowe, dostarczymy sobie jedynie około 120 kcal w stu gramach. Jest też opcja fit – sorbety mające poniżej 100 kcal. Porównując jednak smak i kaloryczność obu rodzajów lodów, wybór między sorbetem a śmietanką staje się prosty.

Lody mogą pomóc zasnąć

Kto by pomyślał, że lody mogą wpłynąć na spokojny sen? Oto powód, który być może zniszczy wszelkie wyrzuty sumienia związane z wieczornymi spacerami do lodówki po kilka kulek czekoladowej przyjemności – nasz sen jest regulowany przez hormony i będzie tym bardziej spokojny, im więcej damy mu serotoniny oraz melatoniny. Poziom tej dwójki podnosi tryptofan, który wchodzi w skład białek, w tym lodów. Więc taka mała przekąska przed snem to żaden grzech!

Lody są lekkostrawne

W przeciwieństwie do wielu innych deserów, zwłaszcza smażonych, nasz żołądek trawi lody bardzo szybko i nie zalegają one w przewodzie pokarmowym. Co więcej, mogą je jeść nawet osoby zmagające się z wrzodami. To dobry kompan dla naszego brzucha!

Zobacz też: Szybki deser truskawkowy. Potrzebujesz tylko miksera

Lody leczą gardło

Osoby, które miały usuwane migdałki wiedzą, że spożycie lodów jest jednym z podstawowych zaleceń po zabiegu. Okazuje się, że lody mogą pomóc w leczeniu anginy i ran po operacjach laryngologicznych. Wpływa na to ich niska temperatura, która zmniejsza obrzęk, łagodzi ból i przyspiesza gojenie się śluzówki. Taka naturalna apteka, bez konserwantów, ulepszaczy i w dodatku z prostym składem!

Lody mają bogaty skład

Lody oprócz białka i łatwo przyswajalnego tłuszczu dostarczają także witamin z grupy B oraz wapnia, będącego ważnym budulcem kości i zębów. Już 100 gram lodów dostarcza aż 125-155 mg tego pierwiastka. Takimi statystykami nie pochwalą się sorbety, ale one z kolei dostarczają nam potasu i witaminy C, a czasem nawet naturalnych przeciwutleniaczy o działaniu antyoksydacyjnym.

Jeść albo nie jeść? Oto jest pytanie! Jedno jest pewne – warto wybrać takie lody, które mają prosty skład pozbawiony konserwantów i tajemniczych dodatków. Hamlet, gdyby żył, na pewno porzuciłby w tej kwestii wszelkie rozterki duchowe, przeliczanie kalorii i wewnętrzne monologi.

Tekst: Anna Stachów

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść