Dania i napoje najlepsze na upały

Gdy żar leje się z nieba, większość z nas sięga po mocno schłodzone produkty. Jednak jedząc spore ilości lodów czy wypijając litry zimnego piwa zapewniamy szok termiczny dla organizmu i na dłuższą metę nie wiąże się to z obniżeniem temperatury ciała. Znacznie lepiej sięgać po produkty, które same w sobie mają właściwości ochładzające. Oto kilka propozycji dań i napojów na upalne dni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Domowa woda owocowa

Obraz
© 123RF.COM

Gdy żar leje się z nieba, większość z nas sięga po mocno schłodzone produkty. Jednak jedząc spore ilości lodów czy wypijając litry zimnego piwa zapewniamy szok termiczny dla organizmu i na dłuższą metę nie wiąże się to z obniżeniem temperatury ciała. Znacznie lepiej spożywać produkty, które same w sobie mają właściwości ochładzające. Oto kilka propozycji dań i napojów na upalne dni.

Najlepszym płynem, który powinien towarzyszyć nam w trakcie upałów jest woda. Najlepiej pić ją w temperaturze pokojowej. Mimo gorąca, nie sięgajmy po tę z lodówki, bo zbyt duża różnica temperatur może być dla organizmu szokiem. Do wody możemy też dodać orzeźwiające dodatki smakowe - np. listki świeżej mięty czy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, truskawki, kawałki pomarańczy.

/ 9Sałatka z cytrusów i awokado

Obraz
© 123RF.COM

Same cytrusy to doskonałe "ochładzacze". Świetnie nadają się do orzeźwiających sałatek. Nasza propozycja to połączenie grejpfruta, pomarańczy i awokado z miętowym dressingiem.

Składniki: 1 duży grejpfrut, 2 średnie pomarańcze, 1 średnio dojrzałe awokado, 1 łyżka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, świeżo posiekana mięta.

Przygotowanie: obrane owoce filetujemy i układamy na talerzu. Miód, sok z cytryny oraz miętę łączymy, a następnie skrapiamy dressingiem sałatkę.

/ 9Lemoniada z ogórka

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania domowej lemoniady z ogórka potrzebne będą nam 2 zielone ogórki, które musimy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (kilka plasterków warto zostawić do dekoracji). Tak przygotowane warzywa mieszamy z wodą i odrobiną soku z cytryny, a następnie schładzamy. Przed podaniem lemoniadę można przecedzić przez sitko, dodać plasterki ogórka i posłodzić do smaku.

/ 9Chłodnik z botwinki

/ 9Sałatka z brokułów, pomidora i sera feta

Obraz
© 123RF.COM

Bogate w wodę, a co za tym idzie, doskonale chłodzące są zielone warzywa. W ciepłe dni warto pamiętać o tych produktach i przygotować np. prostą sałatkę. Spośród rozgrzewających czerwonych i żółtych warzyw wyjątek stanowi pomidor, który także doskonale nawadnia i poleca się go na upały.

Przygotowanie sałatki: brokuły gotujemy na parze, a następnie podajemy je ze sparzonymi pomidorami i serem feta. Warto odrobinę skropić oliwą z rozmarynem dla smaku i doprawić świeżo mielonym pieprzem.

/ 9Chłodnik turecki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: trzy kromki czerstwego chleba, trzy ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy, średni pojemnik (około 300 ml) jogurtu, cztery ogórki gruntowe, mięta, sól, pieprz, sok z połowy cytryny, garść migdałów.

*Przygotowanie: *moczymy chleb w wodzie przez kilka minut, ogórki obieramy i kroimy niezbyt drobno. Chleb odsączamy i wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera. Doprawiamy do smaku i ozdabiamy listkami mięty lub pietruszką.

/ 9Mrożona herbata z truskawkami i bazylią

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 litr wody, 8 saszetek czarnej herbaty, 250 ml wody, 1 szklanka świeżych liści bazylii, 3/4 szklanki cukru, 1/2 kg truskawek, limonki, kostki lodu.

Przygotowanie: Herbatę zalewamy gorącą wodą i zaparzamy 5 minut. W oddzielnym garnuszku zagotowujemy 250 ml wody, dodajemy 3/4 szklanki cukru i dobrze mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy bazylię i zaparzamy pod przykryciem około 10 minut. Następnie wyjmujemy bazylię i dodajemy pokrojone truskawki. Po wystygnięciu mieszamy i podajemy z kostkami lodu i odrobiną soku z limonki.

/ 9Gazpacho z pomidorów

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 kromki białego pieczywa, pół kilograma pomidorów bez skórki (najlepsze będą mięsiste pomidory odmiany limo), czerwona i zielona słodka papryka, cztery ogórki, cebula, 2 łyżki octu winnego, pół litra wody, 4 łyżki oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, sól i pieprz.

*Przygotowanie: *czosnek miażdżymy w moździerzu wraz z solą. Wrzucamy do miksera. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i dolewamy stopniowo oliwę. Warzywa kroimy w kostkę. 1/3 z nich miksujemy z pastą chlebowo-czosnkową. Całość przecieramy, dodajemy wodę i ocet. Doprawiamy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny, podajemy z posiekanymi warzywami podanymi na osobnych talerzykach.

/ 9Ogórkowe smoothie

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia