Daktyle – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Daktyle to smaczne bakalie i prawdziwa bomba witaminowa. Śmiało można stwierdzić, że niewiele jest substancji odżywczych, których nie zawierają. W przypadku niektórych bite są nawet rekordy!

Daktyle poprawiają pamięć i koncentrację
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Daktyle – wartości odżywcze

Daktyle, tak świeże, jak i suszone, są bogate w białko, tłuszcze, luteinę i sole mineralne. Spośród biopierwiastków wymienić należy fosfor, magnez, miedź, bardzo rzadko występujący chrom i potas, którego ilość zawarta w 100 g daktylów stanowi rekord biorąc pod uwagę nawet bogate w ten pierwiastek inne bakalie. Poza tym, daktyle zawierają witaminy: PP, A, B1, B2, B3 (w przypadku dwóch ostatnich również chodzi o ilości rekordowe).
Daktyle są także źródłem łatwostrawnych i energetycznych cukrów prostych, które stanowią aż 80% ich składu. Poza tym, zawierają antyoksydanty i rzadko występujące naturalne salicylany, które posiadają właściwości aspiryny.

Daktyle – właściwości

Dzięki dużej zawartości cukrów prostych daktyle przede wszystkim świetnie działają na koncentrację i świeżość umysłu. Osobom prowadzącym aktywny tryb życia dodają energii, redukują zmęczenie i zakwasy.
Poza tym, luteina i witamina A, substancje potrzebne poprawnemu funkcjonowaniu siatkówki i plamki żółtej, pozytywnie wpływają na jakość widzenia. Daktyle przyczyniają się również do poprawy odporności organizmu, mają właściwości antyrakowe i przeciwzapalne. Ponadto, wpływają na poprawną pracę układu krwionośnego, niwelują ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zakrzepów krwi.
Zawarta z daktylach siarka łagodzi reakcje alergiczne, żelazo wzmacnia układ krwionośny i kości, a magnez obniża ciśnienie i przyspiesza metabolizm. Wapń natomiast chroni przed osteoporozą oraz łagodzi przebieg menopauzy.
Spożywanie daktyli oczyszcza jelita, usprawnia ich pracę, a także niweluje ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.

Daktyle – zastosowanie

Daktyle szczególnie powszechne są w kuchni państw Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Jednak obecnie najważniejszym ich eksporterem jest Brazylia. W państwach arabskich daktyle mają zaszczytną reputację, ponieważ powszechnie uważa się je za afrodyzjaki.
Z miękkiej odmiany daktylów uzyskuje się sok, czyli tak zwany miód palmowy, z niego zaś wyrabia się pożywny chleb daktylowy. Twarda odmiana daktyli, bogata w skrobię, może zostać zmielona, aby następnie zmieszana z mąką jęczmienną stała się składnikiem tak zwanego chleba pustyni.
Daktyle można jeść zarówno na surowo, jak i suszone przy czym w obu postaciach zachowują swoje wartości odżywcze. Najlepiej komponują się z kruchymi ciastami, budyniami i czekoladą. Wśród bardziej nowatorskich przepisów znajdzie się też pudding z daktylami czy daktylowe pralinki. Świetnie smakują także jako przekąska. Daktyle stanowią doskonały substytut niezdrowych chipsów lub wysoko kalorycznych solonych orzeszków. Szacuje się, że wartość energetyczna daktyli znacznie przewyższa wartość takiej samej ilości mięsa wołowego, ryżu czy chleba.

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg