Daktyle – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Daktyle to smaczne bakalie i prawdziwa bomba witaminowa. Śmiało można stwierdzić, że niewiele jest substancji odżywczych, których nie zawierają. W przypadku niektórych bite są nawet rekordy!

Daktyle poprawiają pamięć i koncentrację
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Daktyle – wartości odżywcze

Daktyle, tak świeże, jak i suszone, są bogate w białko, tłuszcze, luteinę i sole mineralne. Spośród biopierwiastków wymienić należy fosfor, magnez, miedź, bardzo rzadko występujący chrom i potas, którego ilość zawarta w 100 g daktylów stanowi rekord biorąc pod uwagę nawet bogate w ten pierwiastek inne bakalie. Poza tym, daktyle zawierają witaminy: PP, A, B1, B2, B3 (w przypadku dwóch ostatnich również chodzi o ilości rekordowe).
Daktyle są także źródłem łatwostrawnych i energetycznych cukrów prostych, które stanowią aż 80% ich składu. Poza tym, zawierają antyoksydanty i rzadko występujące naturalne salicylany, które posiadają właściwości aspiryny.

Daktyle – właściwości

Dzięki dużej zawartości cukrów prostych daktyle przede wszystkim świetnie działają na koncentrację i świeżość umysłu. Osobom prowadzącym aktywny tryb życia dodają energii, redukują zmęczenie i zakwasy.
Poza tym, luteina i witamina A, substancje potrzebne poprawnemu funkcjonowaniu siatkówki i plamki żółtej, pozytywnie wpływają na jakość widzenia. Daktyle przyczyniają się również do poprawy odporności organizmu, mają właściwości antyrakowe i przeciwzapalne. Ponadto, wpływają na poprawną pracę układu krwionośnego, niwelują ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zakrzepów krwi.
Zawarta z daktylach siarka łagodzi reakcje alergiczne, żelazo wzmacnia układ krwionośny i kości, a magnez obniża ciśnienie i przyspiesza metabolizm. Wapń natomiast chroni przed osteoporozą oraz łagodzi przebieg menopauzy.
Spożywanie daktyli oczyszcza jelita, usprawnia ich pracę, a także niweluje ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.

Daktyle – zastosowanie

Daktyle szczególnie powszechne są w kuchni państw Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Jednak obecnie najważniejszym ich eksporterem jest Brazylia. W państwach arabskich daktyle mają zaszczytną reputację, ponieważ powszechnie uważa się je za afrodyzjaki.
Z miękkiej odmiany daktylów uzyskuje się sok, czyli tak zwany miód palmowy, z niego zaś wyrabia się pożywny chleb daktylowy. Twarda odmiana daktyli, bogata w skrobię, może zostać zmielona, aby następnie zmieszana z mąką jęczmienną stała się składnikiem tak zwanego chleba pustyni.
Daktyle można jeść zarówno na surowo, jak i suszone przy czym w obu postaciach zachowują swoje wartości odżywcze. Najlepiej komponują się z kruchymi ciastami, budyniami i czekoladą. Wśród bardziej nowatorskich przepisów znajdzie się też pudding z daktylami czy daktylowe pralinki. Świetnie smakują także jako przekąska. Daktyle stanowią doskonały substytut niezdrowych chipsów lub wysoko kalorycznych solonych orzeszków. Szacuje się, że wartość energetyczna daktyli znacznie przewyższa wartość takiej samej ilości mięsa wołowego, ryżu czy chleba.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟