Daktyle – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Daktyle to smaczne bakalie i prawdziwa bomba witaminowa. Śmiało można stwierdzić, że niewiele jest substancji odżywczych, których nie zawierają. W przypadku niektórych bite są nawet rekordy!

Daktyle poprawiają pamięć i koncentrację
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Daktyle – wartości odżywcze

Daktyle, tak świeże, jak i suszone, są bogate w białko, tłuszcze, luteinę i sole mineralne. Spośród biopierwiastków wymienić należy fosfor, magnez, miedź, bardzo rzadko występujący chrom i potas, którego ilość zawarta w 100 g daktylów stanowi rekord biorąc pod uwagę nawet bogate w ten pierwiastek inne bakalie. Poza tym, daktyle zawierają witaminy: PP, A, B1, B2, B3 (w przypadku dwóch ostatnich również chodzi o ilości rekordowe).
Daktyle są także źródłem łatwostrawnych i energetycznych cukrów prostych, które stanowią aż 80% ich składu. Poza tym, zawierają antyoksydanty i rzadko występujące naturalne salicylany, które posiadają właściwości aspiryny.

Daktyle – właściwości

Dzięki dużej zawartości cukrów prostych daktyle przede wszystkim świetnie działają na koncentrację i świeżość umysłu. Osobom prowadzącym aktywny tryb życia dodają energii, redukują zmęczenie i zakwasy.
Poza tym, luteina i witamina A, substancje potrzebne poprawnemu funkcjonowaniu siatkówki i plamki żółtej, pozytywnie wpływają na jakość widzenia. Daktyle przyczyniają się również do poprawy odporności organizmu, mają właściwości antyrakowe i przeciwzapalne. Ponadto, wpływają na poprawną pracę układu krwionośnego, niwelują ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zakrzepów krwi.
Zawarta z daktylach siarka łagodzi reakcje alergiczne, żelazo wzmacnia układ krwionośny i kości, a magnez obniża ciśnienie i przyspiesza metabolizm. Wapń natomiast chroni przed osteoporozą oraz łagodzi przebieg menopauzy.
Spożywanie daktyli oczyszcza jelita, usprawnia ich pracę, a także niweluje ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.

Daktyle – zastosowanie

Daktyle szczególnie powszechne są w kuchni państw Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Jednak obecnie najważniejszym ich eksporterem jest Brazylia. W państwach arabskich daktyle mają zaszczytną reputację, ponieważ powszechnie uważa się je za afrodyzjaki.
Z miękkiej odmiany daktylów uzyskuje się sok, czyli tak zwany miód palmowy, z niego zaś wyrabia się pożywny chleb daktylowy. Twarda odmiana daktyli, bogata w skrobię, może zostać zmielona, aby następnie zmieszana z mąką jęczmienną stała się składnikiem tak zwanego chleba pustyni.
Daktyle można jeść zarówno na surowo, jak i suszone przy czym w obu postaciach zachowują swoje wartości odżywcze. Najlepiej komponują się z kruchymi ciastami, budyniami i czekoladą. Wśród bardziej nowatorskich przepisów znajdzie się też pudding z daktylami czy daktylowe pralinki. Świetnie smakują także jako przekąska. Daktyle stanowią doskonały substytut niezdrowych chipsów lub wysoko kalorycznych solonych orzeszków. Szacuje się, że wartość energetyczna daktyli znacznie przewyższa wartość takiej samej ilości mięsa wołowego, ryżu czy chleba.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia