Daktyle – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Daktyle to smaczne bakalie i prawdziwa bomba witaminowa. Śmiało można stwierdzić, że niewiele jest substancji odżywczych, których nie zawierają. W przypadku niektórych bite są nawet rekordy!
Daktyle – wartości odżywcze
Daktyle, tak świeże, jak i suszone, są bogate w białko, tłuszcze, luteinę i sole mineralne. Spośród biopierwiastków wymienić należy fosfor, magnez, miedź, bardzo rzadko występujący chrom i potas, którego ilość zawarta w 100 g daktylów stanowi rekord biorąc pod uwagę nawet bogate w ten pierwiastek inne bakalie. Poza tym, daktyle zawierają witaminy: PP, A, B1, B2, B3 (w przypadku dwóch ostatnich również chodzi o ilości rekordowe).
Daktyle są także źródłem łatwostrawnych i energetycznych cukrów prostych, które stanowią aż 80% ich składu. Poza tym, zawierają antyoksydanty i rzadko występujące naturalne salicylany, które posiadają właściwości aspiryny.
Daktyle – właściwości
Dzięki dużej zawartości cukrów prostych daktyle przede wszystkim świetnie działają na koncentrację i świeżość umysłu. Osobom prowadzącym aktywny tryb życia dodają energii, redukują zmęczenie i zakwasy.
Poza tym, luteina i witamina A, substancje potrzebne poprawnemu funkcjonowaniu siatkówki i plamki żółtej, pozytywnie wpływają na jakość widzenia. Daktyle przyczyniają się również do poprawy odporności organizmu, mają właściwości antyrakowe i przeciwzapalne. Ponadto, wpływają na poprawną pracę układu krwionośnego, niwelują ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zakrzepów krwi.
Zawarta z daktylach siarka łagodzi reakcje alergiczne, żelazo wzmacnia układ krwionośny i kości, a magnez obniża ciśnienie i przyspiesza metabolizm. Wapń natomiast chroni przed osteoporozą oraz łagodzi przebieg menopauzy.
Spożywanie daktyli oczyszcza jelita, usprawnia ich pracę, a także niweluje ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.
Daktyle – zastosowanie
Daktyle szczególnie powszechne są w kuchni państw Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Jednak obecnie najważniejszym ich eksporterem jest Brazylia. W państwach arabskich daktyle mają zaszczytną reputację, ponieważ powszechnie uważa się je za afrodyzjaki.
Z miękkiej odmiany daktylów uzyskuje się sok, czyli tak zwany miód palmowy, z niego zaś wyrabia się pożywny chleb daktylowy. Twarda odmiana daktyli, bogata w skrobię, może zostać zmielona, aby następnie zmieszana z mąką jęczmienną stała się składnikiem tak zwanego chleba pustyni.
Daktyle można jeść zarówno na surowo, jak i suszone przy czym w obu postaciach zachowują swoje wartości odżywcze. Najlepiej komponują się z kruchymi ciastami, budyniami i czekoladą. Wśród bardziej nowatorskich przepisów znajdzie się też pudding z daktylami czy daktylowe pralinki. Świetnie smakują także jako przekąska. Daktyle stanowią doskonały substytut niezdrowych chipsów lub wysoko kalorycznych solonych orzeszków. Szacuje się, że wartość energetyczna daktyli znacznie przewyższa wartość takiej samej ilości mięsa wołowego, ryżu czy chleba.