Czyszczenie kuchenki gazowej. Szybkie i proste sposoby, by była umyta w mgnieniu oka
Brudna kuchenka, kolejne warstwy tłuszczu i przyczepione resztki warzyw to widok, którego nikt nie lubi. A jednak, tak właśnie wygląda kuchenka gazowa w wielu domach. Zobacz, co możesz zrobić, żeby pozbyć się nieprzyjemnego wyglądu swojego urządzenia w mgnieniu oka.
Na samym początku, żeby pozbyć się tego widoku z naszej kuchni i skutecznie wyczyścić kuchenkę gazową, trzeba skompletować zestaw rzeczy, które przydadzą nam się przy sprzątaniu. Większość z nich każdy z nas trzyma w domu, ale gdyby trzeba było coś dokupić, nie trzeba się martwić o koszty. Większość z nich jest tania i łatwo dostępna.
Trzeba mieć przy sobie sodę oczyszczoną, środek czyszczący, gąbkę, starą ścierkę, której nam nie żal, rękawice kuchenne i wodę, którą należy doprowadzić do wrzenia.
Czyszczenie powinno się zacząć od stelaży, na których kładziemy garnki i patelnie. Bardzo często są one pokryte brudem, w szczególności tłuszczem, który gromadzi się tam od tygodni, o ile nie miesięcy. Żeby ułatwić sobie pracę, należy zanurzyć je we wrzącej wodzie z sodą oczyszczoną na ok. 30 minut. Po takim zabiegu wyszorowanie ich powinno być bardzo proste.
Następnie trzeba się zabrać za aluminiowe pierścienie od palników gazowych. Je również trzeba zamoczyć w gorącej wodzie, ale tym razem ze środkiem czyszczącym. W tym przypadku nie powinno się używać sody oczyszczonej, gdyż może ona spowodować rdzę. Pierścienie należy trzymać w wodzie przez ok. 30 minut. Tak samo powinno postępować się z palnikami, jeśli nie myjemy ich od razu po użyciu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl