Trwa ładowanie...
05-01-2016 09:37

Czyszczą jelita jak szczotka. Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

Fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica są bogate w białko i zawierają mnóstwo błonnika.

d3pnqqv
d3pnqqv

Rośliny strączkowe są bogate w białko, dlatego stanowią ważny element diety wegetariańskiej. By nie powodowały wzdęć i problemów gastrycznych, należy przed ugotowaniem namoczyć je w wodzie. Zdaniem żywieniowców i dietetyków, także osoby jedzące mięso powinny sięgać po rośliny strączkowe. Są one nieocenionym źródłem wielu witamin, a także cennego błonnika.

Każdy, kto choć raz był na diecie, wie, że błonnik przyspiesza przemianę materii, przez co wspomaga odchudzanie. Działa także oczyszczająco na jelita, stąd często nazywany jest szczoteczką. By prawidłowo spełniał swoją funkcję, należy spożywać go regularnie w ilości od 25 do 40 gramów dziennie.

Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka opowiedziała, dlaczego warto sięgać po fasolę, groch, ciecierzycę, bób czy soczewicę. W naszej dziennej diecie powinno znaleźć się około 200 gramów gotowanych ziaren. To porcja optymalna dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.

d3pnqqv
d3pnqqv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pnqqv
Więcej tematów