Czyszczą jelita jak szczotka. Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

Fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica są bogate w białko i zawierają mnóstwo błonnika.

Rośliny strączkowe są bogate w białko, dlatego stanowią ważny element diety wegetariańskiej. By nie powodowały wzdęć i problemów gastrycznych, należy przed ugotowaniem namoczyć je w wodzie. Zdaniem żywieniowców i dietetyków, także osoby jedzące mięso powinny sięgać po rośliny strączkowe. Są one nieocenionym źródłem wielu witamin, a także cennego błonnika.

Każdy, kto choć raz był na diecie, wie, że błonnik przyspiesza przemianę materii, przez co wspomaga odchudzanie. Działa także oczyszczająco na jelita, stąd często nazywany jest szczoteczką. By prawidłowo spełniał swoją funkcję, należy spożywać go regularnie w ilości od 25 do 40 gramów dziennie.

Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka opowiedziała, dlaczego warto sięgać po fasolę, groch, ciecierzycę, bób czy soczewicę. W naszej dziennej diecie powinno znaleźć się około 200 gramów gotowanych ziaren. To porcja optymalna dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja