Czym jest kasza coix? Nowy produkt podbija polskie sklepy

Bywa nazywana łzami Hioba, prosem jerozolimskim lub chińskim jęczmieniem perłowym. Nasiona pochodzącej z południowej Azji ozdobnej rośliny mają nie tylko ciekawy smak, ale również wykazują się sporymi wartościami odżywczymi. Może warto przetestować kaszę coix w naszej kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

Łzawica ogrodowa to jednoroczna trawa powszechnie uprawiana w Tajlandii, Chinach i Japonii, gdzie ozdabia liczne trawniki i rabaty. Coraz częściej pojawia się również w polskich ogrodach, ponieważ urocze zwisające kwiatostany mają duże walory dekoracyjne. Jednak największym walorem rośliny są ukazujące się po przekwitnieniu duże nasiona, przypominające kształtem i wielkością spadającą kroplę wody. Po wysuszeniu wykorzystuje się je do wyrobu różańców, korali czy rozmaitych dekoracji, ale najlepiej sprawdzają się w kuchni. Nieprzypadkowo ziarna łzawicy bywają nazywane kaszą coix lub chińskim jęczmieniem perłowym.

W kuchni azjatyckiej ten produkt jest obecny od co najmniej tysiąca lat. Nasiona łzawicy są tam używane jako zamiennik ryżu, ale również wytwarza się z nich mąkę stosowaną później do wyrobu placków czy makaronów. W Indiach ze sfermentowanych ziaren tej rośliny produkuje się napój zbliżony do naszego piwa, natomiast w Japonii praży się je i wykorzystuje do przygotowania napoju imitującego kawę. Chińczycy od wieków stosują "łzy Hioba" jako produkt "chłodzący", równoważący przysmaki przyrządzanie na ogniu, z dużą ilością przypraw.

Moc białek

Jakie są największe zalety kaszy coix? Decyduje o nich przede wszystkim skład chemiczny nasion, które bez większego trudu możemy dziś kupić w internecie czy sklepach ze zdrową żywnością. Podobnie jak inne zboża, ziarna łzawicy ogrodowej są bogate w skrobię, tłuszcze, związki polifenolowe, witaminy (przede wszystkim z grupy B) oraz minerały. Jednak jej największą zaletą jest wysoka zawartość białek i cennych aminokwasów, zwłaszcza metioniny (działa przeciwzapalnie, przeciwalergiczne i przeciwdepresyjnie, zwiększa wydolność fizyczną, usuwa szkodliwe substancje z organizmu, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci) oraz cysteiny (niezbędna do produkcji silnego przeciwutleniacza – glutationu oraz keratyny, która pozytywnie wpływa na stan włosów, paznokci i skóry).

To dlatego w Azji już od wieków kaszę coix ceni się za prozdrowotne właściwości. Spożywanie nasion łzawicy poprawia odporność organizmu, korzystnie działa na układ trawienia (zwłaszcza trzustkę)
czy wygląd naszej skóry i włosów. Ziarna wzmacniają śledzionę, uchodzą też za skuteczne remedium na rozmaite stany zapalne (np. pomagają się uporać z trądzikiem) czy przykurcze mięśni. Mogą być cenny składnikiem diety osób z nadwagą i zwiększonym ryzykiem miażdżycy. Mimo swoich właściwości kasza coix nie jest zalecana kobietom w ciąży, ponieważ niektóre badania wykazały, że spożywanie nasion łzawicy nieznacznie, ale jednak może zwiększać ryzyko poronienia.

Zamiennik kaszy i ryżu

Jak wykorzystać ten produkt w kuchni? Może być świetnym zamiennikiem innych, bardziej popularnych kasz czy ryżu (w Azji często miesza się kaszę coix z dzikim ryżem). Ma ciekawy, lekko orzechowy smak, choć niektórzy doszukuję się w niej także ziołowego aromatu.

Ziarna łzawicy należy przed gotowaniem przepłukać i namoczyć, minimum na godzinę, choć zaleca się zostawić je w wodzie na całą noc. Nasiona gotujemy w pod przykryciem około 20-25 minut, najlepiej w tej samej wodzie, w której były namoczone. Pod koniec przyrządzania można dodać do nich łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki lub trochę soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Tak przyrządzona kasza coix stanie się smakowitym dodatkiem do wszelkich zup lub potraw z mięsem, zwłaszcza cielęciną. Możemy też wykorzystać ja jako zagęstnik rozmaitych dań jednogarnkowych.

Obraz
© iStock.com

Podgotowane i wysuszone ziarna są lekkie i puszyste, podobne do popcornu, podaje się je na ciepło, po wcześniejszym podsmażeniu. Mogą stać się również deserem, gdy po ugotowaniu zostaną posłodzone cukrem lub miodem. Miłośników ma również napój z wody pozostałej po gotowaniu kaszy coix, przyprawionej łyżką soku z cytryny.

Zobacz także wideo: Onigiri - japońska kanapka ryżowa

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji