Czym jest kasza coix? Nowy produkt podbija polskie sklepy

Bywa nazywana łzami Hioba, prosem jerozolimskim lub chińskim jęczmieniem perłowym. Nasiona pochodzącej z południowej Azji ozdobnej rośliny mają nie tylko ciekawy smak, ale również wykazują się sporymi wartościami odżywczymi. Może warto przetestować kaszę coix w naszej kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

Łzawica ogrodowa to jednoroczna trawa powszechnie uprawiana w Tajlandii, Chinach i Japonii, gdzie ozdabia liczne trawniki i rabaty. Coraz częściej pojawia się również w polskich ogrodach, ponieważ urocze zwisające kwiatostany mają duże walory dekoracyjne. Jednak największym walorem rośliny są ukazujące się po przekwitnieniu duże nasiona, przypominające kształtem i wielkością spadającą kroplę wody. Po wysuszeniu wykorzystuje się je do wyrobu różańców, korali czy rozmaitych dekoracji, ale najlepiej sprawdzają się w kuchni. Nieprzypadkowo ziarna łzawicy bywają nazywane kaszą coix lub chińskim jęczmieniem perłowym.

W kuchni azjatyckiej ten produkt jest obecny od co najmniej tysiąca lat. Nasiona łzawicy są tam używane jako zamiennik ryżu, ale również wytwarza się z nich mąkę stosowaną później do wyrobu placków czy makaronów. W Indiach ze sfermentowanych ziaren tej rośliny produkuje się napój zbliżony do naszego piwa, natomiast w Japonii praży się je i wykorzystuje do przygotowania napoju imitującego kawę. Chińczycy od wieków stosują "łzy Hioba" jako produkt "chłodzący", równoważący przysmaki przyrządzanie na ogniu, z dużą ilością przypraw.

Moc białek

Jakie są największe zalety kaszy coix? Decyduje o nich przede wszystkim skład chemiczny nasion, które bez większego trudu możemy dziś kupić w internecie czy sklepach ze zdrową żywnością. Podobnie jak inne zboża, ziarna łzawicy ogrodowej są bogate w skrobię, tłuszcze, związki polifenolowe, witaminy (przede wszystkim z grupy B) oraz minerały. Jednak jej największą zaletą jest wysoka zawartość białek i cennych aminokwasów, zwłaszcza metioniny (działa przeciwzapalnie, przeciwalergiczne i przeciwdepresyjnie, zwiększa wydolność fizyczną, usuwa szkodliwe substancje z organizmu, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci) oraz cysteiny (niezbędna do produkcji silnego przeciwutleniacza – glutationu oraz keratyny, która pozytywnie wpływa na stan włosów, paznokci i skóry).

To dlatego w Azji już od wieków kaszę coix ceni się za prozdrowotne właściwości. Spożywanie nasion łzawicy poprawia odporność organizmu, korzystnie działa na układ trawienia (zwłaszcza trzustkę)
czy wygląd naszej skóry i włosów. Ziarna wzmacniają śledzionę, uchodzą też za skuteczne remedium na rozmaite stany zapalne (np. pomagają się uporać z trądzikiem) czy przykurcze mięśni. Mogą być cenny składnikiem diety osób z nadwagą i zwiększonym ryzykiem miażdżycy. Mimo swoich właściwości kasza coix nie jest zalecana kobietom w ciąży, ponieważ niektóre badania wykazały, że spożywanie nasion łzawicy nieznacznie, ale jednak może zwiększać ryzyko poronienia.

Zamiennik kaszy i ryżu

Jak wykorzystać ten produkt w kuchni? Może być świetnym zamiennikiem innych, bardziej popularnych kasz czy ryżu (w Azji często miesza się kaszę coix z dzikim ryżem). Ma ciekawy, lekko orzechowy smak, choć niektórzy doszukuję się w niej także ziołowego aromatu.

Ziarna łzawicy należy przed gotowaniem przepłukać i namoczyć, minimum na godzinę, choć zaleca się zostawić je w wodzie na całą noc. Nasiona gotujemy w pod przykryciem około 20-25 minut, najlepiej w tej samej wodzie, w której były namoczone. Pod koniec przyrządzania można dodać do nich łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki lub trochę soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Tak przyrządzona kasza coix stanie się smakowitym dodatkiem do wszelkich zup lub potraw z mięsem, zwłaszcza cielęciną. Możemy też wykorzystać ja jako zagęstnik rozmaitych dań jednogarnkowych.

Obraz
© iStock.com

Podgotowane i wysuszone ziarna są lekkie i puszyste, podobne do popcornu, podaje się je na ciepło, po wcześniejszym podsmażeniu. Mogą stać się również deserem, gdy po ugotowaniu zostaną posłodzone cukrem lub miodem. Miłośników ma również napój z wody pozostałej po gotowaniu kaszy coix, przyprawionej łyżką soku z cytryny.

Zobacz także wideo: Onigiri - japońska kanapka ryżowa

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał