Czym jest kasza coix? Nowy produkt podbija polskie sklepy

Bywa nazywana łzami Hioba, prosem jerozolimskim lub chińskim jęczmieniem perłowym. Nasiona pochodzącej z południowej Azji ozdobnej rośliny mają nie tylko ciekawy smak, ale również wykazują się sporymi wartościami odżywczymi. Może warto przetestować kaszę coix w naszej kuchni?

Czym jest kasza coix? Nowy produkt podbija polskie sklepy
Źródło zdjęć: © iStock.com

Łzawica ogrodowa to jednoroczna trawa powszechnie uprawiana w Tajlandii, Chinach i Japonii, gdzie ozdabia liczne trawniki i rabaty. Coraz częściej pojawia się również w polskich ogrodach, ponieważ urocze zwisające kwiatostany mają duże walory dekoracyjne. Jednak największym walorem rośliny są ukazujące się po przekwitnieniu duże nasiona, przypominające kształtem i wielkością spadającą kroplę wody. Po wysuszeniu wykorzystuje się je do wyrobu różańców, korali czy rozmaitych dekoracji, ale najlepiej sprawdzają się w kuchni. Nieprzypadkowo ziarna łzawicy bywają nazywane kaszą coix lub chińskim jęczmieniem perłowym.

W kuchni azjatyckiej ten produkt jest obecny od co najmniej tysiąca lat. Nasiona łzawicy są tam używane jako zamiennik ryżu, ale również wytwarza się z nich mąkę stosowaną później do wyrobu placków czy makaronów. W Indiach ze sfermentowanych ziaren tej rośliny produkuje się napój zbliżony do naszego piwa, natomiast w Japonii praży się je i wykorzystuje do przygotowania napoju imitującego kawę. Chińczycy od wieków stosują "łzy Hioba" jako produkt "chłodzący", równoważący przysmaki przyrządzanie na ogniu, z dużą ilością przypraw.

Moc białek

Jakie są największe zalety kaszy coix? Decyduje o nich przede wszystkim skład chemiczny nasion, które bez większego trudu możemy dziś kupić w internecie czy sklepach ze zdrową żywnością. Podobnie jak inne zboża, ziarna łzawicy ogrodowej są bogate w skrobię, tłuszcze, związki polifenolowe, witaminy (przede wszystkim z grupy B) oraz minerały. Jednak jej największą zaletą jest wysoka zawartość białek i cennych aminokwasów, zwłaszcza metioniny (działa przeciwzapalnie, przeciwalergiczne i przeciwdepresyjnie, zwiększa wydolność fizyczną, usuwa szkodliwe substancje z organizmu, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci) oraz cysteiny (niezbędna do produkcji silnego przeciwutleniacza – glutationu oraz keratyny, która pozytywnie wpływa na stan włosów, paznokci i skóry).

To dlatego w Azji już od wieków kaszę coix ceni się za prozdrowotne właściwości. Spożywanie nasion łzawicy poprawia odporność organizmu, korzystnie działa na układ trawienia (zwłaszcza trzustkę)
czy wygląd naszej skóry i włosów. Ziarna wzmacniają śledzionę, uchodzą też za skuteczne remedium na rozmaite stany zapalne (np. pomagają się uporać z trądzikiem) czy przykurcze mięśni. Mogą być cenny składnikiem diety osób z nadwagą i zwiększonym ryzykiem miażdżycy. Mimo swoich właściwości kasza coix nie jest zalecana kobietom w ciąży, ponieważ niektóre badania wykazały, że spożywanie nasion łzawicy nieznacznie, ale jednak może zwiększać ryzyko poronienia.

Zamiennik kaszy i ryżu

Jak wykorzystać ten produkt w kuchni? Może być świetnym zamiennikiem innych, bardziej popularnych kasz czy ryżu (w Azji często miesza się kaszę coix z dzikim ryżem). Ma ciekawy, lekko orzechowy smak, choć niektórzy doszukuję się w niej także ziołowego aromatu.

Ziarna łzawicy należy przed gotowaniem przepłukać i namoczyć, minimum na godzinę, choć zaleca się zostawić je w wodzie na całą noc. Nasiona gotujemy w pod przykryciem około 20-25 minut, najlepiej w tej samej wodzie, w której były namoczone. Pod koniec przyrządzania można dodać do nich łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki lub trochę soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Tak przyrządzona kasza coix stanie się smakowitym dodatkiem do wszelkich zup lub potraw z mięsem, zwłaszcza cielęciną. Możemy też wykorzystać ja jako zagęstnik rozmaitych dań jednogarnkowych.

Obraz
© iStock.com

Podgotowane i wysuszone ziarna są lekkie i puszyste, podobne do popcornu, podaje się je na ciepło, po wcześniejszym podsmażeniu. Mogą stać się również deserem, gdy po ugotowaniu zostaną posłodzone cukrem lub miodem. Miłośników ma również napój z wody pozostałej po gotowaniu kaszy coix, przyprawionej łyżką soku z cytryny.

Zobacz także wideo: Onigiri - japońska kanapka ryżowa

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera