Trwa ładowanie...

Czym jest kasza coix? Nowy produkt podbija polskie sklepy

Bywa nazywana łzami Hioba, prosem jerozolimskim lub chińskim jęczmieniem perłowym. Nasiona pochodzącej z południowej Azji ozdobnej rośliny mają nie tylko ciekawy smak, ale również wykazują się sporymi wartościami odżywczymi. Może warto przetestować kaszę coix w naszej kuchni?

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Czym jest kasza coix? Nowy produkt podbija polskie sklepyŹródło: iStock.com
dyez2wn
dyez2wn

Łzawica ogrodowa to jednoroczna trawa powszechnie uprawiana w Tajlandii, Chinach i Japonii, gdzie ozdabia liczne trawniki i rabaty. Coraz częściej pojawia się również w polskich ogrodach, ponieważ urocze zwisające kwiatostany mają duże walory dekoracyjne. Jednak największym walorem rośliny są ukazujące się po przekwitnieniu duże nasiona, przypominające kształtem i wielkością spadającą kroplę wody. Po wysuszeniu wykorzystuje się je do wyrobu różańców, korali czy rozmaitych dekoracji, ale najlepiej sprawdzają się w kuchni. Nieprzypadkowo ziarna łzawicy bywają nazywane kaszą coix lub chińskim jęczmieniem perłowym.

W kuchni azjatyckiej ten produkt jest obecny od co najmniej tysiąca lat. Nasiona łzawicy są tam używane jako zamiennik ryżu, ale również wytwarza się z nich mąkę stosowaną później do wyrobu placków czy makaronów. W Indiach ze sfermentowanych ziaren tej rośliny produkuje się napój zbliżony do naszego piwa, natomiast w Japonii praży się je i wykorzystuje do przygotowania napoju imitującego kawę. Chińczycy od wieków stosują "łzy Hioba" jako produkt "chłodzący", równoważący przysmaki przyrządzanie na ogniu, z dużą ilością przypraw.

Moc białek

Jakie są największe zalety kaszy coix? Decyduje o nich przede wszystkim skład chemiczny nasion, które bez większego trudu możemy dziś kupić w internecie czy sklepach ze zdrową żywnością. Podobnie jak inne zboża, ziarna łzawicy ogrodowej są bogate w skrobię, tłuszcze, związki polifenolowe, witaminy (przede wszystkim z grupy B) oraz minerały. Jednak jej największą zaletą jest wysoka zawartość białek i cennych aminokwasów, zwłaszcza metioniny (działa przeciwzapalnie, przeciwalergiczne i przeciwdepresyjnie, zwiększa wydolność fizyczną, usuwa szkodliwe substancje z organizmu, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci) oraz cysteiny (niezbędna do produkcji silnego przeciwutleniacza – glutationu oraz keratyny, która pozytywnie wpływa na stan włosów, paznokci i skóry).

To dlatego w Azji już od wieków kaszę coix ceni się za prozdrowotne właściwości. Spożywanie nasion łzawicy poprawia odporność organizmu, korzystnie działa na układ trawienia (zwłaszcza trzustkę)
czy wygląd naszej skóry i włosów. Ziarna wzmacniają śledzionę, uchodzą też za skuteczne remedium na rozmaite stany zapalne (np. pomagają się uporać z trądzikiem) czy przykurcze mięśni. Mogą być cenny składnikiem diety osób z nadwagą i zwiększonym ryzykiem miażdżycy. Mimo swoich właściwości kasza coix nie jest zalecana kobietom w ciąży, ponieważ niektóre badania wykazały, że spożywanie nasion łzawicy nieznacznie, ale jednak może zwiększać ryzyko poronienia.

dyez2wn

Zamiennik kaszy i ryżu

Jak wykorzystać ten produkt w kuchni? Może być świetnym zamiennikiem innych, bardziej popularnych kasz czy ryżu (w Azji często miesza się kaszę coix z dzikim ryżem). Ma ciekawy, lekko orzechowy smak, choć niektórzy doszukuję się w niej także ziołowego aromatu.

Ziarna łzawicy należy przed gotowaniem przepłukać i namoczyć, minimum na godzinę, choć zaleca się zostawić je w wodzie na całą noc. Nasiona gotujemy w pod przykryciem około 20-25 minut, najlepiej w tej samej wodzie, w której były namoczone. Pod koniec przyrządzania można dodać do nich łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki lub trochę soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Tak przyrządzona kasza coix stanie się smakowitym dodatkiem do wszelkich zup lub potraw z mięsem, zwłaszcza cielęciną. Możemy też wykorzystać ja jako zagęstnik rozmaitych dań jednogarnkowych.

iStock.com
Źródło: iStock.com

Podgotowane i wysuszone ziarna są lekkie i puszyste, podobne do popcornu, podaje się je na ciepło, po wcześniejszym podsmażeniu. Mogą stać się również deserem, gdy po ugotowaniu zostaną posłodzone cukrem lub miodem. Miłośników ma również napój z wody pozostałej po gotowaniu kaszy coix, przyprawionej łyżką soku z cytryny.

Zobacz także wideo: Onigiri - japońska kanapka ryżowa

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dyez2wn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dyez2wn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj