Czy warto jeść mrożonki? Praktyczny poradnik

W okresie letnim możemy cieszyć się mnogością świeżych owoców i warzyw. Tych produktów nie znajdziemy już na straganach późną jesienią czy zimą. Czy warto więc mrozić sezonowe warzywa i owoce? Czy mrożonki są produktem pełnowartościowym?

Mrożonki.Mrożonki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zalety mrożonek

Mrożonki są doskonałą alternatywą dla produktów świeżych. Mrożona żywność traci znacznie mniej witamin niż żywność poddana innym metodom utrwalania. Praktycznie nie zmienia się też ich kolor, tekstura czy zawartość składników odżywczych.

Warzywa i owoce przeznaczone do mrożenia zbierane są w szczycie sezonu i mrożone krótko po zebraniu. Owoce i warzywa zawierają związki polifenolowe, które działają jak antyoksydanty. Mrożenie powoduje, że ich zawartość w pożywieniu się nie zmniejsza, a czasem wręcz zwiększa. Dlatego chcąc wprowadzić do naszej diety więcej warzyw, późną jesienią czy zimą warto spożywać właśnie sezonowe produkty mrożone.

Co możemy mrozić?

Kiedy kupimy za dużo owoców, warzyw czy chleba, zamiast je wyrzucać, marnując tym samym zarówno żywność, jak i pieniądze, warto je zamrozić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak prawidłowo zamrażać produkty?

Mrozić można praktycznie wszystko oprócz nabiału i tych warzyw i owoców, które zawierają dużo wody. Arbuz, ogórki czy sałata, nie będą więc dobrym wyborem. Za to brokuł, marchew, fasolka szparagowa, jagody czy mango świetnie się tutaj sprawdzą.

Możemy mrozić też dania obiadowe. To doskonała opcja, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, lub zwyczajnie nie mamy na to ochoty. Wystarczy wyjąć mrożonkę odpowiednio wcześniej, aby zdążyła się odmrozić przed porą obiadową i odgrzać.

Na co warto zwracać uwagę?

Jeśli sami przygotowujemy mrożonki, trzeba pamiętać, aby nie mrozić ponownie produktu, który był już rozmrażany. Podczas mrożenia i przechowywania mrożonych produktów, należy zadbać też o zachowanie stałej temperatury.

Mrożonki zakupione w sklepie mogą zacząć rozmrażać się w drodze do domu. Dlatego kupując mrożonki, powinniśmy jak najszybciej dostarczyć je do domu i włożyć do zamrażalnika. Pomocna będzie też torba termiczna.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje