Jeśli uwielbiasz mrożonki, pomyśl o nowej zamrażarce. Nawet 800 złotych

Klasyczne chłodziarko-zamrażarki spełniają swoje zadanie, jednak ich pojemność daje niewielkie pole do manewru. Jeśli lubisz mrożonki, ale ogranicza cię niewielka powierzchnia zamrażarki, być może warto pomyśleć o dodatkowym modelu wolnostojącym.

Jeśli uwielbiasz mrożonki, pomyśl o nowej zamrażarce
Źródło zdjęć: © iStock.com

Kufer czy szuflada

Istnieją dwa typy zamrażarek, każda z nich ma swoje wady i zalety i jest przeznaczona do innego typu kuchni. Zamrażarki szufladowe mają budowę, którą znamy z tradycyjnych chłodziarek. Otwierana od frontu, wyposażona w kilka pojemników, doskonale nadaje się do przechowywania różnych rodzajów żywności. Możliwość uporządkowania produktów w poszczególnych szufladach sprawia, że to idealne rozwiązanie dla osób lubiących porządek, choć pod względem pojemności ten sprzęt może pozostawiać wiele do życzenia.

Zamrażarki skrzyniowe, otwierane od góry, to rozwiązanie dla osób, które potrzebują większej przestrzeni do przechowywania. Większość modeli wyposażona jest w jeden lub kilka niewielkich koszyczków, w których można przechowywać różne produkty. Pozostała komora jest przeznaczona do przechowywania reszty produktów jeden na drugim. Dlatego służy głównie do mrożenia dużej ilości szczelnie zapakowanej żywności, na przykład mięsa lub warzyw. Z drugiej strony zamrażarki skrzyniowe są o wiele szersze niż szufladowe, przez co trudno znaleźć na taki model miejsce w swojej kuchni.

Obraz
© Shutterstock.com

Jaka zamrażarka do twojej kuchni?

W dużych, przestronnych kuchniach lepiej sprawdzi się wygodna zamrażarka szufladowa, którą możesz dowolnie postawić. Jeśli natomiast chcesz zyskać jak największą pojemność i jednocześnie nie zagracić małej kuchni, możesz zdecydować się na model skrzyniowy. To również model dla tych, którzy mają spory ogródek warzywny.

W ogólnym rozrachunku lepiej jednak wybrać sprzęt, który będzie odpowiadać twoim potrzebom. Aby zamrażarka działała tak, jak powinna, lepiej kupić mniejszy model, który wypełnisz po brzegi, niż większy, którego część pozostanie pusta. Pamiętaj również, że zamrażarka pobiera znacznie więcej energii, gdy jest oszroniona, dlatego lepiej wybrać taką z systemem No Frost.

Pamiętaj o poborze energii

Wybierając dodatkową zamrażarkę musisz również wziąć pod uwagę klasę energetyczną sprzętu. Przygotuj się na to, że urządzenie będzie pracować przez całą dobę, dlatego lepiej wybrać model, który nie obciąży domowego budżetu w znacznym stopniu. Sprzęt o klasie energetycznej A+++ jest droższy, ale wydatek zwróci się przy długotrwałej eksploatacji. Zamrażarka posłuży ci przez lata, więc dokładając kilkaset złotych zyskasz więcej, niż stracisz.

Zamrażarki skrzyniowe lepiej radzą sobie z izolowaniem temperaturyi dłużej utrzymują chłód bez zasilania, dlatego poradzą sobie w bardziej dogrzewanych pomieszczeniach. Będą również niezastąpione w przypadku awarii prądu. Zamiast rozmrażać wszystkie produkty, co może być bardzo kłopotliwe, możesz liczyć na to, że sprzęt utrzyma chłodną temperaturę do przyjazdu fachowca.

Obraz
© Shutterstock.com

Zamrażarka to sprzęt, który posłuży ci przez lata, dlatego wybór powinien być przemyślany. Mając do dyspozycji nowoczesne urządzenia wybierzesz zamrażarkę, która będzie doskonałym uzupełnieniem twojej kuchni.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów