Czy warto czytać etekiety?

Często nie chce nam się czytać nalepek, zapisanych drobnym maczkiem, na butelkach, pudełkach czy słoikach. Jednak etykiety produktów spożywczych to ważne źródło informacji.

Obraz

/ 11Czy warto czytać informacje zawarte na etykietach?

Obraz
© archiwum

Często nie chce nam się czytać nalepek, zapisanych drobnym maczkiem, na butelkach, pudełkach czy słoikach. Jednak etykiety produktów spożywczych to ważne źródło informacji. Określają wartość odżywczą, termin ważności, a często również sposób przygotowania i przechowywania. Zadaniem producenta jest oznakowanie żywności w sposób dostarczający zrozumiałych informacji.

Karolina Malecka, specjalista ds. żywienia/mmch

Polecamy również:
Co jeść, żeby urodzić chłopca? Co jeść, żeby urodzić chłopca?

/ 11Jak długo produkt pozostaje świeży?

Obraz
© archiwum

Podstawową informacją jaką powinniśmy sprawdzić przed spożyciem produktów jest ich świeżość. Część żywności, szczególnie nietrwałej, ma na etykiecie zaznaczony "termin przydatności do spożycia" złożony z dnia, miesiąca i roku. Po upływie tego terminu w produkcie często dochodzi do rozwoju szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Zjedzenie przeterminowanego produktu może prowadzić do wystąpienia zatrucia pokarmowego. Termin przydatności do spożycia oznaczany również jako "należy spożyć do" określa czas, po upływie którego produktu nie należy konsumować.

Polecamy również:
Co jeść, żeby urodzić chłopca? Co jeść, żeby urodzić chłopca?

/ 11Co z puszkami?

Obraz
© archiwum

Drugi rodzaj informacji pojawiający się zazwyczaj na produktach trwałych jak: koncentraty czy konserwy to oznaczenie "najlepiej spożyć przed", czyli określenie minimalnej trwałości. Spożycie produktów po upływie tego terminu jest jednak dopuszczalne. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że produkt może zmienić część swoich właściwości np. konsystencję, zapach czy smak. Producent określając ten termin zapewnia zatem, że zachowa on wszystkie swoje pożądane cechy jakościowe właśnie do tego czasu.

Polecamy również:
Co jeść, żeby urodzić chłopca? Co jeść, żeby urodzić chłopca?

/ 11Wartość odżywcza i bezpieczeństwo

Obraz
© archiwum

Informacje podawane przez producenta dotyczą często również sposobu przechowywania i przygotowywania. Sposób przechowywania jest szczególnie istotny w przypadku produktów nietrwałych jak: mleko, jogurty, świeże soki czy wędliny. Jeśli transportując i przechowując taki asortyment nie zapewnimy mu odpowiednio niskiej temperatury może ulec zepsuciu przed wyznaczonym terminem przydatności do spożycia.

Polecamy również:
Co jeść, żeby urodzić chłopca? Co jeść, żeby urodzić chłopca?

/ 11Trzymać w chłodzie!

Obraz
© archiwum

Kupując mrożonki warto zwrócić uwagę jak zmienia się ich trwałość podczas przechowywania w określonych przedziałach ujemnych temperatur. Na etykiecie najczęściej umieszczona jest dokładna informacja. Temperatura przechowywania jest istotna nie tylko w przypadku produktów nietrwałych. Przykładowo część konserw również wymaga chłodniczego przechowywania. Z kolei mleczne produkty UHT nie muszą co prawda być przechowywane w warunkach chłodniczych, jeśli jednak temperatura w pomieszczeniu przekroczy 25°C może w nich dojść do szkodliwych przemian.

Polecamy również:
Co jeść, żeby urodzić chłopca? Co jeść, żeby urodzić chłopca?

/ 11Uwaga na mrożonki!

Obraz
© archiwum

Kolejną istotną wskazówką decydującą o wartości odżywczej i stabilności mikrobiologicznej jest sposób przygotowywania. Część producentów umieszcza takie dane na opakowaniach. W przypadku mrożonek pojawia się informacja, by wrzucać produkt bezpośrednio do wrzątku i nie zamrażać powtórnie po rozmrożeniu. Takie postępowanie pozwala zachować maksimum wartości odżywczych oraz spowalnia rozwój mikroorganizmów.

Polecamy również:
Co jeść, żeby urodzić chłopca? Co jeść, żeby urodzić chłopca?

/ 11Składniki odżywcze

Obraz
© archiwum

Na większości opakowań umieszczona jest dokładna zawartość podstawowych składników odżywczych: białek, tłuszczów i węglowodanów oraz wartość kaloryczna. Dla wybranych składników pojawia się czasem również informacja o procentowej realizacji dziennego zapotrzebowania. Dzięki takim danym możliwa jest kontrola kaloryczności codziennej diety oraz planowanie zbilansowanych posiłków. Obok głównych składników odżywczych coraz częściej podawana jest również zawartość błonnika pokarmowego, części witamin i minerałów.

Polecamy również:
Co jeść, żeby urodzić chłopca? Co jeść, żeby urodzić chłopca?

/ 11Ważne dla alergików

Obraz
© archiwum

Wnikliwe czytanie etykiet jest szczególnie ważne w przypadku osób, u których po spożyciu określonych produktów pojawiają się niepożądane reakcje alergiczne. Część żywności, w tym zwłaszcza tej wysokoprzetworzonej, zawiera liczne sztuczne składniki dodatkowe. Są one stosowane w celu przedłużenia trwałości, poprawy wyglądu, smaku czy zapachu. Do produkcji żywności wykorzystuje się również składniki otrzymywane z naturalnych produktów. Może to być np. laktoza, kazeiniany lub białka serwatkowe pozyskiwane z mleka, czy gluten z produktów zbożowych. Co ciekawe, część z wymienionych pochodnych może znaleźć się w produktach, których kompletnie nie postrzegamy jako źródła alergenów np. chleb zawierający białka mleka.

Polecamy również:
Co jeść, żeby urodzić chłopca? Co jeść, żeby urodzić chłopca?

/ 11Alergeny oznaczone

Obraz
© archiwum

Dopiero po przeczytaniu szczegółowego składu podanego na etykiecie możemy zidentyfikować występowanie uczulającej substancji. Zarządzenie dotyczące znakowania żywności zobligowało producentów do oznaczania na opakowaniu kilku najważniejszych alergenów jak: mleko, jaja, soja, skorupiaki, ryby, orzeszki ziemne, orzechy, sezam, gorczyca, siarczyny oraz wszelkie pochodne tych produktów. Nowe przepisy znacznie ułatwiają wybór produktów, które mogą stać się bezpiecznym elementem diety alergika.

Polecamy również:
Co jeść, żeby urodzić chłopca? Co jeść, żeby urodzić chłopca?

10 / 11Wymienniki węglowodanowe

Obraz
© archiwum

Na etykietach znajduje się czasem dodatkowa informacja dotycząca ilości wymienników węglowodanowych zawartych w danym produkcie. Jest to bardzo ważne dla diabetyków, którzy chcąc utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi muszą skrupulatnie przestrzegać diety. Jeden wymiennik węglowodanowy to taka porcja, która dostarcza 10 g węglowodanów przyswajalnych czyli np. jeden ziemniak czy kromka chleba razowego o masie 25 g. Osoby chore znając liczbę wymienników przypadających na dany posiłek mogą zatem samodzielnie decydować jakie produkty wybiorą w ramach stosowanej diety.

Polecamy również:
Co jeść, żeby urodzić chłopca? Co jeść, żeby urodzić chłopca?

11 / 11Tajemnicze GDA

Obraz
© archiwum

Na etykietach bardzo często można się spotkać ze skrótem GDA (ang. Guideline Daily Amounts), który oznacza wskazane dzienne spożycie. Informuje nas o tym ile powinniśmy dostarczyć organizmowi energii z dietą oraz jaką zawartość składników odżywczych powinniśmy spożyć w ciągu doby. Przeważnie producenci podają dane dla 4 składników odżywczych, które w największym stopniu wpływają na ryzyko powstania chorób zależnych od diety: tłuszcze, tłuszcze nasycone, cukry proste i sód (lub sól).

Karolina Malecka, specjalista ds. żywienia/mmch

Polecamy również:
Co jeść, żeby urodzić chłopca? Co jeść, żeby urodzić chłopca?

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości