Czy trzeba obierać maślaki? Jest jedna zasada
Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie możemy spotkać w polskich lasach. Maślaki nadają się do marynowania, smażenia, duszenia i gotowania. Wiele osób zastanawia się, czy przed obróbką maślaki trzeba obierać. Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Maślaki - czy trzeba obierać?
Kapelusz maślaka jest pokryty charakterystyczną cienka skórką, która łatwo od niego odchodzi. Zanim przystąpimy do marynowania lub duszenia maślaków, powinniśmy je obrać. Skórka jest bowiem nie tylko gorzkawa, ale także ciężkostrawna ze względu na znajdujący się na niej gęsty i lepiący śluz. Zjedzenie grzybów ze skórką grozi więc przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Niech was nie zmylą suche maślaki. Je także należy obierać. Obieranie grzybów może być czasochłonne i wymaga sporo cierpliwości.
Jak obierać maślaki?
Czyszczenie i obieranie maślaków zaczynamy od trzonków. Małym nożykiem zeskrobujemy skórkę wraz z resztkami ziemi czy ściółki leśnej. Kolejnym krokiem jest usunięcie skórki z kapelusza. Najpierw oczyszczamy kapelusz z większych zabrudzeń, a następnie delikatnie podważamy nożykiem skórkę i ściągamy ją. W przypadku mniejszych grzybów ta metoda może być nieco kłopotliwa. Ale i na to mamy sposób.
Aby pozbyć się śluzu z drobniejszych maślaczków, wystarczy je krótko obgotować w solance. Następnie wyławiamy grzyby łyżką cedzakową i płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Słona woda rozpuści śluz. Tak przygotowane grzyby możemy zamarynować lub udusić na masełku.
Grzybiarze idą na rekord. Imponujące zbiory
Maślaki – jak je przyrządzić?
Maślaki można dusić, smażyć i marynować. Nadają się także do suszenia. Marynowane maślaki możemy wykorzystać jako dodatek do mięsa, sałatek oraz do dekoracji przystawek. Z maślaków można tez przygotować pyszny sos ze śmietaną. Będzie on gęsty, kremowy i bardzo aromatyczny. Maślaki można również dodać do risotto, jajecznicy, zupy czy dań z makaronem.
Maślaki marynowane w occie – przepis
Składniki:
- 1 kg małych maślaków
- 1,5 szklanki octu 10 proc.
- 2 duże cebule
- 2 łyżki soli
- 0,5 szklanki cukru
- 1 marchewka
- 2 litry wody
- przyprawy: gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe
Przygotowanie:
- Grzyby należy przebrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić, przelać letnią wodą.
- 2 litry wody wlać do garnka, dodać ocet, 2 łyżki soli, przyprawy, pokrojoną w talarki marchewkę i cebulę pokrojona w ćwiartki.
- Gotować 15 minut, dodać maślaki i gotować jeszcze przez 20 minut.
- Przełożyć grzyby z marynatą do wyparzonych słoiczków, zakręcić i studzić odwrócone do góry dnem.