WAŻNE
TERAZ

Znany lekarz oskarżony. Ujawniał wrażliwe informacje

Czy trzeba obierać maślaki? Jest jedna zasada

Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie możemy spotkać w polskich lasach. Maślaki nadają się do marynowania, smażenia, duszenia i gotowania. Wiele osób zastanawia się, czy przed obróbką maślaki trzeba obierać. Odpowiedź znajdziecie poniżej.

MaślakiPrzed przyrządzeniem maślaków zawsze trzeba zdjąć z kapelusza gorzką skórkę
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Maślaki - czy trzeba obierać?

Kapelusz maślaka jest pokryty charakterystyczną cienka skórką, która łatwo od niego odchodzi. Zanim przystąpimy do marynowania lub duszenia maślaków, powinniśmy je obrać. Skórka jest bowiem nie tylko gorzkawa, ale także ciężkostrawna ze względu na znajdujący się na niej gęsty i lepiący śluz. Zjedzenie grzybów ze skórką grozi więc przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Niech was nie zmylą suche maślaki. Je także należy obierać. Obieranie grzybów może być czasochłonne i wymaga sporo cierpliwości.

Jak obierać maślaki?

Czyszczenie i obieranie maślaków zaczynamy od trzonków. Małym nożykiem zeskrobujemy skórkę wraz z resztkami ziemi czy ściółki leśnej. Kolejnym krokiem jest usunięcie skórki z kapelusza. Najpierw oczyszczamy kapelusz z większych zabrudzeń, a następnie delikatnie podważamy nożykiem skórkę i ściągamy ją. W przypadku mniejszych grzybów ta metoda może być nieco kłopotliwa. Ale i na to mamy sposób.

Aby pozbyć się śluzu z drobniejszych maślaczków, wystarczy je krótko obgotować w solance. Następnie wyławiamy grzyby łyżką cedzakową i płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Słona woda rozpuści śluz. Tak przygotowane grzyby możemy zamarynować lub udusić na masełku.

Grzybiarze idą na rekord. Imponujące zbiory

Maślaki – jak je przyrządzić?

Maślaki można dusić, smażyć i marynować. Nadają się także do suszenia. Marynowane maślaki możemy wykorzystać jako dodatek do mięsa, sałatek oraz do dekoracji przystawek. Z maślaków można tez przygotować pyszny sos ze śmietaną. Będzie on gęsty, kremowy i bardzo aromatyczny. Maślaki można również dodać do risotto, jajecznicy, zupy czy dań z makaronem.

Maślaki marynowane w occie – przepis

Składniki:

  • 1 kg małych maślaków
  • 1,5 szklanki octu 10 proc.
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 marchewka
  • 2 litry wody
  • przyprawy: gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie:

  1. Grzyby należy przebrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić, przelać letnią wodą.
  2. 2 litry wody wlać do garnka, dodać ocet, 2 łyżki soli, przyprawy, pokrojoną w talarki marchewkę i cebulę pokrojona w ćwiartki.
  3. Gotować 15 minut, dodać maślaki i gotować jeszcze przez 20 minut.
  4. Przełożyć grzyby z marynatą do wyparzonych słoiczków, zakręcić i studzić odwrócone do góry dnem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać