Czy trzeba obierać maślaki? Jest jedna zasada

Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie możemy spotkać w polskich lasach. Maślaki nadają się do marynowania, smażenia, duszenia i gotowania. Wiele osób zastanawia się, czy przed obróbką maślaki trzeba obierać. Odpowiedź znajdziecie poniżej.

MaślakiPrzed przyrządzeniem maślaków zawsze trzeba zdjąć z kapelusza gorzką skórkę
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Maślaki - czy trzeba obierać?

Kapelusz maślaka jest pokryty charakterystyczną cienka skórką, która łatwo od niego odchodzi. Zanim przystąpimy do marynowania lub duszenia maślaków, powinniśmy je obrać. Skórka jest bowiem nie tylko gorzkawa, ale także ciężkostrawna ze względu na znajdujący się na niej gęsty i lepiący śluz. Zjedzenie grzybów ze skórką grozi więc przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Niech was nie zmylą suche maślaki. Je także należy obierać. Obieranie grzybów może być czasochłonne i wymaga sporo cierpliwości.

Jak obierać maślaki?

Czyszczenie i obieranie maślaków zaczynamy od trzonków. Małym nożykiem zeskrobujemy skórkę wraz z resztkami ziemi czy ściółki leśnej. Kolejnym krokiem jest usunięcie skórki z kapelusza. Najpierw oczyszczamy kapelusz z większych zabrudzeń, a następnie delikatnie podważamy nożykiem skórkę i ściągamy ją. W przypadku mniejszych grzybów ta metoda może być nieco kłopotliwa. Ale i na to mamy sposób.

Aby pozbyć się śluzu z drobniejszych maślaczków, wystarczy je krótko obgotować w solance. Następnie wyławiamy grzyby łyżką cedzakową i płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Słona woda rozpuści śluz. Tak przygotowane grzyby możemy zamarynować lub udusić na masełku.

Grzybiarze idą na rekord. Imponujące zbiory

Maślaki – jak je przyrządzić?

Maślaki można dusić, smażyć i marynować. Nadają się także do suszenia. Marynowane maślaki możemy wykorzystać jako dodatek do mięsa, sałatek oraz do dekoracji przystawek. Z maślaków można tez przygotować pyszny sos ze śmietaną. Będzie on gęsty, kremowy i bardzo aromatyczny. Maślaki można również dodać do risotto, jajecznicy, zupy czy dań z makaronem.

Maślaki marynowane w occie – przepis

Składniki:

  • 1 kg małych maślaków
  • 1,5 szklanki octu 10 proc.
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 marchewka
  • 2 litry wody
  • przyprawy: gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie:

  1. Grzyby należy przebrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić, przelać letnią wodą.
  2. 2 litry wody wlać do garnka, dodać ocet, 2 łyżki soli, przyprawy, pokrojoną w talarki marchewkę i cebulę pokrojona w ćwiartki.
  3. Gotować 15 minut, dodać maślaki i gotować jeszcze przez 20 minut.
  4. Przełożyć grzyby z marynatą do wyparzonych słoiczków, zakręcić i studzić odwrócone do góry dnem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia