Czy trzeba obierać maślaki? Jest jedna zasada

Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie możemy spotkać w polskich lasach. Maślaki nadają się do marynowania, smażenia, duszenia i gotowania. Wiele osób zastanawia się, czy przed obróbką maślaki trzeba obierać. Odpowiedź znajdziecie poniżej.

MaślakiPrzed przyrządzeniem maślaków zawsze trzeba zdjąć z kapelusza gorzką skórkę
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Maślaki - czy trzeba obierać?

Kapelusz maślaka jest pokryty charakterystyczną cienka skórką, która łatwo od niego odchodzi. Zanim przystąpimy do marynowania lub duszenia maślaków, powinniśmy je obrać. Skórka jest bowiem nie tylko gorzkawa, ale także ciężkostrawna ze względu na znajdujący się na niej gęsty i lepiący śluz. Zjedzenie grzybów ze skórką grozi więc przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Niech was nie zmylą suche maślaki. Je także należy obierać. Obieranie grzybów może być czasochłonne i wymaga sporo cierpliwości.

Jak obierać maślaki?

Czyszczenie i obieranie maślaków zaczynamy od trzonków. Małym nożykiem zeskrobujemy skórkę wraz z resztkami ziemi czy ściółki leśnej. Kolejnym krokiem jest usunięcie skórki z kapelusza. Najpierw oczyszczamy kapelusz z większych zabrudzeń, a następnie delikatnie podważamy nożykiem skórkę i ściągamy ją. W przypadku mniejszych grzybów ta metoda może być nieco kłopotliwa. Ale i na to mamy sposób.

Aby pozbyć się śluzu z drobniejszych maślaczków, wystarczy je krótko obgotować w solance. Następnie wyławiamy grzyby łyżką cedzakową i płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Słona woda rozpuści śluz. Tak przygotowane grzyby możemy zamarynować lub udusić na masełku.

Grzybiarze idą na rekord. Imponujące zbiory

Maślaki – jak je przyrządzić?

Maślaki można dusić, smażyć i marynować. Nadają się także do suszenia. Marynowane maślaki możemy wykorzystać jako dodatek do mięsa, sałatek oraz do dekoracji przystawek. Z maślaków można tez przygotować pyszny sos ze śmietaną. Będzie on gęsty, kremowy i bardzo aromatyczny. Maślaki można również dodać do risotto, jajecznicy, zupy czy dań z makaronem.

Maślaki marynowane w occie – przepis

Składniki:

  • 1 kg małych maślaków
  • 1,5 szklanki octu 10 proc.
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 marchewka
  • 2 litry wody
  • przyprawy: gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie:

  1. Grzyby należy przebrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić, przelać letnią wodą.
  2. 2 litry wody wlać do garnka, dodać ocet, 2 łyżki soli, przyprawy, pokrojoną w talarki marchewkę i cebulę pokrojona w ćwiartki.
  3. Gotować 15 minut, dodać maślaki i gotować jeszcze przez 20 minut.
  4. Przełożyć grzyby z marynatą do wyparzonych słoiczków, zakręcić i studzić odwrócone do góry dnem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟