Grzyby z grilla. Smakowite pomysły na dania z rusztu

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Warto wypróbować

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na grzyby dopiero się zaczyna, w pełni za to jest sezon grillowy. A może by te dwa elementy połączyć i przygotować na grillu grzyby? Brzmi to może trochę ekstrawagancko, ale efekt będzie na pewno przepyszny.

Grzyby choć często uważane za bezwartościowe, mają sporo składników odżywczych: białka, błonnika, witamin B, C, D i E i są niskokaloryczne, a zdaniem naukowców, te grillowane zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Na ruszt możemy położyć wszystkie grzyby, także boczniaki czy pieczarki, ale teraz warto wykorzystać te, które uda nam się zebrać. Oto kilka naszych propozycji

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Szaszłyki z pieczarek

Obraz
© 123RF

Szaszłyki z grzybów to bardzo smaczne i efektowne danie. Do ich przygotowania możemy użyć wszelkich dość zwartych grzybów, ale najlepiej nadają się do tego pieczarki – zarówno te kupione w sklepie, jak i zebrane na polach i łąkach. Do przygotowania potrzebujemy: około 30 pieczarek, masło, sól, czosnek, pęczek natki pietruszki, bambusowe patyczki do szaszłyków. Masło roztapiamy na małym ogniu, patyczki moczymy w wodzie. Na namoczone nadziewamy pieczarki, obtaczamy je w rozpuszczonym maśle, posypujemy solą, posiekanym czosnkiem i posiekaną natką. Układamy na aluminiowych tackach i pieczemy nad gorącym grillem 10 minut, obracając często.

/ 6Rydze pieczone

Obraz
© 123RF

Gdy odwiedzamy Podhale, szczególnie jesienią, na pewno w wielu domach i restauracjach zostaniemy poczęstowani pysznymi rydzami z patelni. Te szlachetne grzyby rosną jednak nie tylko na południu Polski, możemy znaleźć je w wielu lasach. Są one bardzo zwarte, a po upieczeniu zyskują dodatkowy, ostry smak. Pieczenie rydzów na grillu jest proste: grzyby dokładnie oczyszczamy, lekko solimy, skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na posmarowanej tłuszczem folii aluminiowej. Pieczemy, aż grzyby puszczą sok, przekładamy na drugą stronę i dopiekamy.

/ 6Borowiki grillowane

Obraz
© 123RF

Duże borowiki, czyli prawdziwki to największe trofeum każdego grzybiarza. Grzyby te można jeść na surowo, krojąc w cienkie paski, posypując solą i polewając oliwą, ale można je także piec na grillu. W naszym przepisie potrzebne będą: kilka dużych borowików, cebula, czosnek, pieprz, sól, masło. Grzyby oczyszczamy i kroimy na duże kawałki. Cebulę siekamy bardzo drobno, podobnie jak czosnek. W dużej misce mieszamy grzyby, cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i mieszamy. Układamy grzyby na folii aluminiowej, na nich trochę masła i zawijamy szczelnie folię. Pieczemy na grillu kilka minut i podajemy ze świeżym pieczywem.

/ 6Podgrzybki faszerowane

Obraz
© 123RF

Smażąc lub piekąc podgrzybki, jedne z najbardziej popularnych grzybów, musimy uważać, by były one całkiem upieczone, bo nawet lekko surowe mogą spowodować dolegliwości żołądkowe. Nadają się jednak znakomicie do faszerowania. Nadziewać je możemy mięsem, warzywami, ale my proponujemy farsz z sera. Składniki: kilka dużych kapeluszy podgrzybków, szklanka tartej mozzarelli, pęczek natki pietruszki, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Z kapeluszy podgrzybków delikatnie wycinamy środek, robiąc "miseczkę". Wycięte kawałki grzyba siekamy, dodajemy posiekany czosnek, ser, zioła i przyprawy, mieszamy i przygotowujemy farsz. Nakładamy go do kapeluszy, posypiemy je startą mozzarellą i pieczemy.

/ 6Maślaki w marynacie

Obraz
© Shutterstock.com

W odróżnieniu od ryb czy mięsa, grzybów przed pieczeniem nie musimy marynować. Ale możemy. Najlepiej w kwaśnej zalewie. Wystarczy, że wrzucimy do miski cztery ząbki czosnku, pół szklanki oliwy, kilka łyżek soku z cytryny, sól i pieprz. W takiej marynacie zanurzamy na kilkanaście oczyszczone i umyte kapelusze maślaków. Następnie wystarczy je upiec na nasmarowanej oleje folii aluminiowej. Proste, szybkie i bardzo aromatyczne!

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść