Grzyby z grilla. Smakowite pomysły na dania z rusztu

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Warto wypróbować

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na grzyby dopiero się zaczyna, w pełni za to jest sezon grillowy. A może by te dwa elementy połączyć i przygotować na grillu grzyby? Brzmi to może trochę ekstrawagancko, ale efekt będzie na pewno przepyszny.

Grzyby choć często uważane za bezwartościowe, mają sporo składników odżywczych: białka, błonnika, witamin B, C, D i E i są niskokaloryczne, a zdaniem naukowców, te grillowane zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Na ruszt możemy położyć wszystkie grzyby, także boczniaki czy pieczarki, ale teraz warto wykorzystać te, które uda nam się zebrać. Oto kilka naszych propozycji

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Szaszłyki z pieczarek

Obraz
© 123RF

Szaszłyki z grzybów to bardzo smaczne i efektowne danie. Do ich przygotowania możemy użyć wszelkich dość zwartych grzybów, ale najlepiej nadają się do tego pieczarki – zarówno te kupione w sklepie, jak i zebrane na polach i łąkach. Do przygotowania potrzebujemy: około 30 pieczarek, masło, sól, czosnek, pęczek natki pietruszki, bambusowe patyczki do szaszłyków. Masło roztapiamy na małym ogniu, patyczki moczymy w wodzie. Na namoczone nadziewamy pieczarki, obtaczamy je w rozpuszczonym maśle, posypujemy solą, posiekanym czosnkiem i posiekaną natką. Układamy na aluminiowych tackach i pieczemy nad gorącym grillem 10 minut, obracając często.

/ 6Rydze pieczone

Obraz
© 123RF

Gdy odwiedzamy Podhale, szczególnie jesienią, na pewno w wielu domach i restauracjach zostaniemy poczęstowani pysznymi rydzami z patelni. Te szlachetne grzyby rosną jednak nie tylko na południu Polski, możemy znaleźć je w wielu lasach. Są one bardzo zwarte, a po upieczeniu zyskują dodatkowy, ostry smak. Pieczenie rydzów na grillu jest proste: grzyby dokładnie oczyszczamy, lekko solimy, skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na posmarowanej tłuszczem folii aluminiowej. Pieczemy, aż grzyby puszczą sok, przekładamy na drugą stronę i dopiekamy.

/ 6Borowiki grillowane

Obraz
© 123RF

Duże borowiki, czyli prawdziwki to największe trofeum każdego grzybiarza. Grzyby te można jeść na surowo, krojąc w cienkie paski, posypując solą i polewając oliwą, ale można je także piec na grillu. W naszym przepisie potrzebne będą: kilka dużych borowików, cebula, czosnek, pieprz, sól, masło. Grzyby oczyszczamy i kroimy na duże kawałki. Cebulę siekamy bardzo drobno, podobnie jak czosnek. W dużej misce mieszamy grzyby, cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i mieszamy. Układamy grzyby na folii aluminiowej, na nich trochę masła i zawijamy szczelnie folię. Pieczemy na grillu kilka minut i podajemy ze świeżym pieczywem.

/ 6Podgrzybki faszerowane

Obraz
© 123RF

Smażąc lub piekąc podgrzybki, jedne z najbardziej popularnych grzybów, musimy uważać, by były one całkiem upieczone, bo nawet lekko surowe mogą spowodować dolegliwości żołądkowe. Nadają się jednak znakomicie do faszerowania. Nadziewać je możemy mięsem, warzywami, ale my proponujemy farsz z sera. Składniki: kilka dużych kapeluszy podgrzybków, szklanka tartej mozzarelli, pęczek natki pietruszki, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Z kapeluszy podgrzybków delikatnie wycinamy środek, robiąc "miseczkę". Wycięte kawałki grzyba siekamy, dodajemy posiekany czosnek, ser, zioła i przyprawy, mieszamy i przygotowujemy farsz. Nakładamy go do kapeluszy, posypiemy je startą mozzarellą i pieczemy.

/ 6Maślaki w marynacie

Obraz
© Shutterstock.com

W odróżnieniu od ryb czy mięsa, grzybów przed pieczeniem nie musimy marynować. Ale możemy. Najlepiej w kwaśnej zalewie. Wystarczy, że wrzucimy do miski cztery ząbki czosnku, pół szklanki oliwy, kilka łyżek soku z cytryny, sól i pieprz. W takiej marynacie zanurzamy na kilkanaście oczyszczone i umyte kapelusze maślaków. Następnie wystarczy je upiec na nasmarowanej oleje folii aluminiowej. Proste, szybkie i bardzo aromatyczne!

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik