Grzyby z grilla. Smakowite pomysły na dania z rusztu

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Warto wypróbować

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na grzyby dopiero się zaczyna, w pełni za to jest sezon grillowy. A może by te dwa elementy połączyć i przygotować na grillu grzyby? Brzmi to może trochę ekstrawagancko, ale efekt będzie na pewno przepyszny.

Grzyby choć często uważane za bezwartościowe, mają sporo składników odżywczych: białka, błonnika, witamin B, C, D i E i są niskokaloryczne, a zdaniem naukowców, te grillowane zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Na ruszt możemy położyć wszystkie grzyby, także boczniaki czy pieczarki, ale teraz warto wykorzystać te, które uda nam się zebrać. Oto kilka naszych propozycji

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Szaszłyki z pieczarek

Obraz
© 123RF

Szaszłyki z grzybów to bardzo smaczne i efektowne danie. Do ich przygotowania możemy użyć wszelkich dość zwartych grzybów, ale najlepiej nadają się do tego pieczarki – zarówno te kupione w sklepie, jak i zebrane na polach i łąkach. Do przygotowania potrzebujemy: około 30 pieczarek, masło, sól, czosnek, pęczek natki pietruszki, bambusowe patyczki do szaszłyków. Masło roztapiamy na małym ogniu, patyczki moczymy w wodzie. Na namoczone nadziewamy pieczarki, obtaczamy je w rozpuszczonym maśle, posypujemy solą, posiekanym czosnkiem i posiekaną natką. Układamy na aluminiowych tackach i pieczemy nad gorącym grillem 10 minut, obracając często.

/ 6Rydze pieczone

Obraz
© 123RF

Gdy odwiedzamy Podhale, szczególnie jesienią, na pewno w wielu domach i restauracjach zostaniemy poczęstowani pysznymi rydzami z patelni. Te szlachetne grzyby rosną jednak nie tylko na południu Polski, możemy znaleźć je w wielu lasach. Są one bardzo zwarte, a po upieczeniu zyskują dodatkowy, ostry smak. Pieczenie rydzów na grillu jest proste: grzyby dokładnie oczyszczamy, lekko solimy, skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na posmarowanej tłuszczem folii aluminiowej. Pieczemy, aż grzyby puszczą sok, przekładamy na drugą stronę i dopiekamy.

/ 6Borowiki grillowane

Obraz
© 123RF

Duże borowiki, czyli prawdziwki to największe trofeum każdego grzybiarza. Grzyby te można jeść na surowo, krojąc w cienkie paski, posypując solą i polewając oliwą, ale można je także piec na grillu. W naszym przepisie potrzebne będą: kilka dużych borowików, cebula, czosnek, pieprz, sól, masło. Grzyby oczyszczamy i kroimy na duże kawałki. Cebulę siekamy bardzo drobno, podobnie jak czosnek. W dużej misce mieszamy grzyby, cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i mieszamy. Układamy grzyby na folii aluminiowej, na nich trochę masła i zawijamy szczelnie folię. Pieczemy na grillu kilka minut i podajemy ze świeżym pieczywem.

/ 6Podgrzybki faszerowane

Obraz
© 123RF

Smażąc lub piekąc podgrzybki, jedne z najbardziej popularnych grzybów, musimy uważać, by były one całkiem upieczone, bo nawet lekko surowe mogą spowodować dolegliwości żołądkowe. Nadają się jednak znakomicie do faszerowania. Nadziewać je możemy mięsem, warzywami, ale my proponujemy farsz z sera. Składniki: kilka dużych kapeluszy podgrzybków, szklanka tartej mozzarelli, pęczek natki pietruszki, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Z kapeluszy podgrzybków delikatnie wycinamy środek, robiąc "miseczkę". Wycięte kawałki grzyba siekamy, dodajemy posiekany czosnek, ser, zioła i przyprawy, mieszamy i przygotowujemy farsz. Nakładamy go do kapeluszy, posypiemy je startą mozzarellą i pieczemy.

/ 6Maślaki w marynacie

Obraz
© Shutterstock.com

W odróżnieniu od ryb czy mięsa, grzybów przed pieczeniem nie musimy marynować. Ale możemy. Najlepiej w kwaśnej zalewie. Wystarczy, że wrzucimy do miski cztery ząbki czosnku, pół szklanki oliwy, kilka łyżek soku z cytryny, sól i pieprz. W takiej marynacie zanurzamy na kilkanaście oczyszczone i umyte kapelusze maślaków. Następnie wystarczy je upiec na nasmarowanej oleje folii aluminiowej. Proste, szybkie i bardzo aromatyczne!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja