Czy parówki są odpowiednie dla dziecka?

Moje dziecko (6 lat) bardzo lubi cienkie parówki (pakowane w folię). Zastanawiam się, czy powinnam mu je podawać. Czytałam, że skład takich parówek może być mocno podejrzany.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

O parówkach mówi się i pisze bardzo często, ale tylko nieliczne osoby po zapoznaniu się z pełnym składem tego produktu są w stanie ostatecznie stwierdzić, że... od dzisiaj już koniec z tą „wędlinką”. Przyzwyczajamy się do smaku produktów do tego stopnia, że czasami może to przypominać uzależnienie. Podobnie jak w przypadku popularnego braku kontroli nad ilością spożywanych słodkości.

Parówka to tylko w części mięso, przeważnie w granicach od 30-70 proc. Warto więc postarać się o urozmaicenie codziennej diety dziecka. Zdaję sobie sprawę, że 6 latek ma już swoje zdanie i może się to okazać trudne ale spróbować zawsze warto. Urozmaicenie posiłków i różnorodności spożywanych produktów to zalecenia dla nas wszystkich, nie tylko dla tych najmłodszych.

Pisze Pani, że czytała o podejrzanym składzie parówek. Chciałabym nadal wierzyć, że największe firmy przetwórstwa mięsnego w naszym kraju są należycie kontrolowane i skład parówek w najmniejszym stopniu nie zagraża naszemu zdrowiu, podobnie jak wiele innych produktów, które spożywamy.

Robienie zakupów w dzisiejszych czasach nie należy do najłatwiejszych zadań – proszę dokładnie sprawdzać skład produktu na etykiecie. Jeśli Pani dziecko, będzie miało ochotę na parówkę, proszę wybierać te z największą ilością mięsa. Trzeba znaleźć kompromis między tym co zdrowe a tym co preferują nasze dzieci.

Dzieci uczą się od nas. To rodzice i najbliższe otoczenie kreuje pierwsze wzorce zachować a także nawyki żywieniowe. Naszym więc zadaniem jest zachęcanie do spożywania produktów pełnowartościowych i ograniczanie tych o małej wartości odżywczej

Do codziennego spożywania parówek nie zachęcam, ale raz na kilka dni może się pojawić w jadłospisie 6 latka. Moja córka smak parówki poznała dopiero w przedszkolu i zakochała się w tym aromacie od pierwszego kęsa. Młodszy syn nie lubi parówek i jest jednym z ulubionych klientów sklepu rybnego bo jako przekąskę w czasie spaceru, preferuję kawałek wędzonej rybki ?

Umiarkowanie, urozmaicenie, regularne spożywanie posiłków i aktywność fizyczna to najlepsza metoda na zdrowie naszych pociech.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw