Czy mięso pieczone jest mniej kaloryczne od tego z patelni?
Czy prawdą jest, że np. mięso pieczone w piekarniku jest dużo mniej kaloryczne niż to, które przygotowuje się na patelni z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu? Dlaczego tak się dzieje?
Kaloryczność mięsa zależy od jego rodzaju a także sposoby przygotowania. Porcja mięsa upieczona w piekarniku, np. w specjalnym woreczku lub naczyniu żaroodpornym będzie zawierała mniej kilokalorii (kcal) w porównaniu z mięsem usmażonym na patelni, do przygotowania którego dodamy tłuszcz.
Kolejną zaletą mięsa pieczonego jest dość szybkie wytapianie się tłuszczu, który możemy wylać po przygotowaniu. W czasie smażenia tradycyjnego, zwłaszcza z dodatkiem panierki duża ilość tłuszczu zostanie ponownie wchłonięta.
Nie musimy jednak zupełnie rezygnować z potraw smażonych. W przypadku małych porcji mięsa, np. dla jednej osoby, smażenie jest szybszym sposobem przygotowania posiłku. Warto zainwestować w patelnię grillową. W czasie smażenia tłuszcz wytapiający się z mięsa trafi do rowków w dnie naczynia a nie na nasz talerz. Bez dodatku tłuszczu możemy też smażyć na patelniach pokrytych specjalnymi nieprzywieralnymi powłokami. Jeśli musimy dodać tłuszcz w czasie smażenia warto posmarować mięso olejem zamiast wlewać tłuszcz na patelnię lub użyć oleju w postaci aerozolu, dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością. Mięso nie będzie przywierało, skórka będzie chrupiąca a danie nie będzie ociekało z nadmiaru tłuszczu.