Czy gotowanie zabija wartości odżywcze warzyw? Surowa dieta
Powszechnie uważa się, że surowe warzywa są zdrowsze. Jednak, jak się okazuje, proces gotowania sprawia, że wartości odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm.
Które warzywa najlepiej zjeść na surowo?
Gotowanie może zmniejszyć zawartość składników odżywczych w warzywach. Dotyczy to szczególnie witamin z grupy C i B oraz minerałów, takich jak potas. Są one rozpuszczalne w wodzie, przez co wypłukują się w procesie gotowania.
Ciepło również źle działa na witaminy zawarte w warzywach, więc należy przygotowywać je w niższej temperaturze i małej ilości wody. W tym przypadku gotowanie na parze jest najlepszym wyborem.
Które warzywa najlepiej zjeść po ugotowaniu?
Niektóre warzywa zyskują po ugotowaniu. Woda i wysoka temperatura niszczą ich komórki, co pozwala wydobyć więcej witamin, nawet jeśli niektóre z nich wypłukały się podczas gotowania. Dotyczy to beta-karotenu, czyli prowitaminy A, oraz innych karotenoidów, występujących m.in. w marchwi i słodkich ziemniakach.
Skrobia i białka są łatwiejsze do strawienia po ugotowaniu. Jeśli rozważasz surową dietę, musisz pamiętać, że niektóre produkty skrobiowe, takie jak ziemniaki nie mogą być spożywane na surowo. Gotowanie poprawia również smak wielu warzyw, a jeśli to zwiększa prawdopodobieństwo ich spożywania, warto stracić trochę składników odżywczych.
Surowe diety żywieniowe
Surowe diety zyskały popularność pięknymi zdjęciami miseczek smoothie i innych smakołyków w mediach społecznościowych.
Raw food obejmuje spożywanie wyłącznie surowych produktów spożywczych. Zdefiniowanie ”surowych" jest bardziej skomplikowane niż można się tego spodziewać. Zwolennicy tej diety definiują ją jako nieprzetworzoną i nieosiągającą temperatur wyższych niż 40-48 st.C. Najbardziej restrykcyjne wersje wykluczają żywność, która została poddana rafinacji, pasteryzowana, działaniu pestycydów lub przetworzona w jakikolwiek sposób.
Warto pamiętać, że ciepło nie jest jedynym sposobem gotowania potraw. Marynaty zawierające kwasy, takie jak ocet lub sok z cytryny są formą chemicznego gotowania, a także zmieniają strukturę żywności.
Wady surowej diety żywieniowej
Jest to dość restrykcyjna dieta, ponieważ różnorodność spożywanej żywności jest ograniczona, może jej brakować składników odżywczych i kalorii. Szczególnie trudno jest uzyskać wystarczającą ilość białka, witaminy B12 i żelaza.Trzeba wiedzieć, jaki sposób obróbki warzyw pozwoli wydobyć z nich to, co najlepsze. Niektóre surowe produkty dostarczają wystarczającej ilości składników odżywczych, gdy są spożywane w całości, inne, gdy je posiekamy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl