WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Czy gotowanie zabija wartości odżywcze warzyw? Surowa dieta

Powszechnie uważa się, że surowe warzywa są zdrowsze. Jednak, jak się okazuje, proces gotowania sprawia, że wartości odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm.

Owoce i warzywa w koszyku
Źródło zdjęć: © 123RF

Które warzywa najlepiej zjeść na surowo?

Gotowanie może zmniejszyć zawartość składników odżywczych w warzywach. Dotyczy to szczególnie witamin z grupy C i B oraz minerałów, takich jak potas. Są one rozpuszczalne w wodzie, przez co wypłukują się w procesie gotowania.

Ciepło również źle działa na witaminy zawarte w warzywach, więc należy przygotowywać je w niższej temperaturze i małej ilości wody. W tym przypadku gotowanie na parze jest najlepszym wyborem.

Które warzywa najlepiej zjeść po ugotowaniu?

Niektóre warzywa zyskują po ugotowaniu. Woda i wysoka temperatura niszczą ich komórki, co pozwala wydobyć więcej witamin, nawet jeśli niektóre z nich wypłukały się podczas gotowania. Dotyczy to beta-karotenu, czyli prowitaminy A, oraz innych karotenoidów, występujących m.in. w marchwi i słodkich ziemniakach.

Skrobia i białka są łatwiejsze do strawienia po ugotowaniu. Jeśli rozważasz surową dietę, musisz pamiętać, że niektóre produkty skrobiowe, takie jak ziemniaki nie mogą być spożywane na surowo. Gotowanie poprawia również smak wielu warzyw, a jeśli to zwiększa prawdopodobieństwo ich spożywania, warto stracić trochę składników odżywczych.

Surowe diety żywieniowe

Surowe diety zyskały popularność pięknymi zdjęciami miseczek smoothie i innych smakołyków w mediach społecznościowych.
Raw food obejmuje spożywanie wyłącznie surowych produktów spożywczych. Zdefiniowanie ”surowych" jest bardziej skomplikowane niż można się tego spodziewać. Zwolennicy tej diety definiują ją jako nieprzetworzoną i nieosiągającą temperatur wyższych niż 40-48 st.C. Najbardziej restrykcyjne wersje wykluczają żywność, która została poddana rafinacji, pasteryzowana, działaniu pestycydów lub przetworzona w jakikolwiek sposób.

Warto pamiętać, że ciepło nie jest jedynym sposobem gotowania potraw. Marynaty zawierające kwasy, takie jak ocet lub sok z cytryny są formą chemicznego gotowania, a także zmieniają strukturę żywności.

Wady surowej diety żywieniowej

Jest to dość restrykcyjna dieta, ponieważ różnorodność spożywanej żywności jest ograniczona, może jej brakować składników odżywczych i kalorii. Szczególnie trudno jest uzyskać wystarczającą ilość białka, witaminy B12 i żelaza.Trzeba wiedzieć, jaki sposób obróbki warzyw pozwoli wydobyć z nich to, co najlepsze. Niektóre surowe produkty dostarczają wystarczającej ilości składników odżywczych, gdy są spożywane w całości, inne, gdy je posiekamy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Dzieci na weselach.Śliwki - dlaczego warto je jeść?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika