Czy gotowanie zabija wartości odżywcze warzyw? Surowa dieta

Powszechnie uważa się, że surowe warzywa są zdrowsze. Jednak, jak się okazuje, proces gotowania sprawia, że wartości odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm.

Owoce i warzywa w koszyku
Źródło zdjęć: © 123RF
25

Które warzywa najlepiej zjeść na surowo?

Gotowanie może zmniejszyć zawartość składników odżywczych w warzywach. Dotyczy to szczególnie witamin z grupy C i B oraz minerałów, takich jak potas. Są one rozpuszczalne w wodzie, przez co wypłukują się w procesie gotowania.

Ciepło również źle działa na witaminy zawarte w warzywach, więc należy przygotowywać je w niższej temperaturze i małej ilości wody. W tym przypadku gotowanie na parze jest najlepszym wyborem.

Które warzywa najlepiej zjeść po ugotowaniu?

Niektóre warzywa zyskują po ugotowaniu. Woda i wysoka temperatura niszczą ich komórki, co pozwala wydobyć więcej witamin, nawet jeśli niektóre z nich wypłukały się podczas gotowania. Dotyczy to beta-karotenu, czyli prowitaminy A, oraz innych karotenoidów, występujących m.in. w marchwi i słodkich ziemniakach.

Skrobia i białka są łatwiejsze do strawienia po ugotowaniu. Jeśli rozważasz surową dietę, musisz pamiętać, że niektóre produkty skrobiowe, takie jak ziemniaki nie mogą być spożywane na surowo. Gotowanie poprawia również smak wielu warzyw, a jeśli to zwiększa prawdopodobieństwo ich spożywania, warto stracić trochę składników odżywczych.

Surowe diety żywieniowe

Surowe diety zyskały popularność pięknymi zdjęciami miseczek smoothie i innych smakołyków w mediach społecznościowych.
Raw food obejmuje spożywanie wyłącznie surowych produktów spożywczych. Zdefiniowanie ”surowych" jest bardziej skomplikowane niż można się tego spodziewać. Zwolennicy tej diety definiują ją jako nieprzetworzoną i nieosiągającą temperatur wyższych niż 40-48 st.C. Najbardziej restrykcyjne wersje wykluczają żywność, która została poddana rafinacji, pasteryzowana, działaniu pestycydów lub przetworzona w jakikolwiek sposób.

Warto pamiętać, że ciepło nie jest jedynym sposobem gotowania potraw. Marynaty zawierające kwasy, takie jak ocet lub sok z cytryny są formą chemicznego gotowania, a także zmieniają strukturę żywności.

Wady surowej diety żywieniowej

Jest to dość restrykcyjna dieta, ponieważ różnorodność spożywanej żywności jest ograniczona, może jej brakować składników odżywczych i kalorii. Szczególnie trudno jest uzyskać wystarczającą ilość białka, witaminy B12 i żelaza.Trzeba wiedzieć, jaki sposób obróbki warzyw pozwoli wydobyć z nich to, co najlepsze. Niektóre surowe produkty dostarczają wystarczającej ilości składników odżywczych, gdy są spożywane w całości, inne, gdy je posiekamy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Dzieci na weselach.Śliwki - dlaczego warto je jeść?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie