Czy gotowanie zabija wartości odżywcze warzyw? Surowa dieta

Powszechnie uważa się, że surowe warzywa są zdrowsze. Jednak, jak się okazuje, proces gotowania sprawia, że wartości odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm.

Owoce i warzywa w koszyku
Źródło zdjęć: © 123RF

Które warzywa najlepiej zjeść na surowo?

Gotowanie może zmniejszyć zawartość składników odżywczych w warzywach. Dotyczy to szczególnie witamin z grupy C i B oraz minerałów, takich jak potas. Są one rozpuszczalne w wodzie, przez co wypłukują się w procesie gotowania.

Ciepło również źle działa na witaminy zawarte w warzywach, więc należy przygotowywać je w niższej temperaturze i małej ilości wody. W tym przypadku gotowanie na parze jest najlepszym wyborem.

Które warzywa najlepiej zjeść po ugotowaniu?

Niektóre warzywa zyskują po ugotowaniu. Woda i wysoka temperatura niszczą ich komórki, co pozwala wydobyć więcej witamin, nawet jeśli niektóre z nich wypłukały się podczas gotowania. Dotyczy to beta-karotenu, czyli prowitaminy A, oraz innych karotenoidów, występujących m.in. w marchwi i słodkich ziemniakach.

Skrobia i białka są łatwiejsze do strawienia po ugotowaniu. Jeśli rozważasz surową dietę, musisz pamiętać, że niektóre produkty skrobiowe, takie jak ziemniaki nie mogą być spożywane na surowo. Gotowanie poprawia również smak wielu warzyw, a jeśli to zwiększa prawdopodobieństwo ich spożywania, warto stracić trochę składników odżywczych.

Surowe diety żywieniowe

Surowe diety zyskały popularność pięknymi zdjęciami miseczek smoothie i innych smakołyków w mediach społecznościowych.
Raw food obejmuje spożywanie wyłącznie surowych produktów spożywczych. Zdefiniowanie ”surowych" jest bardziej skomplikowane niż można się tego spodziewać. Zwolennicy tej diety definiują ją jako nieprzetworzoną i nieosiągającą temperatur wyższych niż 40-48 st.C. Najbardziej restrykcyjne wersje wykluczają żywność, która została poddana rafinacji, pasteryzowana, działaniu pestycydów lub przetworzona w jakikolwiek sposób.

Warto pamiętać, że ciepło nie jest jedynym sposobem gotowania potraw. Marynaty zawierające kwasy, takie jak ocet lub sok z cytryny są formą chemicznego gotowania, a także zmieniają strukturę żywności.

Wady surowej diety żywieniowej

Jest to dość restrykcyjna dieta, ponieważ różnorodność spożywanej żywności jest ograniczona, może jej brakować składników odżywczych i kalorii. Szczególnie trudno jest uzyskać wystarczającą ilość białka, witaminy B12 i żelaza.Trzeba wiedzieć, jaki sposób obróbki warzyw pozwoli wydobyć z nich to, co najlepsze. Niektóre surowe produkty dostarczają wystarczającej ilości składników odżywczych, gdy są spożywane w całości, inne, gdy je posiekamy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Dzieci na weselach.Śliwki - dlaczego warto je jeść?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad