Częsty błąd przy zakupie mięsa. Wielu z nas popełnia go nieświadomie
Podawane z buraczkami, ziemniakami lub kapustą. Kotlety mielone, uwielbiane od pokoleń, stanowią nieodłączny element polskiej kuchni. Niestety często zdarza się, że kotlety wychodzą suche i twarde. Przeważnie jest to wina mięsa, jakie wybieramy do przygotowania kotletów. Na co więc zwrócić uwagę w sklepie? Podpowiadamy.
Mięso mielone - jak wybrać
Często zaopatrujemy się w mięso mielone w supermarketach. Odmierzone porcje mięsa na plastikowych lub styropianowych tackach są bardzo wygodne. Jednak nie jest to najlepszy wybór. Polecamy przede wszystkim mięso kupowane w kawałku i mielone samodzielnie. Warto pamiętać, aby umyć mięso przed zmieleniem. Oczywiście w sklepach są dostępne zmielone porcje mięsa, ale często zawierają one dodatkowe substancje, które mają zapobiegać utlenianiu lub przedłużać trwałość. Szczególnie niebezpieczne są te, które po obróbce termicznej pozostają nadal różowe.
Mieląc samodzielnie mięso mamy pełną kontrolę nad tym, jaki kawałek mielimy, a więc także nad tym, czy jest to tłuste czy chude mięso. Jeśli natomiast decydujemy się na zakup zmielonego mięsa, zwracajmy uwagę, by w składzie nie było żadnych dodatkowych substancji. Warto też pamiętać, żeby po zmieleniu mięsa przechowywać je w lodówce, najlepiej w szklanym lub kamionkowym pojemniku z przykrywką.
Sposób na idealne kotlety mielone
Mięso mielone na kotlety - zwróć uwagę na kolor
Na co powinniśmy zwracać uwagę, kupując mięso? Przede wszystkim, na mięsie nie należy oszczędzać. Dlatego wybierajmy mięso od zaufanych dostawców. Lepiej kupować rzadziej, ale za to dobrej jakości. Kotlety mielone najczęściej przygotowujemy z mięsa wieprzowego - łopatki lub szynki. Znacznie rzadziej sięgamy po drób, wołowinę czy cielęcinę. Zwróćmy uwagę na kolor mięsa. Często wybieramy zbyt jasne mięso. To duży błąd. To oznacza, że zawiera więcej tłuszczu. By kotlety po usmażeniu miały idealną konsystencję najlepsze będzie mięso różowo-czerwone.
Mięso mielone - jak smażyć
Na początek warto upewnić się, że patelnia jest rozgrzana. Wlejmy na nią olej i cierpliwie czekajmy, aż tłuszcz rozgrzeje się. ie wkładajmy całego mięsa od razu. Smażmy je w mniejszych porcjach. ie mieszajmy zbyt często mięsa. Pozwólmy mu dusić się we własnym sosie.
Aby uniknąć przypalenia, zmniejszy ogień. Jeżeli jednak zauważyliśmy, że mięso zaczęło się przypalać, zdejmijmy patelnię z gazu, aby wyrównać temperaturę.
Gdy zdejmiemy mięso z patelni warto ją "oczyścić". Możemy to zrobić chlebem, który zbierze z niej resztki sosu i mięsa. Innym sposobem jest też wlanie na nią kilka mililitrów czerwonego wina. Będzie aromatycznym dodatkiem do przygotowanej przez nas potrawy.
Idealne kotlety mielone krok po kroku - przepis
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- jajko
- kajzerka
- szklanka mleka
- cebula
- bułka tarta
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Cebulkę posiekaj i zeszklij na łyżce masła.
- Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, kajzerkę, cebulę i dopraw sola oraz pieprzem.
- Wyrabiaj dokładnie, by powstała jednolita masa, z której będzie można formować kotlety.
- Kotlety obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.