Czerwona porzeczka - największa owocowa skarbnica witaminy C. Jak wykorzystać w kuchni ten niedoceniany owoc?

Kto czasem nie lubi prosto z krzaka skubać owoców czerwonej porzeczki albo zjeść kawałek owocowego ciasta z porzeczkami? Na szczęście tymi zdrowymi owocami, możemy cieszyć się nie tylko latem, ale przez cały rok: mrożąc je lub przygotowując przetwory.

PorzeczkiDzięki naturalnej kwaskowatości czerwone porzeczki doskonale sprawdzają się w słodkich wypiekach
Źródło zdjęć: © 123RF

Orzeźwiająco kwaskowate kulki zawierają dużo witaminy C, potas, błonnik, pektyny oraz garbniki. Owoce czerwonej porzeczki poleca się przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Dzięki dużej zawartości pektyn porzeczki pomogą kontrolować też poziom cukru i cholesterolu we krwi. Z kolei zawarta w tych owocach witamina C wzmacnia układ odpornościowy. Ale przede wszystkim to owoc smaczny i warto go wykorzystać w kuchni.

Kisiel z czerwonej porzeczki

Kisiel to deser prosty i smaczny. Lubią go nie tylko dzieci. Do jego przyrządzenia potrzebujemy porcji owoców, wody, cukru i mąki ziemniaczanej. Owoce myjemy i obrywamy z szypułek, kilka gałązek zostawiając do dekoracji. Pozostałe owoce gotujemy w wodzie z cukrem, aż zrobią się miękkie. Na chwilę zestawiamy garnek z kuchenki, żeby zblendować owoce i znów stawiamy na ogniu, aby w odpowiedniej temperaturze dodawać porcjami wcześniej wymieszaną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną.

Tak przygotowany kisiel smakuje doskonale, a wygląda jeszcze lepiej udekorowany kilkoma kiściami porzeczki, listkami mięty, albo słodką śmietanką. Wszystko zależy od upodobań. Jeśli chcemy, by deser stał się bardziej pożywny, wystarczy, że dodamy biszkopty.

Dlaczego warto jeść porzeczki?

Ciasto z czerwoną porzeczką

Dzięki naturalnej kwaskowatości czerwone porzeczki doskonale sprawdzają się w słodkich wypiekach. Niezależnie czy będzie to ciasto półkruche, biszkopt, ciasto drożdżowe czy babka piaskowa, stworzą z nim zgrany duet.

Czerwona porzeczka sprawdzi się także jako dodatek do muffinek. Aby je przygotować, potrzebujemy porzeczek, mąkę pszenną i ziemniaczaną, masło lub olej, jajka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zwykle mamy już w domu. Wystarczy pół godziny przygotowania i niecała godzina pieczenia, aby na stole królowało aromatyczne ciasto owocowe do poobiedniej kawy.

Galaretka z czerwonej porzeczki do mięs i serów

Czerwona porzeczka jako dodatek do mięs? Czemu nie? Bez problemu zastępuje żurawinę czy borówkę, np. jako dodatek do pieczonej kaczki. Przygotowanie galaretki nie jest trudne. Owoce miażdżymy i zalewamy wodą. Całość gotujemy. Kiedy porzeczki puszczają sok, odciskamy je przez gazę lub przecieramy przez sito. Sok łączymy potem z cukrem 1:1, tj. na 1 l soku porzeczkowego powinno przypadać 1 kg cukru.

Przygotowana w takich proporcjach galaretka będzie smacznym dodatkiem do mięs przez cały rok. Czerwona porzeczka świetnie będzie też pasować do sera z grilla lub patelni – polubią ją camembert czy halloumi.

ciasto
© 123RF

Sałatka z czerwoną porzeczką

Czerwona porzeczka jest nie tylko zdrowa, ale świetnie będzie podkreślać kolory i smaki każdej sałatki. Połączyć ją można ze świeżym ogórkiem, pestkami słonecznika, oliwą z oliwek, rukolą i sałatą masłową.

Dobrze będzie się prezentować (i smakować) z awokado, kawałkami sera camembert czy mozarelli, albo z mięsem z piersi indyka lub kurczaka. Delikatne owoce warto dodać na końcu, kiedy już zmieszamy wszystkie składniki i doprawimy sałatkę przyprawami, oliwą z oliwek i glassą na bazie octu balsamicznego. Wtedy zaprezentują się najlepiej.

Dżem z czerwonej porzeczki na zimowe wieczory

Dżem z czerwonej porzeczki przyda się w każdej domowej spiżarni. Do jego wykonania potrzebne są świeże owoce i cukier: 2 kg owoców i 1,6 kg cukru. Umyte i obrane z szypułek owoce wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Zawartość garnka należy przecedzić przez sito tak, by owoce wpadły do soku, ale ich pestki zostały na sicie. Potem gotujemy i mieszamy masę na wolnym ogniu, aby nie przywierała do dna, ale uzyskała odpowiednią gęstość. Gotową można przekładać do wyparzonych słoików, które odstawiamy do góry dnem.

Podczas przygotowania przetworów można trochę poeksperymentować, np. dodać do masy łyżeczkę cynamonu czy laskę wanilii. Kto wie, może wyjdzie nam najlepszy dżem, który kiedykolwiek próbowaliśmy?

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości