Trwa ładowanie...

Czerwona porzeczka - największa owocowa skarbnica witaminy C. Jak wykorzystać w kuchni ten niedoceniany owoc?

Kto czasem nie lubi prosto z krzaka skubać owoców czerwonej porzeczki albo zjeść kawałek owocowego ciasta z porzeczkami? Na szczęście tymi zdrowymi owocami, możemy cieszyć się nie tylko latem, ale przez cały rok: mrożąc je lub przygotowując przetwory.

Dzięki naturalnej kwaskowatości czerwone porzeczki doskonale sprawdzają się w słodkich wypiekachDzięki naturalnej kwaskowatości czerwone porzeczki doskonale sprawdzają się w słodkich wypiekachŹródło: 123RF
d3zlgm9
d3zlgm9

Orzeźwiająco kwaskowate kulki zawierają dużo witaminy C, potas, błonnik, pektyny oraz garbniki. Owoce czerwonej porzeczki poleca się przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Dzięki dużej zawartości pektyn porzeczki pomogą kontrolować też poziom cukru i cholesterolu we krwi. Z kolei zawarta w tych owocach witamina C wzmacnia układ odpornościowy. Ale przede wszystkim to owoc smaczny i warto go wykorzystać w kuchni.

Kisiel z czerwonej porzeczki

Kisiel to deser prosty i smaczny. Lubią go nie tylko dzieci. Do jego przyrządzenia potrzebujemy porcji owoców, wody, cukru i mąki ziemniaczanej. Owoce myjemy i obrywamy z szypułek, kilka gałązek zostawiając do dekoracji. Pozostałe owoce gotujemy w wodzie z cukrem, aż zrobią się miękkie. Na chwilę zestawiamy garnek z kuchenki, żeby zblendować owoce i znów stawiamy na ogniu, aby w odpowiedniej temperaturze dodawać porcjami wcześniej wymieszaną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną.

Tak przygotowany kisiel smakuje doskonale, a wygląda jeszcze lepiej udekorowany kilkoma kiściami porzeczki, listkami mięty, albo słodką śmietanką. Wszystko zależy od upodobań. Jeśli chcemy, by deser stał się bardziej pożywny, wystarczy, że dodamy biszkopty.

Dlaczego warto jeść porzeczki?

Ciasto z czerwoną porzeczką

Dzięki naturalnej kwaskowatości czerwone porzeczki doskonale sprawdzają się w słodkich wypiekach. Niezależnie czy będzie to ciasto półkruche, biszkopt, ciasto drożdżowe czy babka piaskowa, stworzą z nim zgrany duet.

d3zlgm9

Czerwona porzeczka sprawdzi się także jako dodatek do muffinek. Aby je przygotować, potrzebujemy porzeczek, mąkę pszenną i ziemniaczaną, masło lub olej, jajka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zwykle mamy już w domu. Wystarczy pół godziny przygotowania i niecała godzina pieczenia, aby na stole królowało aromatyczne ciasto owocowe do poobiedniej kawy.

Galaretka z czerwonej porzeczki do mięs i serów

Czerwona porzeczka jako dodatek do mięs? Czemu nie? Bez problemu zastępuje żurawinę czy borówkę, np. jako dodatek do pieczonej kaczki. Przygotowanie galaretki nie jest trudne. Owoce miażdżymy i zalewamy wodą. Całość gotujemy. Kiedy porzeczki puszczają sok, odciskamy je przez gazę lub przecieramy przez sito. Sok łączymy potem z cukrem 1:1, tj. na 1 l soku porzeczkowego powinno przypadać 1 kg cukru.

Przygotowana w takich proporcjach galaretka będzie smacznym dodatkiem do mięs przez cały rok. Czerwona porzeczka świetnie będzie też pasować do sera z grilla lub patelni – polubią ją camembert czy halloumi.

ciasto 123RF
Źródło: 123RF

Sałatka z czerwoną porzeczką

Czerwona porzeczka jest nie tylko zdrowa, ale świetnie będzie podkreślać kolory i smaki każdej sałatki. Połączyć ją można ze świeżym ogórkiem, pestkami słonecznika, oliwą z oliwek, rukolą i sałatą masłową.

d3zlgm9

Dobrze będzie się prezentować (i smakować) z awokado, kawałkami sera camembert czy mozarelli, albo z mięsem z piersi indyka lub kurczaka. Delikatne owoce warto dodać na końcu, kiedy już zmieszamy wszystkie składniki i doprawimy sałatkę przyprawami, oliwą z oliwek i glassą na bazie octu balsamicznego. Wtedy zaprezentują się najlepiej.

Dżem z czerwonej porzeczki na zimowe wieczory

Dżem z czerwonej porzeczki przyda się w każdej domowej spiżarni. Do jego wykonania potrzebne są świeże owoce i cukier: 2 kg owoców i 1,6 kg cukru. Umyte i obrane z szypułek owoce wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Zawartość garnka należy przecedzić przez sito tak, by owoce wpadły do soku, ale ich pestki zostały na sicie. Potem gotujemy i mieszamy masę na wolnym ogniu, aby nie przywierała do dna, ale uzyskała odpowiednią gęstość. Gotową można przekładać do wyparzonych słoików, które odstawiamy do góry dnem.

Podczas przygotowania przetworów można trochę poeksperymentować, np. dodać do masy łyżeczkę cynamonu czy laskę wanilii. Kto wie, może wyjdzie nam najlepszy dżem, który kiedykolwiek próbowaliśmy?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zlgm9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zlgm9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj