Czerwona porzeczka - największa owocowa skarbnica witaminy C. Jak wykorzystać w kuchni ten niedoceniany owoc?

Kto czasem nie lubi prosto z krzaka skubać owoców czerwonej porzeczki albo zjeść kawałek owocowego ciasta z porzeczkami? Na szczęście tymi zdrowymi owocami, możemy cieszyć się nie tylko latem, ale przez cały rok: mrożąc je lub przygotowując przetwory.

PorzeczkiDzięki naturalnej kwaskowatości czerwone porzeczki doskonale sprawdzają się w słodkich wypiekach
Źródło zdjęć: © 123RF

Orzeźwiająco kwaskowate kulki zawierają dużo witaminy C, potas, błonnik, pektyny oraz garbniki. Owoce czerwonej porzeczki poleca się przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Dzięki dużej zawartości pektyn porzeczki pomogą kontrolować też poziom cukru i cholesterolu we krwi. Z kolei zawarta w tych owocach witamina C wzmacnia układ odpornościowy. Ale przede wszystkim to owoc smaczny i warto go wykorzystać w kuchni.

Kisiel z czerwonej porzeczki

Kisiel to deser prosty i smaczny. Lubią go nie tylko dzieci. Do jego przyrządzenia potrzebujemy porcji owoców, wody, cukru i mąki ziemniaczanej. Owoce myjemy i obrywamy z szypułek, kilka gałązek zostawiając do dekoracji. Pozostałe owoce gotujemy w wodzie z cukrem, aż zrobią się miękkie. Na chwilę zestawiamy garnek z kuchenki, żeby zblendować owoce i znów stawiamy na ogniu, aby w odpowiedniej temperaturze dodawać porcjami wcześniej wymieszaną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną.

Tak przygotowany kisiel smakuje doskonale, a wygląda jeszcze lepiej udekorowany kilkoma kiściami porzeczki, listkami mięty, albo słodką śmietanką. Wszystko zależy od upodobań. Jeśli chcemy, by deser stał się bardziej pożywny, wystarczy, że dodamy biszkopty.

Dlaczego warto jeść porzeczki?

Ciasto z czerwoną porzeczką

Dzięki naturalnej kwaskowatości czerwone porzeczki doskonale sprawdzają się w słodkich wypiekach. Niezależnie czy będzie to ciasto półkruche, biszkopt, ciasto drożdżowe czy babka piaskowa, stworzą z nim zgrany duet.

Czerwona porzeczka sprawdzi się także jako dodatek do muffinek. Aby je przygotować, potrzebujemy porzeczek, mąkę pszenną i ziemniaczaną, masło lub olej, jajka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zwykle mamy już w domu. Wystarczy pół godziny przygotowania i niecała godzina pieczenia, aby na stole królowało aromatyczne ciasto owocowe do poobiedniej kawy.

Galaretka z czerwonej porzeczki do mięs i serów

Czerwona porzeczka jako dodatek do mięs? Czemu nie? Bez problemu zastępuje żurawinę czy borówkę, np. jako dodatek do pieczonej kaczki. Przygotowanie galaretki nie jest trudne. Owoce miażdżymy i zalewamy wodą. Całość gotujemy. Kiedy porzeczki puszczają sok, odciskamy je przez gazę lub przecieramy przez sito. Sok łączymy potem z cukrem 1:1, tj. na 1 l soku porzeczkowego powinno przypadać 1 kg cukru.

Przygotowana w takich proporcjach galaretka będzie smacznym dodatkiem do mięs przez cały rok. Czerwona porzeczka świetnie będzie też pasować do sera z grilla lub patelni – polubią ją camembert czy halloumi.

ciasto
© 123RF

Sałatka z czerwoną porzeczką

Czerwona porzeczka jest nie tylko zdrowa, ale świetnie będzie podkreślać kolory i smaki każdej sałatki. Połączyć ją można ze świeżym ogórkiem, pestkami słonecznika, oliwą z oliwek, rukolą i sałatą masłową.

Dobrze będzie się prezentować (i smakować) z awokado, kawałkami sera camembert czy mozarelli, albo z mięsem z piersi indyka lub kurczaka. Delikatne owoce warto dodać na końcu, kiedy już zmieszamy wszystkie składniki i doprawimy sałatkę przyprawami, oliwą z oliwek i glassą na bazie octu balsamicznego. Wtedy zaprezentują się najlepiej.

Dżem z czerwonej porzeczki na zimowe wieczory

Dżem z czerwonej porzeczki przyda się w każdej domowej spiżarni. Do jego wykonania potrzebne są świeże owoce i cukier: 2 kg owoców i 1,6 kg cukru. Umyte i obrane z szypułek owoce wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Zawartość garnka należy przecedzić przez sito tak, by owoce wpadły do soku, ale ich pestki zostały na sicie. Potem gotujemy i mieszamy masę na wolnym ogniu, aby nie przywierała do dna, ale uzyskała odpowiednią gęstość. Gotową można przekładać do wyparzonych słoików, które odstawiamy do góry dnem.

Podczas przygotowania przetworów można trochę poeksperymentować, np. dodać do masy łyżeczkę cynamonu czy laskę wanilii. Kto wie, może wyjdzie nam najlepszy dżem, który kiedykolwiek próbowaliśmy?

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby