- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- Ciasteczka:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 40 g ciemnego kakao
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Bezy:
- 3 białka
- 180 g cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- maliny
- kilka listków świeżej mięty
Przepis
1. Najpierw ciasteczka. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wymieszać je z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Białka na bezy włożyć do lodówki.
Przepis
2. Masło utrzeć z cukrem, przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
Przepis
3. Następnie do masy dodać składniki z pierwszego punktu i dokładnie wymieszać (można rękoma). Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je wstawić do lodówki na 30-60 minut, aby łatwiej było formować ciasteczka.
Przepis
4. Z ciasta w rękach wałkować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 22 sztuki) i układać je na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy między ciasteczkami. Kulki lekko spłaszczyć.
Przepis
5. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni C, przy funkcji termoobieg przez 15 minut (na funkcji góra - dół w 180 stopniach).
Przepis
6. Białka posolić i zacząć ubijać, a kiedy zaczną sztywnieć - powoli wsypać cukier. Do ubitej masy dodać sok z cytryny i delikatnie zamieszać. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub szprycy) nakładać bezy na blachę z pergaminem.
Przepis
7. Ciasteczka wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Temperaturę zmniejszyć do 90 stopni C i po chwili włożyć bezy. Po godzinie przestawić temperaturę na 60 stopni C i suszyć bezy jeszcze przez następną godzinę.
Przepis
8. Na koniec zmiksować w blenderze maliny z mięta i poskładać całą "kanapkę" - ciasteczka tworzą spód i górę, beza wypełnienie, a sos malinowy to oryginalny dodatek.