Czekoladowe kanapki z bezą i malinami

Obraz

Składniki

  • Ciasteczka:
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 40 g ciemnego kakao
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Bezy:
  • 3 białka
  • 180 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • maliny
  • kilka listków świeżej mięty

Przepis

1. Najpierw ciasteczka. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wymieszać je z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Białka na bezy włożyć do lodówki.

Przepis

2. Masło utrzeć z cukrem, przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

Przepis

3. Następnie do masy dodać składniki z pierwszego punktu i dokładnie wymieszać (można rękoma). Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je wstawić do lodówki na 30-60 minut, aby łatwiej było formować ciasteczka.

Przepis

4. Z ciasta w rękach wałkować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 22 sztuki) i układać je na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy między ciasteczkami. Kulki lekko spłaszczyć.

Przepis

5. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni C, przy funkcji termoobieg przez 15 minut (na funkcji góra - dół w 180 stopniach).

Przepis

6. Białka posolić i zacząć ubijać, a kiedy zaczną sztywnieć - powoli wsypać cukier. Do ubitej masy dodać sok z cytryny i delikatnie zamieszać. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub szprycy) nakładać bezy na blachę z pergaminem.

Przepis

7. Ciasteczka wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Temperaturę zmniejszyć do 90 stopni C i po chwili włożyć bezy. Po godzinie przestawić temperaturę na 60 stopni C i suszyć bezy jeszcze przez następną godzinę.

Przepis

8. Na koniec zmiksować w blenderze maliny z mięta i poskładać całą "kanapkę" - ciasteczka tworzą spód i górę, beza wypełnienie, a sos malinowy to oryginalny dodatek.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇