Czekoladowe ciasteczka Antka z "Bake Off - Ale Ciacho"

Gwiazda wypieków tygodnia zaprezentowała przepis na ciasteczka czekoladowe z bezą.

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

Uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" od kilku tygodni prezentują swoje cukiernicze zdolności. Gwiazdą wypieków tygodnia w ósmym odcinku został Antoni Rochala i z tej okazji zaprezentował dodatkowy przepis na słodkości z czekoladą w roli głównej. Trudno im się oprzeć!

*Składniki na kruchy spód: *
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
75 g cukru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1-2 łyżki śmietany 18 proc.

Mąkę, proszek i sól zagnieść z masłem. Cukier wymieszać z wanilią i żółtkami. Masę wlać do mąki, rozrobić ręką. Na końcu dodać śmietanę. Ciasto rozwałkować, wyciąć z niego kółka o średnicy około 10 cm. Nakłuć widelcem i wsadzić do lodówki na 20 minut. Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut.

*Ciasto czekoladowe: *
125 g czekolady
125 g masła
35 g kakao
100 g wiórków kokosowych
150 g mąki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
90 ml wody
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
2 jajka
60 g kefiru
1 łyżka oleju

Czekoladę roztopić z masłem, kawę zalać wrzątkiem, po czym dodać do czekolady i wymieszać na gładką masę. Jajka, kefir i olej zmiksować w jednym naczyniu. W drugim połączyć składniki suche. Wymieszać zawartości obu naczyń. Następnie dodać czekoladę i miksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać do okrągłej formy 21 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec około godziny w 160 stopniach. Lekko przestygnięte ciasto pokruszyć na drobno i rozrobić z malibu tak, by miało konsystencję bajaderki. Uformować okręgi i ułożyć na kruchym cieście.

*Miętowa beza włoska: *
białko z 4 jajek
5-10 ml kropli miętowych
50 ml wody
300 g cukru

Krople wymieszać z wodą i 260 gramami cukru. Zagotować mieszankę w garnku do temperatury 118 stopni używając termometru cukierniczego. Kiedy syrop będzie miał ok. 80 stopni, zacząć ubijać białka. Do sztywnych białek dodać ostrożnie 40 g cukru cały czas miksując. Kiedy syrop osiągnie 118 stopni szybko przelać go cienką stróżką do białek cały czas miksując. Aby ostudzić bezę, ubijać ją ok. 6-10 minut. Gotową bezą ozdobić ciastka - można ją dodatkowo przypalić palnikiem. Aby ciasteczka jeszcze lepiej się prezentowały, warto położyć na nie wiśnie w alkoholu lub inny owocowy akcent.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.
Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany