Trwa ładowanie...

Czekoladowe ciasteczka Antka z "Bake Off - Ale Ciacho"

Gwiazda wypieków tygodnia zaprezentowała przepis na ciasteczka czekoladowe z bezą.

Czekoladowe ciasteczka Antka z "Bake Off - Ale Ciacho"Źródło: TVP2
d18rp9l
d18rp9l

Uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" od kilku tygodni prezentują swoje cukiernicze zdolności. Gwiazdą wypieków tygodnia w ósmym odcinku został Antoni Rochala i z tej okazji zaprezentował dodatkowy przepis na słodkości z czekoladą w roli głównej. Trudno im się oprzeć!

*Składniki na kruchy spód: *
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
75 g cukru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1-2 łyżki śmietany 18 proc.

Mąkę, proszek i sól zagnieść z masłem. Cukier wymieszać z wanilią i żółtkami. Masę wlać do mąki, rozrobić ręką. Na końcu dodać śmietanę. Ciasto rozwałkować, wyciąć z niego kółka o średnicy około 10 cm. Nakłuć widelcem i wsadzić do lodówki na 20 minut. Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut.

*Ciasto czekoladowe: *
125 g czekolady
125 g masła
35 g kakao
100 g wiórków kokosowych
150 g mąki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
90 ml wody
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
2 jajka
60 g kefiru
1 łyżka oleju

d18rp9l

Czekoladę roztopić z masłem, kawę zalać wrzątkiem, po czym dodać do czekolady i wymieszać na gładką masę. Jajka, kefir i olej zmiksować w jednym naczyniu. W drugim połączyć składniki suche. Wymieszać zawartości obu naczyń. Następnie dodać czekoladę i miksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać do okrągłej formy 21 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec około godziny w 160 stopniach. Lekko przestygnięte ciasto pokruszyć na drobno i rozrobić z malibu tak, by miało konsystencję bajaderki. Uformować okręgi i ułożyć na kruchym cieście.

*Miętowa beza włoska: *
białko z 4 jajek
5-10 ml kropli miętowych
50 ml wody
300 g cukru

Krople wymieszać z wodą i 260 gramami cukru. Zagotować mieszankę w garnku do temperatury 118 stopni używając termometru cukierniczego. Kiedy syrop będzie miał ok. 80 stopni, zacząć ubijać białka. Do sztywnych białek dodać ostrożnie 40 g cukru cały czas miksując. Kiedy syrop osiągnie 118 stopni szybko przelać go cienką stróżką do białek cały czas miksując. Aby ostudzić bezę, ubijać ją ok. 6-10 minut. Gotową bezą ozdobić ciastka - można ją dodatkowo przypalić palnikiem. Aby ciasteczka jeszcze lepiej się prezentowały, warto położyć na nie wiśnie w alkoholu lub inny owocowy akcent.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.
Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl

d18rp9l
d18rp9l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18rp9l
Więcej tematów