Czekoladowe ciasteczka Antka z "Bake Off - Ale Ciacho"

Gwiazda wypieków tygodnia zaprezentowała przepis na ciasteczka czekoladowe z bezą.

Czekoladowe ciasteczka Antka z "Bake Off - Ale Ciacho"
Źródło zdjęć: © TVP2

Uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" od kilku tygodni prezentują swoje cukiernicze zdolności. Gwiazdą wypieków tygodnia w ósmym odcinku został Antoni Rochala i z tej okazji zaprezentował dodatkowy przepis na słodkości z czekoladą w roli głównej. Trudno im się oprzeć!

*Składniki na kruchy spód: *
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
75 g cukru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1-2 łyżki śmietany 18 proc.

Mąkę, proszek i sól zagnieść z masłem. Cukier wymieszać z wanilią i żółtkami. Masę wlać do mąki, rozrobić ręką. Na końcu dodać śmietanę. Ciasto rozwałkować, wyciąć z niego kółka o średnicy około 10 cm. Nakłuć widelcem i wsadzić do lodówki na 20 minut. Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut.

*Ciasto czekoladowe: *
125 g czekolady
125 g masła
35 g kakao
100 g wiórków kokosowych
150 g mąki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
90 ml wody
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
2 jajka
60 g kefiru
1 łyżka oleju

Czekoladę roztopić z masłem, kawę zalać wrzątkiem, po czym dodać do czekolady i wymieszać na gładką masę. Jajka, kefir i olej zmiksować w jednym naczyniu. W drugim połączyć składniki suche. Wymieszać zawartości obu naczyń. Następnie dodać czekoladę i miksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać do okrągłej formy 21 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec około godziny w 160 stopniach. Lekko przestygnięte ciasto pokruszyć na drobno i rozrobić z malibu tak, by miało konsystencję bajaderki. Uformować okręgi i ułożyć na kruchym cieście.

*Miętowa beza włoska: *
białko z 4 jajek
5-10 ml kropli miętowych
50 ml wody
300 g cukru

Krople wymieszać z wodą i 260 gramami cukru. Zagotować mieszankę w garnku do temperatury 118 stopni używając termometru cukierniczego. Kiedy syrop będzie miał ok. 80 stopni, zacząć ubijać białka. Do sztywnych białek dodać ostrożnie 40 g cukru cały czas miksując. Kiedy syrop osiągnie 118 stopni szybko przelać go cienką stróżką do białek cały czas miksując. Aby ostudzić bezę, ubijać ją ok. 6-10 minut. Gotową bezą ozdobić ciastka - można ją dodatkowo przypalić palnikiem. Aby ciasteczka jeszcze lepiej się prezentowały, warto położyć na nie wiśnie w alkoholu lub inny owocowy akcent.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.
Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm