Czekolada w wersji raw. Ten fit produkt możesz tanio przygotować w domu
Ostatnio sklepowe półki zostały zapełnione czekoladą w wersji raw. Polecają ją fitnesski oraz dietetycy. Sprawdzamy, na czym polega fenomen surowej czekolady oraz podajemy przepis na jej domową wersję.
Prawie każdy jest miłośnikiem czekolady. Niestety spożywanie jej w nadmiernych ilościach nie sprzyja naszemu zdrowiu. Tradycyjna czekolada w tabliczkach poza nielicznymi substancjami odżywczymi, zawiera całą masę innych, szkodliwych substancji. Od dużej zawartości cukru psują się zęby, a także niekorzystnie wpływa on na naszą sylwetkę.
Na szczęście istnieje zdrowsza alternatywa, a mianowicie czekolada w wersji raw. Czym tak naprawdę jest? W przeciwieństwie do tej tradycyjnej czekolady, nie zawiera mleka oraz białego cukru. Surowa czekolada w procesie produkcji nie jest poddawana działaniu wysokiej temperatury. Nieprażone i jedynie w minimalnym stopniu przetworzone ziarna kakaowca zachowują wiele cennych wartości.
Surową czekoladę możesz spokojnie przygotować w domu. Wystarczy 1/2 szklanki surowego kakao, szklanka oleju kokosowego w płynie, syrop klonowy oraz cynamon. Do tego dowolne dodatki, na przykład orzechy, bądź suszone owoce.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do plastikowej formy i włożyć do zamrażalnika na 10 minut.