WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Czekolada w wersji raw. Ten fit produkt możesz tanio przygotować w domu

Ostatnio sklepowe półki zostały zapełnione czekoladą w wersji raw. Polecają ją fitnesski oraz dietetycy. Sprawdzamy, na czym polega fenomen surowej czekolady oraz podajemy przepis na jej domową wersję.

Surową czekoladę możesz bez problemu przygotować w domu
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Prawie każdy jest miłośnikiem czekolady. Niestety spożywanie jej w nadmiernych ilościach nie sprzyja naszemu zdrowiu. Tradycyjna czekolada w tabliczkach poza nielicznymi substancjami odżywczymi, zawiera całą masę innych, szkodliwych substancji. Od dużej zawartości cukru psują się zęby, a także niekorzystnie wpływa on na naszą sylwetkę.

Na szczęście istnieje zdrowsza alternatywa, a mianowicie czekolada w wersji raw. Czym tak naprawdę jest? W przeciwieństwie do tej tradycyjnej czekolady, nie zawiera mleka oraz białego cukru. Surowa czekolada w procesie produkcji nie jest poddawana działaniu wysokiej temperatury. Nieprażone i jedynie w minimalnym stopniu przetworzone ziarna kakaowca zachowują wiele cennych wartości.

Czekolada w wersji raw ma właściwości antyoksydacyjne, które opóźniają proces starzenia. Przede wszystkim produkt bogaty jest w magnez, który pomaga w lepszej koncentracji. Przyczynia się również do poprawy nastroju oraz przez zawarty fosfor korzystnie wpływa na kondycję włosów oraz paznokci.

Surową czekoladę możesz spokojnie przygotować w domu. Wystarczy 1/2 szklanki surowego kakao, szklanka oleju kokosowego w płynie, syrop klonowy oraz cynamon. Do tego dowolne dodatki, na przykład orzechy, bądź suszone owoce.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do plastikowej formy i włożyć do zamrażalnika na 10 minut.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia