Trwa ładowanie...
d38wnki
Materiał Partnera
kuchenne nowości

Czekając na antrykota: najsmaczniejsze grillowe przystawki

Grillowanie, choć niezwykle popularne i bardzo satysfakcjonujące pod wieloma względami – szczególnie smakowymi – bywa niełatwe. Każdemu chyba zdarzyło się czekać niemal w nieskończoność, aż węgiel czy brykiet rozżarzą się na tyle, by można było wrzucać na ruszt wszystko to, co wcześniej ponacinaliśmy, zamarynowaliśmy, ponadziewaliśmy... Samo czekanie na to, aż mięso i warzywa będą wreszcie gotowe, też może trochę potrwać – krwista karkówka jest jeszcze akceptowalna, ale niedopieczone skrzydełka? Nie ma rady – trzeba uzbroić się w cierpliwość. Warto jednak zadbać o to, by w międzyczasie na grillowy stół wjechały przystawki, które zaspokoją pierwszy głód. Oto kilka smacznych inspiracji!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Grilled vegetables green asparagus, garlic, lemon, spring onion, zucchini, cherry tomatoes, salad on bbq grill rack over charcoal. Top view. Barbecue concept
Grilled vegetables green asparagus, garlic, lemon, spring onion, zucchini, cherry tomatoes, salad on bbq grill rack over charcoal. Top view. Barbecue concept (Materiały prasowe)
d38wnki

Sałatka na grilla – wstęp do pieczonego mięsa

Smaczną i prostą do przyrządzenia przystawką może być niewątpliwie sałatka na grilla. Możliwości są tu wręcz nieograniczone. Jeśli jesteś tradycjonalistką i nie lubisz eksperymentować, możesz wykorzystać ulubione, znane już od dawna przepisy i przygotować np. sałatkę grecką z serem feta czy bardzo do niej podobną bułgarską sałatkę szopską. Warto jednak wykorzystać spotkanie przy grillu jako pretekst do spróbowania czegoś nowego i odkrycia nowych smaków. A nuż przypadną tobie i gościom do gustu?

Sałatka na grilla powinna być raczej lekkostrawna, by nie obciążać żołądka i wątroby, które i tak będą musiały sobie poradzić z dużą ilością grillowanych, tłustych potraw. Dobrze będzie znaleźć przepis, który zawiera składniki wspomagające trawienie, np. dużo błonnika. Idealnym przykładem są łatwo dostępne latem buraki. Pieczone, dodatkowo zyskają na smaku, a zestawione z chrupiącymi, podprażonymi pestkami dyni i delikatnym kozim serem – bez wątpienia podbiją serca każdego smakosza. Jeśli grillowane danie będzie kazało na siebie naprawdę długo czekać, można przed nim zaserwować coś bardziej sycącego, np. sałatkę ziemniaczaną z dressingiem na bazie warzywnego bulionu z bazylią.

d38wnki

Finger foods – na podkręcenie apetytu

Duże wrażenie na każdej imprezie robią zawsze... małe przekąski, które z angielskiego nazywa się "finger foods" – bo można je chwycić w trzy palce i zjeść rękoma. Ważne, by były niewielkie, ale pełne smaku i podane w atrakcyjny sposób. Możesz wykorzystać to, co i tak masz w lodówce: warzywa sezonowe, twarożek, nieco łososia, majonez itd. Ciekawie wyglądają np. "kanapeczki" na plasterku ogórka, np. z białym serem i rzodkiewką, koreczki z pomidorów i malutkich kulek mozarelli, miniroladki z tortilli nadziewanej tak, jak lubisz...

W ostatnich latach popularnością cieszą się także pasty w stylu hummusu z różnych warzyw strączkowych (nie tylko z ciecierzycy, ale też np. z bobu czy czerwonej fasoli) z różnymi dodatkami. Można je podać zarówno z chlebkiem pita (domowym lub kupionym), jak i z pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami – marchewką, kalarepką czy selerem naciowym. Jeśli hummus wydaje ci się nieco zbyt czasochłonny w przygotowaniu, możesz zaserwować inną pastę lub dip, np. grecki tzatziki z jogurtu i ogórków czy marokański zaalouk z duszonych bakłażanów i pomidorów.

Nieważne, na co ostatecznie się zdecydujesz – zawsze warto podsunąć gościom jakiś drobny smakołyk, zanim na stole pojawi się danie główne. Zadbaj nie tylko o ich smak, ale też o piękną prezentację – na początku je się w końcu przede wszystkim oczami, prawda? Ten wysiłek na pewno zostanie doceniony i zapamiętany, a twoje grillowe przyjęcie okaże się prawdziwym sukcesem!

Życzymy powodzenia i... smacznego!

d38wnki

Podziel się opinią

Share
d38wnki
d38wnki