Czas na herbatę
Kiedy należy pić herbatę? Jedni uważają, iż najlepszy czas to ranek. Inni, że jesienne wieczory, a jeszcze inni, że zawsze jest dobry czas na delektowanie się tym napojem.
*Kiedy należy pić herbatę? Jedni uważają, iż najlepszy czas to ranek. Inni, że jesienne wieczory, a jeszcze inni, że zawsze jest dobry czas na delektowanie się tym napojem. *
Polacy piją dość dużo herbaty. Znajdują się na czwartym miejscu, jeśli chodzi o spożywanie tego napoju w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Są zaraz po Irlandczykach, Anglikach i Rosjanach.
Co kraj, to obyczaj
Herbata może być zaparzana na wiele sposobów. Chiny słyną z picia herbat zielonych i aromatyzowanych. Tu zwraca się szczególną uwagę na sposób picia tego napoju. Chińczycy zwracają uwagę na najdrobniejsze szczegóły: filiżanki, rodzaj dzbanka, sposób nalewania wody. Zieloną herbatę cenią również Japończycy. Uczęszczają oni nawet do specjalnych szkół, w których poznają tajniki jej parzenia i picia. Największe spożycie herbaty na świecie jest jednak w Irlandii. Czajniczek z tym napojem można znaleźć dosłownie wszędzie. Niestety, niewielu Irlandczyków kultywuje rytuały parzenia. Przeważnie korzystają z herbat w torebkach. Anglicy nadal lubią swoje „five o'clock”. Piją też herbatę przy różnych okazjach. Czynią to jednak coraz rzadziej. Na sposób angielski (mocną z mlekiem i przyprawami) pije się też herbatę w Indiach.
Rosjanie piją herbatę w szklankach. Niekończącą się popularnością cieszy się u nich samowar. W tym ciekawym urządzeniu pod metalowym paleniskiem znajduje się coś w rodzaju paleniska, a przez środek naczynia przechodzi rura, która utrzymuje wysoką temperaturę wody. Na samej górze znajduje się mały czajniczek. Zaparza się w nim mocną esencję, do której dolewa się wody z kranika umieszczonego z boku samowara.
Każdej kobiecie będzie marzyć się wycieczka do Maroko. Zwłaszcza po informacji, że w tym kraju herbatę zaparzają i podają jedynie mężczyźni. Ważne jest, aby nalewać ją z dzbanka o długim dzióbku i robić to w taki sposób, aby tworzyć piankę.
Dbaj o smak
Bez względu na kraj w którym pijemy herbatę, ważne jest jakiej wody używamy do jej zaparzenia. Musi być świeża, raz przegotowana (wielokrotnie gotowana jest pozbawiona rozpuszczalnych gazów, co wpływa no to, iż pojawia się metaliczny posmak). Wystrzegać się należy też twardej, chlorowanej wody, która potrafi zepsuć nawet najlepszy smak.
Każdy rodzaj herbaty należy traktować indywidualnie. Szczegóły tego jak zaparzać poszczególne gatunki można znaleźć na opakowaniach lub w wyspecjalizowanych sklepach. Do herbat czarnych używa się wody o temperaturze 100 st. C, do zielonych i białych o ok. 70 st. C. Herbata powinna być parzona w czajniczku, dzbanku lub imbryku. Po około minucie napar powinien zostać zamieszany i parzony według czasu przeznaczonego dla danego gatunku. Czarne herbaty parzy się od 3 do 5 minut , a zielone i białe ok. 3 minut.
Cóż, nie pozostaje teraz nic innego niż postawić na stole piękną filiżankę wypełnioną po brzegi pyszną, aromatyczną herbatą i położyć obok małe ciasteczko...
mk
Zobacz też: