Trwa ładowanie...

Czarny bez. Koniecznie korzystajmy z niego w kuchni

Czarny bez rośnie w Polsce masowo na brzegach lasów, na nieużytkach i łąkach. Latem wyróżnia się swoimi przepięknie pachnącymi wielkimi białymi baldachami, a jesienią pękami czarnych okrągłych jagód. Kwiaty i owoce są bardzo zdrowe.

Czarny bez. Koniecznie korzystajmy z niego w kuchniŹródło: 123RF
d39w3z3
d39w3z3

Zarówno kwiaty, jak i jagody bzu są jadalne. Warto je wykorzystywać w kuchni, bo ich właściwości są nieocenione. Olejki i związki mineralne znajdujące się w kwiatach działają wykrztuśnie, poprawiają odporność, wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, stabilizują krwiobieg, przyspieszają przemianę materii a także, co nie jest bez znaczenia przy upalnej pogodzie, chłodzą.

Kwiaty zawierają również cholinę, substancję która obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie; syntetyzowana jest składnikiem lekarstw na choroby wątroby i choroby nowotworowe. Oczywiście nie sposób nie wspomnieć o witaminach – jest ich w czarnym bzie cały arsenał.

Kwiaty zbieramy, gdy są już dojrzałe i otwarte. Robimy to najlepiej rano, zanim pojawią się na nich chmary owadów. Musi być jednak sucho, mokre kwiaty bardzo szybko się psują. Ścinamy całe baldachy, układamy je delikatnie w dużym pojemniku, a po przyniesieniu do domu warto je rozłożyć na gazetach czy na białym obrusie: w ten sposób usuniemy z kwiatów małe chrząszcze czy pajączki, których jest tam zawsze mnóstwo.

Zobacz też: Grzegorz Łapanowski: Najlepszy smak mają produkty sezonowe

Do czego wykorzystać kwiaty w kuchni? Możliwości jest wiele. Najbardziej popularne jest robienie soków na zimę, aromatycznych, smacznych i bardzo zdrowych. Przygotowanie soku jest proste. Z baldachów obcinamy zielone łodyżki, pozostawiając ich jak najmniej. Następnie zasypujemy kwiaty cukrem i pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Po tym czasie przenosimy kwiaty do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia, przez godzinę. Na koniec odcedzamy gęsty syrop i dodajemy do niego sok z cytryny. Gotowy napój przelewamy do ciemnych butelek i odstawiamy do piwnicy lub do spiżarni.

d39w3z3

Jeśli mamy ochotę na bardziej orzeźwiający napój z czarnego bzu, wykorzystajmy kolejny przepis. Na kwiatach znajdują się naturalne drożdże, które spowodują, że w ciągu dwóch dni jesteśmy w stanie przygotować… gazowaną oranżadę. Najpierw z cukru i wody (kilogram cukru na 5 litrów wody) przygotowujemy syrop. Zimnym zalewamy kwiaty, dodajemy dwie łyżeczki kwasku cytrynowego i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do butelek. Schładzamy w lodówce. Po kilku godzinach możemy delektować się pyszną oranżadą.

Miłośnicy nalewek również nie powinni zapominać o kwiatach bzu. W dużym słoju układamy na przemian warstwę kwiatów i cukru. Mocno uciskamy, owijamy słoik gazą i odstawiamy na kilka dni. Następnie wlewamy spirytus. Po dwóch tygodniach zlewamy płyn, wyciskamy kwiaty i nalewkę przelewamy do butelek. Po kilku miesiącach nalewka jest najlepsza.

Kwiaty czarnego bzu możemy również jeść. Najłatwiejsze jest ich smażenie w cieście naleśnikowym. Najpierw musimy przygotować ciasto: mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami cukru i szczyptą soli. Wbijamy jajko, wlewamy mleko, cały czas mieszając. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Całe baldachy zanurzamy w cieście i od razu smażymy na oleju. Po minucie bez problemu możemy oderwać zielone łodyżki, odłożyć je, a placuszek przewracamy na drugą stronę i dosmażamy. Podajemy z owocami lub z cukrem pudrem.
Idealne danie na gorące słoneczne dni!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj