Nie przegap sezonu na czarny bez

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 7Smacznie i zdrowo

Obraz
© 123RF.COM

Właśnie w rozkwicie jest czarny bez, warto pozbierać i wykorzystać kulinarnie jego kwiaty. Jak? W odpowiedzi na to pytanie pomogą nam Kasia i Bartek Latosowie, którzy porzucili wielkomiejskie życie i osiedlili się w Kosowie Lackim, gdzie prowadzą gospodarstwo agroturystyczne Latosowo. Mieszkają w domu z bali i czerpią pełnymi garściami z tego, co daje im matka ziemia.

- Od jakiegoś czasu suszymy kwiatostany czarnego bzu, które potem służą do zaparzania naszych latosowych, ziołowych naparów. Robimy również syrop, który jest niezwykle aromatyczny, pełny kwiecistego bukietu i obłędnie smakuje. Dodajemy go jako słodzik do herbat i ziół, polewamy nim kozi ser albo naleśniki czy racuszki z dyni – mówi Kasia Latos. Na następnych stronach galerii dowiecie się, dlaczego warto zbierać kwiaty czarnego bzu. Kasia zdradzi także przepisy na bzowe pyszności, o których wspomniała. Wśród nich, na końcu galerii znajdziecie przepis na bzowe naleśniki. Zapraszamy!

Zobacz także wideo: Cudowne właściowści czarnego bzu

Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.

/ 7Co może ci dać czarny bez?

Kwiaty czarnego bzu zawierają w sobie wiele dobroczynnych składników, takich jak: flawonoidy, sole mineralne, rutynę, cholinę i potas. - Herbatki czy syropy z kwiatków działają oczyszczająco na organizm, wspomagająco w chorobach układu moczowego. Poprawiają także krążenie krwi. Mogą być również stosowane wspomagająco przy chorobach górnych dróg oddechowych – łagodzą stany zapalne gardła, ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny, obniżają gorączkę i działają napotnie – przekonuje Kasia Latos.

/ 7Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?

Nasze babki w dawnym ziołolecznictwie wykorzystywały zarówno kwiaty, jak i liście, korzenie oraz korę czarnego bzu, jednak dziś podstawowym surowcem są kwiaty i owoce. To one posiadają bowiem najsilniejsze właściwości lecznicze.

Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień w maju lub w czerwcu, zanim zaczną się osypywać. Ścinamy całe baldachy. Nie wolno ich suszyć na słońcu, ponieważ ciemnieją i tracą swoje dobroczynne walory.
- Należy jednak pamiętać, że w czarnym bzie pojawia się pewien toksyczny składnik – sambunigryna. W kwiatach jest jej niewiele, najwięcej natomiast w owocach, dlatego nie należy ich próbować na surowo. Składnik ten powoduje poczucie słabości, nudności i wymioty. Na szczęście podczas gotowania czy smażenia sambunigryna ulega rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwa - mówi Kasia Latos. Radzi także, by zbierając kwaity czarnego bzu, nie być zachłannym i zostawić nieco kwiatostanów na później. Wówczas jesienią doczekamy się owoców, z których również można zrobić syrop, konfiturę czy wino.

/ 7Herbatka z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF.COM

- Napary w postaci herbatek robi się w bardzo prosty sposób – przekonuje Kasia i dodaje, że wystarczy zalać gorącą wodą świeże lub suszone kwiatostany. Napar ma delikatny i przyjemny kwiatowy aromat.

/ 7Syrop z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF.COM

- Po zerwaniu baldachimów z kwiatostanami, należy, co niestety jest żmudne i pracochłonne, oddzielić malutkie kwiatki od łodyżek – mówi właścicielka gospodarstwa i podaje przepis na bzowy syrop, który w Latosowie stosują od lat.
Składniki: 20 pełnych łyżek kwiatków bzu, 1 l wody, sok z cytryny, 1 kg cukru.
Przygotowanie:
Przyrządzamy syrop z wody, cukru i soku z cytryny. Gorącym roztworem zalewamy oddzielone od baldachimów kwiatki. Przykrywamy bawełnianą serwetką i odstawiamy na 4 dni na dobrze nasłoneczniony parapet. Po tym czasie syrop cedzimy, zlewamy, podgrzewamy do wrzenia, ale nie gotujemy, a następnie wekujemy i gotowe.

/ 7Lemoniada "bzówka”

Obraz
© 123RF.COM

Ten chłodzący napój to specjalność Kasi i Bartka. Wystarczy połączyć odrobinę syropu z bzu z zimną wodą, dodać do smaku gałązkę melisy lub mięty i już! Taka bzowa lemoniada jest niezastąpiona w upalne dni.

/ 7Naleśniki bzowe

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy całe baldachimy z kwiatkami zamoczyć w cieście naleśnikowym albo w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć zarówno część spodnią, jak i każdy górny fragment przy łodyżce. - Takie naleśniki zajadamy, trzymając w ręku łodygę i obgryzając kwiatki. Tak smakują najlepiej – przekonuje Kasai Latos.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata