Nie przegap sezonu na czarny bez

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 7Smacznie i zdrowo

Obraz
© 123RF.COM

Właśnie w rozkwicie jest czarny bez, warto pozbierać i wykorzystać kulinarnie jego kwiaty. Jak? W odpowiedzi na to pytanie pomogą nam Kasia i Bartek Latosowie, którzy porzucili wielkomiejskie życie i osiedlili się w Kosowie Lackim, gdzie prowadzą gospodarstwo agroturystyczne Latosowo. Mieszkają w domu z bali i czerpią pełnymi garściami z tego, co daje im matka ziemia.

- Od jakiegoś czasu suszymy kwiatostany czarnego bzu, które potem służą do zaparzania naszych latosowych, ziołowych naparów. Robimy również syrop, który jest niezwykle aromatyczny, pełny kwiecistego bukietu i obłędnie smakuje. Dodajemy go jako słodzik do herbat i ziół, polewamy nim kozi ser albo naleśniki czy racuszki z dyni – mówi Kasia Latos. Na następnych stronach galerii dowiecie się, dlaczego warto zbierać kwiaty czarnego bzu. Kasia zdradzi także przepisy na bzowe pyszności, o których wspomniała. Wśród nich, na końcu galerii znajdziecie przepis na bzowe naleśniki. Zapraszamy!

Zobacz także wideo: Cudowne właściowści czarnego bzu

Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.

/ 7Co może ci dać czarny bez?

Kwiaty czarnego bzu zawierają w sobie wiele dobroczynnych składników, takich jak: flawonoidy, sole mineralne, rutynę, cholinę i potas. - Herbatki czy syropy z kwiatków działają oczyszczająco na organizm, wspomagająco w chorobach układu moczowego. Poprawiają także krążenie krwi. Mogą być również stosowane wspomagająco przy chorobach górnych dróg oddechowych – łagodzą stany zapalne gardła, ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny, obniżają gorączkę i działają napotnie – przekonuje Kasia Latos.

/ 7Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?

Nasze babki w dawnym ziołolecznictwie wykorzystywały zarówno kwiaty, jak i liście, korzenie oraz korę czarnego bzu, jednak dziś podstawowym surowcem są kwiaty i owoce. To one posiadają bowiem najsilniejsze właściwości lecznicze.

Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień w maju lub w czerwcu, zanim zaczną się osypywać. Ścinamy całe baldachy. Nie wolno ich suszyć na słońcu, ponieważ ciemnieją i tracą swoje dobroczynne walory.
- Należy jednak pamiętać, że w czarnym bzie pojawia się pewien toksyczny składnik – sambunigryna. W kwiatach jest jej niewiele, najwięcej natomiast w owocach, dlatego nie należy ich próbować na surowo. Składnik ten powoduje poczucie słabości, nudności i wymioty. Na szczęście podczas gotowania czy smażenia sambunigryna ulega rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwa - mówi Kasia Latos. Radzi także, by zbierając kwaity czarnego bzu, nie być zachłannym i zostawić nieco kwiatostanów na później. Wówczas jesienią doczekamy się owoców, z których również można zrobić syrop, konfiturę czy wino.

/ 7Herbatka z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF.COM

- Napary w postaci herbatek robi się w bardzo prosty sposób – przekonuje Kasia i dodaje, że wystarczy zalać gorącą wodą świeże lub suszone kwiatostany. Napar ma delikatny i przyjemny kwiatowy aromat.

/ 7Syrop z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF.COM

- Po zerwaniu baldachimów z kwiatostanami, należy, co niestety jest żmudne i pracochłonne, oddzielić malutkie kwiatki od łodyżek – mówi właścicielka gospodarstwa i podaje przepis na bzowy syrop, który w Latosowie stosują od lat.
Składniki: 20 pełnych łyżek kwiatków bzu, 1 l wody, sok z cytryny, 1 kg cukru.
Przygotowanie:
Przyrządzamy syrop z wody, cukru i soku z cytryny. Gorącym roztworem zalewamy oddzielone od baldachimów kwiatki. Przykrywamy bawełnianą serwetką i odstawiamy na 4 dni na dobrze nasłoneczniony parapet. Po tym czasie syrop cedzimy, zlewamy, podgrzewamy do wrzenia, ale nie gotujemy, a następnie wekujemy i gotowe.

/ 7Lemoniada "bzówka”

Obraz
© 123RF.COM

Ten chłodzący napój to specjalność Kasi i Bartka. Wystarczy połączyć odrobinę syropu z bzu z zimną wodą, dodać do smaku gałązkę melisy lub mięty i już! Taka bzowa lemoniada jest niezastąpiona w upalne dni.

/ 7Naleśniki bzowe

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy całe baldachimy z kwiatkami zamoczyć w cieście naleśnikowym albo w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć zarówno część spodnią, jak i każdy górny fragment przy łodyżce. - Takie naleśniki zajadamy, trzymając w ręku łodygę i obgryzając kwiatki. Tak smakują najlepiej – przekonuje Kasai Latos.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze