Nie przegap sezonu na czarny bez

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 7Smacznie i zdrowo

Obraz
© 123RF.COM

Właśnie w rozkwicie jest czarny bez, warto pozbierać i wykorzystać kulinarnie jego kwiaty. Jak? W odpowiedzi na to pytanie pomogą nam Kasia i Bartek Latosowie, którzy porzucili wielkomiejskie życie i osiedlili się w Kosowie Lackim, gdzie prowadzą gospodarstwo agroturystyczne Latosowo. Mieszkają w domu z bali i czerpią pełnymi garściami z tego, co daje im matka ziemia.

- Od jakiegoś czasu suszymy kwiatostany czarnego bzu, które potem służą do zaparzania naszych latosowych, ziołowych naparów. Robimy również syrop, który jest niezwykle aromatyczny, pełny kwiecistego bukietu i obłędnie smakuje. Dodajemy go jako słodzik do herbat i ziół, polewamy nim kozi ser albo naleśniki czy racuszki z dyni – mówi Kasia Latos. Na następnych stronach galerii dowiecie się, dlaczego warto zbierać kwiaty czarnego bzu. Kasia zdradzi także przepisy na bzowe pyszności, o których wspomniała. Wśród nich, na końcu galerii znajdziecie przepis na bzowe naleśniki. Zapraszamy!

Zobacz także wideo: Cudowne właściowści czarnego bzu

Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.

/ 7Co może ci dać czarny bez?

Kwiaty czarnego bzu zawierają w sobie wiele dobroczynnych składników, takich jak: flawonoidy, sole mineralne, rutynę, cholinę i potas. - Herbatki czy syropy z kwiatków działają oczyszczająco na organizm, wspomagająco w chorobach układu moczowego. Poprawiają także krążenie krwi. Mogą być również stosowane wspomagająco przy chorobach górnych dróg oddechowych – łagodzą stany zapalne gardła, ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny, obniżają gorączkę i działają napotnie – przekonuje Kasia Latos.

/ 7Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?

Nasze babki w dawnym ziołolecznictwie wykorzystywały zarówno kwiaty, jak i liście, korzenie oraz korę czarnego bzu, jednak dziś podstawowym surowcem są kwiaty i owoce. To one posiadają bowiem najsilniejsze właściwości lecznicze.

Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień w maju lub w czerwcu, zanim zaczną się osypywać. Ścinamy całe baldachy. Nie wolno ich suszyć na słońcu, ponieważ ciemnieją i tracą swoje dobroczynne walory.
- Należy jednak pamiętać, że w czarnym bzie pojawia się pewien toksyczny składnik – sambunigryna. W kwiatach jest jej niewiele, najwięcej natomiast w owocach, dlatego nie należy ich próbować na surowo. Składnik ten powoduje poczucie słabości, nudności i wymioty. Na szczęście podczas gotowania czy smażenia sambunigryna ulega rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwa - mówi Kasia Latos. Radzi także, by zbierając kwaity czarnego bzu, nie być zachłannym i zostawić nieco kwiatostanów na później. Wówczas jesienią doczekamy się owoców, z których również można zrobić syrop, konfiturę czy wino.

/ 7Herbatka z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF.COM

- Napary w postaci herbatek robi się w bardzo prosty sposób – przekonuje Kasia i dodaje, że wystarczy zalać gorącą wodą świeże lub suszone kwiatostany. Napar ma delikatny i przyjemny kwiatowy aromat.

/ 7Syrop z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF.COM

- Po zerwaniu baldachimów z kwiatostanami, należy, co niestety jest żmudne i pracochłonne, oddzielić malutkie kwiatki od łodyżek – mówi właścicielka gospodarstwa i podaje przepis na bzowy syrop, który w Latosowie stosują od lat.
Składniki: 20 pełnych łyżek kwiatków bzu, 1 l wody, sok z cytryny, 1 kg cukru.
Przygotowanie:
Przyrządzamy syrop z wody, cukru i soku z cytryny. Gorącym roztworem zalewamy oddzielone od baldachimów kwiatki. Przykrywamy bawełnianą serwetką i odstawiamy na 4 dni na dobrze nasłoneczniony parapet. Po tym czasie syrop cedzimy, zlewamy, podgrzewamy do wrzenia, ale nie gotujemy, a następnie wekujemy i gotowe.

/ 7Lemoniada "bzówka”

Obraz
© 123RF.COM

Ten chłodzący napój to specjalność Kasi i Bartka. Wystarczy połączyć odrobinę syropu z bzu z zimną wodą, dodać do smaku gałązkę melisy lub mięty i już! Taka bzowa lemoniada jest niezastąpiona w upalne dni.

/ 7Naleśniki bzowe

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy całe baldachimy z kwiatkami zamoczyć w cieście naleśnikowym albo w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć zarówno część spodnią, jak i każdy górny fragment przy łodyżce. - Takie naleśniki zajadamy, trzymając w ręku łodygę i obgryzając kwiatki. Tak smakują najlepiej – przekonuje Kasai Latos.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce