Czarne porzeczki – jak wykorzystać w kuchni?

Czarna porzeczka to niepozorny owoc o intensywnym aromacie i smaku, który może poszczycić się wyjątkowymi właściwościami. Popularna stała się dopiero mniej więcej w połowie XVI wieku. Francuzi jako pierwsi zaczęli uprawiać ją na większą skalę, ale w dzisiejszych czasach to Polska jest największym producentem czarnej porzeczki. Dlaczego jest ona taka wyjątkowa i w jaki sposób można wykorzystać ją w kuchni?

Owoce czarnej porzeczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11

Właściwości czarnej porzeczki

Czarna porzeczka jest przede wszystkim jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Już 25 gram tego owocu dostarcza ludzkiemu organizmowi 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, beta-karoten i tokoferol, który nazywany jest witaminą młodości.

Poza licznymi witaminami w czarnych porzeczkach znajdziemy składniki mineralne, takie jak: magnez, potas, wapń i żelazo, a także jod, bor i mangan. Owoce te są również bogate w polifenole, antocyjany i błonnik. Z kolei olejki eteryczne znajdujące się w nich pobudzają organizm do wydzielania soków trawiennych, wspomagając procesy trawienne i pobudzając apetyt.

Czarna porzeczka wzmacnia organizm i chroni go przed infekcjami, dlatego jest polecana w okresie zmniejszonej odporności, w czasie grypy i przeziębień. Działa napotnie, więc jej spożywanie w czasie gorączki pomoże zbić temperaturę. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym skraca czas trwania choroby.

Maliny – czy musimy je myć?

Wysoka zawartość kwasu askorbinowego w czarnej porzeczce sprawia, że jej spożywanie obniża stres oksydacyjny i hamuje starzenie się organizmu. Działa też przeciwnowotworowo i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, wpływając korzystnie na pracę nerek i wątroby. Owoce czarnej porzeczki mają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, dlatego polecane są diabetykom i osobom na dietach redukcyjnych.

Te niewielkie owoce mają też pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu żylaków, obniżają ciśnienie krwi i przeciwdziałają zawałom serca. Z kolei dzięki zawartości luteiny korzystnie działają na wzrok, poprawiając jego kondycję i ostrość widzenia.

Czarna porzeczka w kuchni

Liczne właściwości zdrowotne sprawiają, że czarna porzeczka aż prosi się o wykorzystanie w kuchni i jak najczęstsze spożywanie nie tylko na surowo w czasie sezonu, ale i o innych porach roku. Właśnie dlatego warto robić z czarnej porzeczki różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, powidła, soki. Można ją mrozić, gotować i smażyć, dlatego daje wiele możliwości.

Zarówno surowe, jak i przetworzone owoce świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów, ale też wzbogacą smak wędlin, serów i pieczonych mięs, np. polędwiczki wieprzowej albo gęsi. Warto przygotować z nich też galaretkę albo kisiel. Z owoców czarnej porzeczki bardzo smaczne jest również wino albo nalewka, które można samodzielnie przygotować w domu.

Czarna porzeczka ma słodki i jednocześnie cierpki smak, dlatego sprawia, że desery z jej dodatkiem nie są mdłe ani przesłodzone. Właśnie dlatego tak często stanowi np. jedną z warstw w tortach. Przełamuje słodycz, nadając ciastu wyrazistości. Z kolei lody z czarnej porzeczki są bardzo orzeźwiające i niezwykle smaczne.

Czarna porzeczka
© Adobe Stock

Przepis na porzeczkowca

Chcecie poznać przepis na jedno z najlepszych ciast porzeczkowych, jakie można spotkać? Oto i porzeczkowiec!

Składniki na biszkopt cz. I:

  • 0,75 szkl. oleju,
  • 0,5 szkl. wody,
  • 1 szkl. cukru,
  • 5 płaskich łyżek kakao.

Składniki na biszkopt cz. II:

  • 5 jajek,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Składniki do nasączenia:

  • 0,25 szkl. soku z czarnej porzeczki,
  • 0,25 szkl. wody.

Składniki na krem:

  • 660 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 0,25 szkl. gorącej wody.

Składniki dodatkowe:

  • 660 g dżemu porzeczkowego,
  • 80 g startej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Olej, wodę, cukier i kakao, czyli składniki na biszkopt cz. I wrzucamy do garnka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Potem przystępujemy do przygotowania biszkoptu.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potem dodajemy po jednej łyżce cukier i ciągle ubijamy, aż do jego rozpuszczenia się. Kolejno dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy.
  3. Gdy masa będzie jednolita, wlewamy do niej wcześniej wystudzoną masę kakaową. Delikatnie mieszamy szpatułką. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i wsypujemy do masy. Znów delikatnie mieszamy, aż połączą się ze sobą wszystkie składniki.
  4. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut.
  5. Biszkopt zostawiamy do wystudzenia, a następnie dzielimy go na dwa równe blaty.
  6. Sok porzeczkowy rozrabiamy z wodą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy, by nie było żadnych grudek. Lekko studzimy tak, by ciągle miała płynną konsystencję.
  7. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na prawie sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce mascarpone. Miksujemy tylko do połączenia składników.
  8. Żelatynę dokładnie i intensywnie mieszamy z powstałą masą.
  9. Przystępujemy do składania ciasta. Nasączamy pierwszy blat połową przygotowanego soku porzeczkowego z wodą. Wykładamy na to połowę dżemu i rozsmarowujemy po cieście.
  10. Na to wykładamy połowę kremu ze śmietanki i mascarpone. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta, który znów nasączamy. Wykładamy resztę dżemu, a na to pozostałą część kremu.
  11. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki gorzką czekoladę.
  12. Ciasto odstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Porzeczkowiec wprost rozpływa się w ustach. Polecam.

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier