Cukinia z parmezanem lub płatkami drożdżowymi

Prostota przytulona do głębokiego smaku sera lub płatków drożdżowych. Uwielbiam takie proste i cieszące oko przepisy. To silne rozdanie na imprezach w moim domu. Goście przychodzą, a ja efektownie krzątam się po kuchni, rozrzucając warzywne składniki na talerze, z których je się wspólnie.

Cukinia z parmezanem lub płatkami drożdżowymiCukinia z parmezanem lub płatkami drożdżowymi
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 jabłko
  • 50 mililitrów oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu, brązowego cukru lub syropu z granatu
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść rukoli lub roszponki
  • 2 łyżki prażonych orzeszków bez soli
  • 4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera albo płatków drożdżowych
  • Sól

Przepis

  • Cukinię pokrój w bardzo cienkie talarki, tak cienkie jak kartka papieru.
  • Jabłko (obrane lub nie) pokrój w cieniuteńkie plasterki, słupki lub w drobną kostkę.
  • Oliwę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
  • Cukinię wymieszaj z jabłkiem, rukolą, przygotowanym dressingiem i orzeszkami. Całość posyp parmezanem lub płatkami drożdżowymi.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów