Cukier nie tylko w słodyczach i napojach

Powszechnie wiadomo, że nadmiar cukru w diecie to nic dobrego. Gdy jest go za dużo, przekształca się w tłuszcz, prowadząc do nadwagi, otyłości i rozwoju wielu chorób. A codziennie pochłaniamy średnio aż 500 kalorii pochodzących właśnie z cukru!

Obraz

/ 8Zakamuflowany cukier

Obraz
© 123RF

Jeśli szukamy na opakowaniu dodatku cukrów łatwo przyswajalnych, warto wiedzieć, że w składzie produktu mogą być one oznaczone również jako glukoza czy fruktoza, syrop glukozowo- fruktozowy, syrop fruktozowy, kukurydziany czy ryżowy. Do dosładzania żywności wykorzystuje się również sok z winogron, agawy, syrop klonowy, melasę, ekstrakt słodu oraz miód. Czasem w produkcie może znaleźć się również - jako dodatek - cukier pochodzący z mleka, czyli laktoza.

KM/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Bomby cukrowe

Obraz
© archiwum

To, że słodycze i słodkie napoje mają w sobie cukier, jest oczywiste. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, ile łyżeczek może zmieścić się w konkretnym produkcie. I tak tabliczka mlecznej czekolady zawiera średnio 7 łyżeczek, a białej - aż 11. Najmniej ma gorzka czekolada - ok. 5-6 łyżeczek cukru. Uwaga na batony! Wystarczy kilka kęsów, by pochłonąć aż 5 łyżeczek, bo tyle mieści się przeciętnie w 40 g opakowaniu. Łasuchy muszą mieć się na baczności jedząc krówki - 100 g to 13 łyżeczek cukru.

/ 8Sok jak cola

Obraz
© archiwum

Jeśli chcemy ugasić pragnienie, unikajmy słodzonych napojów - 2 litrowa cola zawiera aż 35 łyżeczek cukru! Szklanka - 4,5. Uważajmy też na pozornie zdrowe soki. Jeśli dodatek cukru nie przekracza 15 g/litr (czyli nieco więcej niż 2 łyżeczki), producent nie musi o tym informować. Gdy zawartość jest większa, musi podać informację, że sok jest słodzony. Często zdarza się, że pod tym względem soki dorównują gazowanym napojom (np. sok pomarańczowy, jabłkowy).

/ 8W kefirze i jogurcie

Obraz
© archiwum

Niestety nie wystarczy tylko uważać na słodycze i unikać słodzenia napojów. Cukier można znaleźć w wielu produktach. Przykładowo na opakowaniu smakowych jogurtów, maślanek czy kefirów jasno i wyraźnie widnieje informacja o zawartości cukru. Ale zazwyczaj ich nie czytamy. Choć fermentowane przetwory mleczne kojarzą się z bogactwem wapnia, witaminami D i B2, warto pamiętać, że równie dobrze mogą kojarzyć się z dodatkową porcją kalorii. Kubek pitnego jogurtu owocowego (300 g) może zwierać nawet 10 łyżeczek cukru! Zazwyczaj w małych opakowaniach kolorowych jogurtów (150 g) znajdziemy 3 łyżeczki. Pamiętajmy też, że w produktach mlecznych, które nie są sztucznie dosładzane, występuje laktoza, czyli naturalny cukier.

/ 8Śniadanie z cukrem

Obraz
© archiwum

Uważajmy też na płatki - tak naprawdę bez dodatku cukru są tylko te, które w składzie mają tylko i wyłącznie zboża. Nie dajmy się zwieść określeniom "bio" czy "fit", tylko uważnie czytajmy etykiety. By nadać płatkom odpowiedni smak i strukturę, producenci czasami dodają do nich sól i cukier (ok. 3 łyżeczki na 100 g). Jeśli na śniadanie wolisz musli, sprawdź, czy nie ma w nim kandyzowanych owoców czy kawałków czekolady.

/ 8Cukier w chlebie

Obraz
© archiwum

Cukier w ciemnym pieczywie? Tak, znajdziemy go np. w pumperniklu. Brązowy, czasem wręcz czarny, unikalny w smaku, stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Wypiekany jest na bazie miodu, cukru, melasy lub słodu. Pumpernikiel wytwarzany z mąki gruboziarnistej, charakteryzuje się dużą zawartością błonnika i węglowodanów złożonych. Nie można jednak zapominać o tym, że w składzie pojawia się również czysta sacharoza, czyli cukier.

/ 8Słodzony ketchup

Obraz
© archiwum

Ketchup musi być słodzony. Jest to niezbędny zabieg, by uzyskać słodkawo-kwaskowaty posmak. Na rynku pojawiły się też produkty, w których cukier zastąpiono specjalnym słodzikiem - sukralozą, nadal są to jednak wyjątki. Ale cukru w ketchupie nie trzeba się specjalnie obawiać, bo raczej nie jemy go w ilościach hurtowych. Przeciętnie w 100 g znajdziemy 2-3 łyżki cukru.

/ 8Do grzybka też pasuje

Obraz
© archiwum

Cukier często jest też składnikiem bardziej zaskakujących produktów, w tym konserw warzywnych i owocowych, marynowanych produktów, gotowych dań mrożonych, fastfoodowych przekąsek, dressingów, a nawet niektórych... słonych przekąsek!

KM/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji