Cukier nie tylko w słodyczach i napojach
Zakamuflowany cukier
Powszechnie wiadomo, że nadmiar cukru w diecie to nic dobrego. Gdy jest go za dużo, przekształca się w tłuszcz, prowadząc do nadwagi, otyłości i rozwoju wielu chorób. A codziennie pochłaniamy średnio aż 500 kalorii pochodzących właśnie z cukru!
Powszechnie wiadomo, że nadmiar cukru w diecie to nic dobrego. Gdy jest go za dużo, przekształca się w tłuszcz, prowadząc do nadwagi, otyłości i rozwoju wielu chorób. A codziennie pochłaniamy średnio aż 500 kalorii pochodzących właśnie z cukru! By temu zapobiec nie wystarczy zrezygnować z dosładzania kawy i herbaty. Cukier dobrze się bowiem kamufluje. W jakich produktach go znajdziemy?
Jeśli szukamy na opakowaniu dodatku cukrów łatwo przyswajalnych, warto wiedzieć, że w składzie produktu mogą być one oznaczone również jako glukoza czy fruktoza, syrop glukozowo- fruktozowy, syrop fruktozowy, kukurydziany czy ryżowy. Do dosładzania żywności wykorzystuje się również sok z winogron, agawy, syrop klonowy, melasę, ekstrakt słodu oraz miód. Czasem w produkcie może znaleźć się również - jako dodatek - cukier pochodzący z mleka, czyli laktoza.
KM/mmch/kuchnia.wp.pl