Cukier nie tylko w słodyczach i napojach
Powszechnie wiadomo, że nadmiar cukru w diecie to nic dobrego. Gdy jest go za dużo, przekształca się w tłuszcz, prowadząc do nadwagi, otyłości i rozwoju wielu chorób. A codziennie pochłaniamy średnio aż 500 kalorii pochodzących właśnie z cukru!
Zakamuflowany cukier
Jeśli szukamy na opakowaniu dodatku cukrów łatwo przyswajalnych, warto wiedzieć, że w składzie produktu mogą być one oznaczone również jako glukoza czy fruktoza, syrop glukozowo- fruktozowy, syrop fruktozowy, kukurydziany czy ryżowy. Do dosładzania żywności wykorzystuje się również sok z winogron, agawy, syrop klonowy, melasę, ekstrakt słodu oraz miód. Czasem w produkcie może znaleźć się również - jako dodatek - cukier pochodzący z mleka, czyli laktoza.
KM/mmch/kuchnia.wp.pl
Bomby cukrowe
To, że słodycze i słodkie napoje mają w sobie cukier, jest oczywiste. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, ile łyżeczek może zmieścić się w konkretnym produkcie. I tak tabliczka mlecznej czekolady zawiera średnio 7 łyżeczek, a białej - aż 11. Najmniej ma gorzka czekolada - ok. 5-6 łyżeczek cukru. Uwaga na batony! Wystarczy kilka kęsów, by pochłonąć aż 5 łyżeczek, bo tyle mieści się przeciętnie w 40 g opakowaniu. Łasuchy muszą mieć się na baczności jedząc krówki - 100 g to 13 łyżeczek cukru.
Sok jak cola
Jeśli chcemy ugasić pragnienie, unikajmy słodzonych napojów - 2 litrowa cola zawiera aż 35 łyżeczek cukru! Szklanka - 4,5. Uważajmy też na pozornie zdrowe soki. Jeśli dodatek cukru nie przekracza 15 g/litr (czyli nieco więcej niż 2 łyżeczki), producent nie musi o tym informować. Gdy zawartość jest większa, musi podać informację, że sok jest słodzony. Często zdarza się, że pod tym względem soki dorównują gazowanym napojom (np. sok pomarańczowy, jabłkowy).
W kefirze i jogurcie
Niestety nie wystarczy tylko uważać na słodycze i unikać słodzenia napojów. Cukier można znaleźć w wielu produktach. Przykładowo na opakowaniu smakowych jogurtów, maślanek czy kefirów jasno i wyraźnie widnieje informacja o zawartości cukru. Ale zazwyczaj ich nie czytamy. Choć fermentowane przetwory mleczne kojarzą się z bogactwem wapnia, witaminami D i B2, warto pamiętać, że równie dobrze mogą kojarzyć się z dodatkową porcją kalorii. Kubek pitnego jogurtu owocowego (300 g) może zwierać nawet 10 łyżeczek cukru! Zazwyczaj w małych opakowaniach kolorowych jogurtów (150 g) znajdziemy 3 łyżeczki. Pamiętajmy też, że w produktach mlecznych, które nie są sztucznie dosładzane, występuje laktoza, czyli naturalny cukier.
Śniadanie z cukrem
Uważajmy też na płatki - tak naprawdę bez dodatku cukru są tylko te, które w składzie mają tylko i wyłącznie zboża. Nie dajmy się zwieść określeniom "bio" czy "fit", tylko uważnie czytajmy etykiety. By nadać płatkom odpowiedni smak i strukturę, producenci czasami dodają do nich sól i cukier (ok. 3 łyżeczki na 100 g). Jeśli na śniadanie wolisz musli, sprawdź, czy nie ma w nim kandyzowanych owoców czy kawałków czekolady.
Cukier w chlebie
Cukier w ciemnym pieczywie? Tak, znajdziemy go np. w pumperniklu. Brązowy, czasem wręcz czarny, unikalny w smaku, stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Wypiekany jest na bazie miodu, cukru, melasy lub słodu. Pumpernikiel wytwarzany z mąki gruboziarnistej, charakteryzuje się dużą zawartością błonnika i węglowodanów złożonych. Nie można jednak zapominać o tym, że w składzie pojawia się również czysta sacharoza, czyli cukier.
Słodzony ketchup
Ketchup musi być słodzony. Jest to niezbędny zabieg, by uzyskać słodkawo-kwaskowaty posmak. Na rynku pojawiły się też produkty, w których cukier zastąpiono specjalnym słodzikiem - sukralozą, nadal są to jednak wyjątki. Ale cukru w ketchupie nie trzeba się specjalnie obawiać, bo raczej nie jemy go w ilościach hurtowych. Przeciętnie w 100 g znajdziemy 2-3 łyżki cukru.
Do grzybka też pasuje
Cukier często jest też składnikiem bardziej zaskakujących produktów, w tym konserw warzywnych i owocowych, marynowanych produktów, gotowych dań mrożonych, fastfoodowych przekąsek, dressingów, a nawet niektórych... słonych przekąsek!
KM/mmch/kuchnia.wp.pl