Corn chowder, czyli kremowa zupa kukurydziana

W kuchni anglosaskiej niewiele miejsca poświęca się zupom. Poza pomidorówką i warzywnymi kremami nieczęsto się je jada. Wyjątkiem jest zupa z kukurydzy z dodatkiem cebuli oraz mleka lub śmietanki, czyli corn chowder. Chowdery wywodzą się z prostej domowej kuchni w Wielkiej Brytanii, jednak szybko podbiły podniebienia Amerykanów. Przeważnie podaje się je z boczkiem i świeżym szczypiorkiem.

Corn chowder, czyli kremowa zupa kukurydzianaCorn chowder, czyli kremowa zupa kukurydziana
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 szklanki ziaren mrożonej kukurydzy lub konserwowej kukurydzy,
  • 1,5 litra bulionu drobiowego,
  • 1 cebula,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • pół czerwonej papryki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 szklanka śmietanki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszony tymianek,
  • chili,
  • 100 g bekonu,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku.

Przepis

Bekon pokrój w kostkę i obsmaż na suchej patelni, by stał się rumiany i chrupiący. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego drobno selera i parykę. Smaż przez 5 minut. W garnku zagotuj bulion, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kukurydzę. Dopraw solą, pieprze, chili oraz suszonym tymiankiem. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, połącz ją ze śmietanką i wlej do zupy. Wymieszaj. Odlej chochelkę zupy, zmiksuj i ponownie dodaj do garnka. Następnie dodaj bekon z cebulą. Gotuj jeszcze 2 minuty. Podawaj ze szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia