Co zrobić, by awokado szybko dojrzało? Podajemy najprostsze sposoby

Awokado coraz częściej gości na stołach Polaków. Wiele osób nadal jednak nie wie, w jaki sposób można przyspieszyć proces jego dojrzewania. W artykule wymieniliśmy sprawdzone i łatwe triki.

Sposoby na miękkie awokado
Źródło zdjęć: © Istock

Często zdarza się, że awokado kupione w markecie jest twarde i niedojrzałe. Mimo to wcale nie musimy czekać, aż zmięknie. Istnieją proste triki, które sprawią, że ten owoc osiągnie pożądaną konsystencję.

Sposoby na dojrzałe awokado

Jeżeli chcesz, by awokado dojrzało w ciągu doby, możesz skorzystać z triku z jabłkiem. Wystarczy, że umieścisz oba owoce w jednej torbie, którą szczelnie zwiążesz i odłożysz na noc. Następnego dnia awokado powinno być wystarczająco miękkie, by bez trudu posmarować nim kanapkę lub wykorzystać jako składnik maseczki na włosy lub twarz.

Jeżeli nie masz w domu jabłek, podobny efekt osiągniesz, wkładając do worka z awokado pomidory lub banany. One również wydzielają naturalny etylen, który przyspiesza proces dojrzewania owoców.

W sytuacji, gdy nie chcesz czekać doby na dojrzałe awokado, możesz skorzystać z jeszcze jednej techniki, dzięki której jego miąższ zmięknie w ciągu 20 min. Wystarczy, że rozgrzejesz piekarnik do 90 st. C, a następnie włożysz do niego owinięty srebrną folią owoc. Po 10 minutach leżenia w piekarniku awokado powinno być idealnie miękkie. Pamiętaj jednak, aby sprzed spożyciem poczekać, aż ostygnie.

Zobacz także: Papryka faszerowana – pomysł na obiad

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce