10 sposobów na wykorzystanie w kuchni awokado. Będzie smacznie

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 11Zielone gotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Nieprzypadkowo uchodzi za jeden z najzdrowszych darów natury. Walorem awokado są nie tylko bardzo duże właściwości odżywcze i prozdrowotne, ale również fakt, że owoc można wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów.

/ 11Guacamole

Obraz
© Shutterstock.com

Chyba najbardziej oczywisty pomysł na dojrzałe awokado. Guacamole zajadali się już Aztekowie, którzy przed wiekami zasiedlali tereny dzisiejszego Meksyku. Podstawowy przepis na tę pastę polega na roztarciu widelcem dojrzałego owocu (oczywiście po wcześniejszym wyjęciu pestki), następnie zmieszaniu z sokiem z limonki i solą. Reszta składników zależy od osobistych upodobań smakowych, guacamole możemy wzbogacić posiekanymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryczką chili czy kolendrą.

/ 11Grillowane awokado

Obraz
© 123RF

Polacy kochają grillować, jednak są dość konserwatywni w wyborze specjałów do zapiekania – na ruszt trafiają zazwyczaj: kiełbasa, kaszanka czy karkówka. Może warto spróbować też awokado, które po takiej obróbce stanie się pyszną przekąską lub dodatkiem do innych potraw. Wystarczy przekroić je na połówki, usunąć pestkę, skropić obie części sokiem z cytryny, posmarować oliwą, posypać szczyptą soli i pieprzu, a następnie grillować 5-6 minut.

/ 11Awokado zamiast masła…

Obraz
© iStock.com

Dzięki bardzo dużej (szczególnie w porównaniu do innych owoców czy warzyw) zawartości cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych awokado może stanowić zamiennik popularnego w Polsce smarowidła do pieczywa. Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali je "masłem Boga". Zadanie jest bardzo proste: wystarczy rozgnieść miąższ widelcem, dodać odrobinę soli i pieprzu, a następnie rozmieszać na jednolitą masę.

/ 11…i majonezu

Obraz
© 123RF

Sos przyrządzany na bazie żółtek, oleju, musztardy i przypraw nie cieszy się specjalną sympatią dietetyków, którzy zwracają uwagę na jego wysoką kaloryczność i ciężkostrawność. Ciekawą, a zwłaszcza zdrową alternatywą dla majonezu okazuje się awokado (powinno być bardzo dojrzałe), zmiksowane na gładką masę z łyżką soku z cytryny, dwoma łyżkami oliwy z oliwek, łyżeczką musztardy i ząbkiem czosnku, a na końcu doprawione solą i pieprzem.

/ 11Krem do ciast

Obraz
© 123RF

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby czasami skosztować pysznych kremówek czy innych ciast przełożonych słodką masą. Problem w tym, że takie wypieki dostarczają nie tylko walorów smakowych, ale również kalorii, niekorzystnie wpływając na organizm. Dlatego warto spróbować kremu z awokado, którego miąższ miksujemy wcześniej np. z daktylami (namoczonymi wcześniej we wrzątku), bananami, masłem orzechowym i kakao.

/ 11Sałatkowe fantazje

Obraz
© 123RF

Awokado to także bardzo wartościowy (odżywczo i smakowo) składnik rozmaitych sałatek. Możemy poeksperymentować z ich składem, pokrojony w kostkę miąższ tego owocu świetnie komponuje się m.in. z pomidorkami koktajlowymi, kukurydzą z puszki, świeżym jarmużem, rzodkiewką, ugotowanym ryżem lub komosą ryżową. Awokado sprawdzi się również w słodkich sałatkach, w towarzystwie ananasa z puszki, banana, kiwi, brzoskwini czy gruszki.

/ 11Jajecznica z awokado

Obraz
© iStock.com

Dla wielu osób jest to obowiązkowy element śniadaniowego jadłospisu. Jajecznica od wieków gości na naszych stołach. "To ulubiona w Polsce potrawa z jaj smażonych na maśle lub słoninie, przyprawiana niekiedy ze szczypiorem i kiełbasą" – pisał Zygmunt Gloger w "Encyklopedii staropolskiej". A gdyby zastąpić boczek czy słoninę awokado? Dla zdrowia, ale i smaku. Pokrojony w kosteczkę owoc dodajemy pod koniec smażenia jajek, razem ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.

/ 11Mus czekoladowy z awokado

Obraz
© Fotolia

Propozycja dla łasuchów, którzy jednak dbają o zdrowie i zachowanie właściwej masy ciała. Dojrzałe awokado wystarczy zmiksować z bananem i dwoma łyżkami kakao. Przed podaniem warto go schłodzić. Mus świetnie smakuje ze świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami, jagodami czy borówkami amerykańskimi. W jego dekoracji sprawdzi się też posypka z wiórków kokosowych.

10 / 11Awokado faszerowane

Obraz
© 123RF

Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę, którą z dużym prawdopodobieństwem zachwycą się goście każdej imprezy? Przekrój awokado na pół, ostrożnie wyjmij pestkę i część miąższu, pozostawiając wydrążoną "łódeczkę". Następnie przygotuj farsz na bazie awokado, z dodatkiem np. żółtka jaja, wędzonego łososia, posiekanych kaparów i szczypiorku oraz soku cytryny, doprawiając solą i pieprzem. Wypełnij nim awokado. Przed podaniem włóż na trochę do lodówki.

11 / 11Dip

Obraz
© WP.PL

Podstawą takiego gęstego sosu jest zazwyczaj śmietana, jogurt czy majonez. Warto jednak przekonać się, że świetnie sprawdzi się również dojrzałe awokado, rozgniecione widelcem, zmieszane z serkiem śmietankowym, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i – dla zaostrzenia smaku – odrobinką ostrego sosu tabasco. Taki dip będzie smakował zarówno ze świeżymi warzywami, jak i słonymi przekąskami.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji