10 sposobów na wykorzystanie w kuchni awokado. Będzie smacznie
Zielone gotowanie
Nieprzypadkowo uchodzi za jeden z najzdrowszych darów natury. Walorem awokado są nie tylko bardzo duże właściwości odżywcze i prozdrowotne, ale również fakt, że owoc można wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów.
Guacamole
Chyba najbardziej oczywisty pomysł na dojrzałe awokado. Guacamole zajadali się już Aztekowie, którzy przed wiekami zasiedlali tereny dzisiejszego Meksyku. Podstawowy przepis na tę pastę polega na roztarciu widelcem dojrzałego owocu (oczywiście po wcześniejszym wyjęciu pestki), następnie zmieszaniu z sokiem z limonki i solą. Reszta składników zależy od osobistych upodobań smakowych, guacamole możemy wzbogacić posiekanymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryczką chili czy kolendrą.
Grillowane awokado
Polacy kochają grillować, jednak są dość konserwatywni w wyborze specjałów do zapiekania – na ruszt trafiają zazwyczaj: kiełbasa, kaszanka czy karkówka. Może warto spróbować też awokado, które po takiej obróbce stanie się pyszną przekąską lub dodatkiem do innych potraw. Wystarczy przekroić je na połówki, usunąć pestkę, skropić obie części sokiem z cytryny, posmarować oliwą, posypać szczyptą soli i pieprzu, a następnie grillować 5-6 minut.
Awokado zamiast masła…
Dzięki bardzo dużej (szczególnie w porównaniu do innych owoców czy warzyw) zawartości cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych awokado może stanowić zamiennik popularnego w Polsce smarowidła do pieczywa. Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali je "masłem Boga". Zadanie jest bardzo proste: wystarczy rozgnieść miąższ widelcem, dodać odrobinę soli i pieprzu, a następnie rozmieszać na jednolitą masę.
…i majonezu
Sos przyrządzany na bazie żółtek, oleju, musztardy i przypraw nie cieszy się specjalną sympatią dietetyków, którzy zwracają uwagę na jego wysoką kaloryczność i ciężkostrawność. Ciekawą, a zwłaszcza zdrową alternatywą dla majonezu okazuje się awokado (powinno być bardzo dojrzałe), zmiksowane na gładką masę z łyżką soku z cytryny, dwoma łyżkami oliwy z oliwek, łyżeczką musztardy i ząbkiem czosnku, a na końcu doprawione solą i pieprzem.
Krem do ciast
Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby czasami skosztować pysznych kremówek czy innych ciast przełożonych słodką masą. Problem w tym, że takie wypieki dostarczają nie tylko walorów smakowych, ale również kalorii, niekorzystnie wpływając na organizm. Dlatego warto spróbować kremu z awokado, którego miąższ miksujemy wcześniej np. z daktylami (namoczonymi wcześniej we wrzątku), bananami, masłem orzechowym i kakao.
Sałatkowe fantazje
Awokado to także bardzo wartościowy (odżywczo i smakowo) składnik rozmaitych sałatek. Możemy poeksperymentować z ich składem, pokrojony w kostkę miąższ tego owocu świetnie komponuje się m.in. z pomidorkami koktajlowymi, kukurydzą z puszki, świeżym jarmużem, rzodkiewką, ugotowanym ryżem lub komosą ryżową. Awokado sprawdzi się również w słodkich sałatkach, w towarzystwie ananasa z puszki, banana, kiwi, brzoskwini czy gruszki.
Jajecznica z awokado
Dla wielu osób jest to obowiązkowy element śniadaniowego jadłospisu. Jajecznica od wieków gości na naszych stołach. "To ulubiona w Polsce potrawa z jaj smażonych na maśle lub słoninie, przyprawiana niekiedy ze szczypiorem i kiełbasą" – pisał Zygmunt Gloger w "Encyklopedii staropolskiej". A gdyby zastąpić boczek czy słoninę awokado? Dla zdrowia, ale i smaku. Pokrojony w kosteczkę owoc dodajemy pod koniec smażenia jajek, razem ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Mus czekoladowy z awokado
Propozycja dla łasuchów, którzy jednak dbają o zdrowie i zachowanie właściwej masy ciała. Dojrzałe awokado wystarczy zmiksować z bananem i dwoma łyżkami kakao. Przed podaniem warto go schłodzić. Mus świetnie smakuje ze świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami, jagodami czy borówkami amerykańskimi. W jego dekoracji sprawdzi się też posypka z wiórków kokosowych.
Awokado faszerowane
Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę, którą z dużym prawdopodobieństwem zachwycą się goście każdej imprezy? Przekrój awokado na pół, ostrożnie wyjmij pestkę i część miąższu, pozostawiając wydrążoną "łódeczkę". Następnie przygotuj farsz na bazie awokado, z dodatkiem np. żółtka jaja, wędzonego łososia, posiekanych kaparów i szczypiorku oraz soku cytryny, doprawiając solą i pieprzem. Wypełnij nim awokado. Przed podaniem włóż na trochę do lodówki.
Dip
Podstawą takiego gęstego sosu jest zazwyczaj śmietana, jogurt czy majonez. Warto jednak przekonać się, że świetnie sprawdzi się również dojrzałe awokado, rozgniecione widelcem, zmieszane z serkiem śmietankowym, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i – dla zaostrzenia smaku – odrobinką ostrego sosu tabasco. Taki dip będzie smakował zarówno ze świeżymi warzywami, jak i słonymi przekąskami.