10 sposobów na wykorzystanie w kuchni awokado. Będzie smacznie

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 11Zielone gotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Nieprzypadkowo uchodzi za jeden z najzdrowszych darów natury. Walorem awokado są nie tylko bardzo duże właściwości odżywcze i prozdrowotne, ale również fakt, że owoc można wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów.

/ 11Guacamole

Obraz
© Shutterstock.com

Chyba najbardziej oczywisty pomysł na dojrzałe awokado. Guacamole zajadali się już Aztekowie, którzy przed wiekami zasiedlali tereny dzisiejszego Meksyku. Podstawowy przepis na tę pastę polega na roztarciu widelcem dojrzałego owocu (oczywiście po wcześniejszym wyjęciu pestki), następnie zmieszaniu z sokiem z limonki i solą. Reszta składników zależy od osobistych upodobań smakowych, guacamole możemy wzbogacić posiekanymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryczką chili czy kolendrą.

/ 11Grillowane awokado

Obraz
© 123RF

Polacy kochają grillować, jednak są dość konserwatywni w wyborze specjałów do zapiekania – na ruszt trafiają zazwyczaj: kiełbasa, kaszanka czy karkówka. Może warto spróbować też awokado, które po takiej obróbce stanie się pyszną przekąską lub dodatkiem do innych potraw. Wystarczy przekroić je na połówki, usunąć pestkę, skropić obie części sokiem z cytryny, posmarować oliwą, posypać szczyptą soli i pieprzu, a następnie grillować 5-6 minut.

/ 11Awokado zamiast masła…

Obraz
© iStock.com

Dzięki bardzo dużej (szczególnie w porównaniu do innych owoców czy warzyw) zawartości cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych awokado może stanowić zamiennik popularnego w Polsce smarowidła do pieczywa. Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali je "masłem Boga". Zadanie jest bardzo proste: wystarczy rozgnieść miąższ widelcem, dodać odrobinę soli i pieprzu, a następnie rozmieszać na jednolitą masę.

/ 11…i majonezu

Obraz
© 123RF

Sos przyrządzany na bazie żółtek, oleju, musztardy i przypraw nie cieszy się specjalną sympatią dietetyków, którzy zwracają uwagę na jego wysoką kaloryczność i ciężkostrawność. Ciekawą, a zwłaszcza zdrową alternatywą dla majonezu okazuje się awokado (powinno być bardzo dojrzałe), zmiksowane na gładką masę z łyżką soku z cytryny, dwoma łyżkami oliwy z oliwek, łyżeczką musztardy i ząbkiem czosnku, a na końcu doprawione solą i pieprzem.

/ 11Krem do ciast

Obraz
© 123RF

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby czasami skosztować pysznych kremówek czy innych ciast przełożonych słodką masą. Problem w tym, że takie wypieki dostarczają nie tylko walorów smakowych, ale również kalorii, niekorzystnie wpływając na organizm. Dlatego warto spróbować kremu z awokado, którego miąższ miksujemy wcześniej np. z daktylami (namoczonymi wcześniej we wrzątku), bananami, masłem orzechowym i kakao.

/ 11Sałatkowe fantazje

Obraz
© 123RF

Awokado to także bardzo wartościowy (odżywczo i smakowo) składnik rozmaitych sałatek. Możemy poeksperymentować z ich składem, pokrojony w kostkę miąższ tego owocu świetnie komponuje się m.in. z pomidorkami koktajlowymi, kukurydzą z puszki, świeżym jarmużem, rzodkiewką, ugotowanym ryżem lub komosą ryżową. Awokado sprawdzi się również w słodkich sałatkach, w towarzystwie ananasa z puszki, banana, kiwi, brzoskwini czy gruszki.

/ 11Jajecznica z awokado

Obraz
© iStock.com

Dla wielu osób jest to obowiązkowy element śniadaniowego jadłospisu. Jajecznica od wieków gości na naszych stołach. "To ulubiona w Polsce potrawa z jaj smażonych na maśle lub słoninie, przyprawiana niekiedy ze szczypiorem i kiełbasą" – pisał Zygmunt Gloger w "Encyklopedii staropolskiej". A gdyby zastąpić boczek czy słoninę awokado? Dla zdrowia, ale i smaku. Pokrojony w kosteczkę owoc dodajemy pod koniec smażenia jajek, razem ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.

/ 11Mus czekoladowy z awokado

Obraz
© Fotolia

Propozycja dla łasuchów, którzy jednak dbają o zdrowie i zachowanie właściwej masy ciała. Dojrzałe awokado wystarczy zmiksować z bananem i dwoma łyżkami kakao. Przed podaniem warto go schłodzić. Mus świetnie smakuje ze świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami, jagodami czy borówkami amerykańskimi. W jego dekoracji sprawdzi się też posypka z wiórków kokosowych.

10 / 11Awokado faszerowane

Obraz
© 123RF

Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę, którą z dużym prawdopodobieństwem zachwycą się goście każdej imprezy? Przekrój awokado na pół, ostrożnie wyjmij pestkę i część miąższu, pozostawiając wydrążoną "łódeczkę". Następnie przygotuj farsz na bazie awokado, z dodatkiem np. żółtka jaja, wędzonego łososia, posiekanych kaparów i szczypiorku oraz soku cytryny, doprawiając solą i pieprzem. Wypełnij nim awokado. Przed podaniem włóż na trochę do lodówki.

11 / 11Dip

Obraz
© WP.PL

Podstawą takiego gęstego sosu jest zazwyczaj śmietana, jogurt czy majonez. Warto jednak przekonać się, że świetnie sprawdzi się również dojrzałe awokado, rozgniecione widelcem, zmieszane z serkiem śmietankowym, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i – dla zaostrzenia smaku – odrobinką ostrego sosu tabasco. Taki dip będzie smakował zarówno ze świeżymi warzywami, jak i słonymi przekąskami.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej