Trwa ładowanie...

Co zrobić, aby ziemniaki szybciej się ugotowały? Dodajcie ten składnik

Polska ziemniakiem stoi. Jemy je niemal codziennie, pod przeróżną postacią. Wielu z nas nie wyobraża sobie domowego obiadu bez dodatku tego sycącego warzywa, jednak jego ugotowanie może sprawiać pewne trudności. Przede wszystkim jest to dość czasochłonne, a kiedy mamy na głowie wiele obowiązków wyczekiwanie na ziemniaki jest nam nie na rękę. Często ziemniaki wymagają od nas też sporo uwagi – co, jeśli woda wykipi, kiedy nie ma nas w kuchni? Na szczęście mamy dla was świetny sposób na to, jak temu zaradzić i przyspieszyć proces gotowania ziemniaków.

Gotowane ziemniakiGotowane ziemniakiŹródło: Adobe Stock
d3t7axm
d3t7axm

Schabowy czy barszcz z ziemniakami to tylko niektóre z wielu tradycyjnych i uwielbianych przez nas dań kuchni polskiej, które podaje się z ziemniakami. Jeśli jemy je tak często, to być może warto skrócić proces ich gotowania? Jest na to kilka sposobów.

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Aby skrócić czas gotowania ziemniaków, warto przekroić je na mniejsze kawałki, szczególnie jeśli planujesz podać tłuczone ziemniaki - wówczas ich kształt nie ma przecież znaczenia, a taki zabieg mocno przyspieszy proces gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad

Ziemniaków nie solimy po ugotowaniu, a jeszcze zanim włączymy palnik. Powinniśmy dodać około łyżeczki soli na litr wody. Wbrew pozorom sól nie odpowiada ona wyłączanie za smak ziemniaków, ale także przyspiesza ich gotowanie. Słona woda nie paruje też równie szybko co woda, która jest nieposolona.

d3t7axm

Niewiele osób wie, że masło również sprawia, że ziemniaki szybciej się gotują. Warto dodać więc łyżkę masła do jeszcze gotujących się ziemniaków. Masło ma tutaj także inne zastosowanie – zapobiega kipieniu wody. Koniec więc z długim, męczącym staniem nad kuchenką w obawie przed wykipieniem wody z ziemniaków i zalaniem wszystkie wokół. Teraz możecie się zrelaksować, obejrzeć serial czy zrobić pranie bez obaw o ziemniaki. Ten dodatek nada też ziemniakom wspaniałego, maślanego smaku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3t7axm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj