Co zrobić, aby ziemniaki szybciej się ugotowały? Dodajcie ten składnik
Polska ziemniakiem stoi. Jemy je niemal codziennie, pod przeróżną postacią. Wielu z nas nie wyobraża sobie domowego obiadu bez dodatku tego sycącego warzywa, jednak jego ugotowanie może sprawiać pewne trudności. Przede wszystkim jest to dość czasochłonne, a kiedy mamy na głowie wiele obowiązków wyczekiwanie na ziemniaki jest nam nie na rękę. Często ziemniaki wymagają od nas też sporo uwagi – co, jeśli woda wykipi, kiedy nie ma nas w kuchni? Na szczęście mamy dla was świetny sposób na to, jak temu zaradzić i przyspieszyć proces gotowania ziemniaków.
Schabowy czy barszcz z ziemniakami to tylko niektóre z wielu tradycyjnych i uwielbianych przez nas dań kuchni polskiej, które podaje się z ziemniakami. Jeśli jemy je tak często, to być może warto skrócić proces ich gotowania? Jest na to kilka sposobów.
Jak szybko ugotować ziemniaki?
Aby skrócić czas gotowania ziemniaków, warto przekroić je na mniejsze kawałki, szczególnie jeśli planujesz podać tłuczone ziemniaki - wówczas ich kształt nie ma przecież znaczenia, a taki zabieg mocno przyspieszy proces gotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad
Ziemniaków nie solimy po ugotowaniu, a jeszcze zanim włączymy palnik. Powinniśmy dodać około łyżeczki soli na litr wody. Wbrew pozorom sól nie odpowiada ona wyłączanie za smak ziemniaków, ale także przyspiesza ich gotowanie. Słona woda nie paruje też równie szybko co woda, która jest nieposolona.
Niewiele osób wie, że masło również sprawia, że ziemniaki szybciej się gotują. Warto dodać więc łyżkę masła do jeszcze gotujących się ziemniaków. Masło ma tutaj także inne zastosowanie – zapobiega kipieniu wody. Koniec więc z długim, męczącym staniem nad kuchenką w obawie przed wykipieniem wody z ziemniaków i zalaniem wszystkie wokół. Teraz możecie się zrelaksować, obejrzeć serial czy zrobić pranie bez obaw o ziemniaki. Ten dodatek nada też ziemniakom wspaniałego, maślanego smaku.