Co to jest okra i jak ją wykorzystać w kuchni?

Okra, znana również jako ketmia jadalna to jedna z tych roślin, która na pierwszy rzut oka nie wygląda na jadalną. Ta mała bylina z rodziny malwowatych kwitnie właśnie podobnie jak malwa – kwiaty ketmii są duże i bardzo jaskrawe. Ale po ich przekwitnięciu na roślinie pojawiają się podłużne, spiczasto zakończone, zielone owoce.

OkraKetmia ma bardzo neutralny smak i zapach podobny do zapachu ogórka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©s4sanchita - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Owoce ketmii wyglądem przypominają nieco duże papryczki chili, choć różnią się od nich szorstką skórką i kanciastym przekrojem. To co najlepsze - czyli niezwykły smak - kryje się jednak pod skórką.

Choć w naszych ogrodach możemy spotkać krzewinki okry, to jednak jest to roślina naturalnie występująca w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W strefie umiarkowanej można ją uprawiać w szklarniach. Ta kwitnąca w ogródkach nie wyda odpowiedniej wielkości owoców. Okrę uprawiano już w starożytnym Egipcie. Do dziś jest bardzo popularnym warzywem w Afryce, a także na Karaibach.

Okra - wartości odżywcze

Jest to warzywo niskokaloryczne, zawierające ponad 90 procent wody. Ma mnóstwo błonnika, a także białek i węglowodanów. W owocach okry znajdziemy również foliany, witaminę C, magnez, potas i mangan, a także karotenoidy i witaminę K.

Sprawdzony przepis na kotlety z gotowanego kurczaka

Okra jest ważnym elementem diety w profilaktyce miażdżycy, chorób serca, zawałów czy udarów. Polecana jest również chorym na cukrzycę. Stanowi także rodzaj naturalnego probiotyku, więc ułatwia funkcjonowanie przewodu pokarmowego

W Polsce okrę w przepisach spotyka się stosunkowo rzadko. Co ciekawe, choć jest to warzywo egzotyczne, przed wojną jadano ją u nas znacznie częściej.

Dziś bez trudu kupimy ją nie tylko w sklepach z orientalną żywnością, ale również w supermarketach.

Jak smakuje okra?

Ketmia ma bardzo neutralny smak i zapach podobny do zapachu ogórka. Dodatkowo ma bardzo nietypową cechę, która sprawia, że nie wszyscy ją lubią: jest śluzowata. Owoc, po rozcięciu, od razu pokrywa się kleistym śluzem roślinnym. Dzięki temu w potrawach duszonych ketmia może spełniać rolę naturalnego zagęszczacza.

Okra w kuchni

Okrę możemy dodawać do zup, sosów, potrawek mięsnych i warzywnych, świetnie łączy się z czosnkiem, imbirem, cebulą czy pomidorami. Aby wzmocnić jej trochę nijaki smak, warto do potraw z okry dodać ostre przyprawy, chociażby curry.

Okra
© okra | zkruger

Najsłynniejszym daniem kuchni kreolskiej, czyli tej z Karaibów, jest okra w cieście. Do jej przygotowania potrzebujemy kilkunastu owoców okry, łyżeczkę curry, sól, mąkę, jajko i mleko. Z mąki, mleka, jajek i soli robimy ciasto takie, jak na naleśniki. Dodajemy curry i zanurzamy w cieście owoce okry. Smażymy je na głębokim tłuszczu do zrumienienia, odsączamy, posypujemy curry i podajemy gorące jako przekąskę.

Indyjska kuchnia pełna jest potraw z dodatkiem ketmii. Okra duszona na ostro pochodzi właśnie z tego kraju. Składnikami tego pysznego dania są oprócz ketmii: masło klarowane, kmin mielony, czosnek, kurkuma, imbir, chili i sól. Najpierw okrę myjemy i kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, podgrzewamy posiekany imbir, czosnek i chili, dodajemy okrę i smażymy kilka minut. Doprawiamy kminem, kurkumą i solą. Podajemy z ryżem lub z indyjskim pieczywem.

A jeśli chcemy zachwycić znajomych nietypową bardzo przekąską, możemy okrę ukisić. Najpierw przygotowujemy solankę z 1 łyżki soli na litr wody, dodajemy ziarna pieprzu, kozieradki, kolendry, gorczycy, ziela angielskiego, ząbek czosnku, gałązkę kopru i papryczkę chili i gotujemy wszystko dwie-trzy minuty. Ketmię w całości wkładamy do słoików, zalewamy solanką z przyprawami i odstawiamy na kilka dni. Niebo z gębie!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇