Trwa ładowanie...

Co to jest okra i jak ją wykorzystać w kuchni?

Okra, znana również jako ketmia jadalna to jedna z tych roślin, która na pierwszy rzut oka nie wygląda na jadalną. Ta mała bylina z rodziny malwowatych kwitnie właśnie podobnie jak malwa – kwiaty ketmii są duże i bardzo jaskrawe. Ale po ich przekwitnięciu na roślinie pojawiają się podłużne, spiczasto zakończone, zielone owoce.

Ketmia ma bardzo neutralny smak i zapach podobny do zapachu ogórka Ketmia ma bardzo neutralny smak i zapach podobny do zapachu ogórka Źródło: Adobe Stock, fot: ©s4sanchita - stock.adobe.com
d2cnfso
d2cnfso

Owoce ketmii wyglądem przypominają nieco duże papryczki chili, choć różnią się od nich szorstką skórką i kanciastym przekrojem. To co najlepsze - czyli niezwykły smak - kryje się jednak pod skórką.

Choć w naszych ogrodach możemy spotkać krzewinki okry, to jednak jest to roślina naturalnie występująca w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W strefie umiarkowanej można ją uprawiać w szklarniach. Ta kwitnąca w ogródkach nie wyda odpowiedniej wielkości owoców. Okrę uprawiano już w starożytnym Egipcie. Do dziś jest bardzo popularnym warzywem w Afryce, a także na Karaibach.

Okra - wartości odżywcze

Jest to warzywo niskokaloryczne, zawierające ponad 90 procent wody. Ma mnóstwo błonnika, a także białek i węglowodanów. W owocach okry znajdziemy również foliany, witaminę C, magnez, potas i mangan, a także karotenoidy i witaminę K.

Sprawdzony przepis na kotlety z gotowanego kurczaka

Okra jest ważnym elementem diety w profilaktyce miażdżycy, chorób serca, zawałów czy udarów. Polecana jest również chorym na cukrzycę. Stanowi także rodzaj naturalnego probiotyku, więc ułatwia funkcjonowanie przewodu pokarmowego

d2cnfso

W Polsce okrę w przepisach spotyka się stosunkowo rzadko. Co ciekawe, choć jest to warzywo egzotyczne, przed wojną jadano ją u nas znacznie częściej.

Dziś bez trudu kupimy ją nie tylko w sklepach z orientalną żywnością, ale również w supermarketach.

Jak smakuje okra?

Ketmia ma bardzo neutralny smak i zapach podobny do zapachu ogórka. Dodatkowo ma bardzo nietypową cechę, która sprawia, że nie wszyscy ją lubią: jest śluzowata. Owoc, po rozcięciu, od razu pokrywa się kleistym śluzem roślinnym. Dzięki temu w potrawach duszonych ketmia może spełniać rolę naturalnego zagęszczacza.

Okra w kuchni

Okrę możemy dodawać do zup, sosów, potrawek mięsnych i warzywnych, świetnie łączy się z czosnkiem, imbirem, cebulą czy pomidorami. Aby wzmocnić jej trochę nijaki smak, warto do potraw z okry dodać ostre przyprawy, chociażby curry.

Okra okra
Źródło: okra, fot: zkruger

Najsłynniejszym daniem kuchni kreolskiej, czyli tej z Karaibów, jest okra w cieście. Do jej przygotowania potrzebujemy kilkunastu owoców okry, łyżeczkę curry, sól, mąkę, jajko i mleko. Z mąki, mleka, jajek i soli robimy ciasto takie, jak na naleśniki. Dodajemy curry i zanurzamy w cieście owoce okry. Smażymy je na głębokim tłuszczu do zrumienienia, odsączamy, posypujemy curry i podajemy gorące jako przekąskę.

d2cnfso

Indyjska kuchnia pełna jest potraw z dodatkiem ketmii. Okra duszona na ostro pochodzi właśnie z tego kraju. Składnikami tego pysznego dania są oprócz ketmii: masło klarowane, kmin mielony, czosnek, kurkuma, imbir, chili i sól. Najpierw okrę myjemy i kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, podgrzewamy posiekany imbir, czosnek i chili, dodajemy okrę i smażymy kilka minut. Doprawiamy kminem, kurkumą i solą. Podajemy z ryżem lub z indyjskim pieczywem.

A jeśli chcemy zachwycić znajomych nietypową bardzo przekąską, możemy okrę ukisić. Najpierw przygotowujemy solankę z 1 łyżki soli na litr wody, dodajemy ziarna pieprzu, kozieradki, kolendry, gorczycy, ziela angielskiego, ząbek czosnku, gałązkę kopru i papryczkę chili i gotujemy wszystko dwie-trzy minuty. Ketmię w całości wkładamy do słoików, zalewamy solanką z przyprawami i odstawiamy na kilka dni. Niebo z gębie!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj