Co to jest okra i jak ją wykorzystać w kuchni?

Okra, znana również jako ketmia jadalna to jedna z tych roślin, która na pierwszy rzut oka nie wygląda na jadalną. Ta mała bylina z rodziny malwowatych kwitnie właśnie podobnie jak malwa – kwiaty ketmii są duże i bardzo jaskrawe. Ale po ich przekwitnięciu na roślinie pojawiają się podłużne, spiczasto zakończone, zielone owoce.

OkraKetmia ma bardzo neutralny smak i zapach podobny do zapachu ogórka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©s4sanchita - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Owoce ketmii wyglądem przypominają nieco duże papryczki chili, choć różnią się od nich szorstką skórką i kanciastym przekrojem. To co najlepsze - czyli niezwykły smak - kryje się jednak pod skórką.

Choć w naszych ogrodach możemy spotkać krzewinki okry, to jednak jest to roślina naturalnie występująca w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W strefie umiarkowanej można ją uprawiać w szklarniach. Ta kwitnąca w ogródkach nie wyda odpowiedniej wielkości owoców. Okrę uprawiano już w starożytnym Egipcie. Do dziś jest bardzo popularnym warzywem w Afryce, a także na Karaibach.

Okra - wartości odżywcze

Jest to warzywo niskokaloryczne, zawierające ponad 90 procent wody. Ma mnóstwo błonnika, a także białek i węglowodanów. W owocach okry znajdziemy również foliany, witaminę C, magnez, potas i mangan, a także karotenoidy i witaminę K.

Sprawdzony przepis na kotlety z gotowanego kurczaka

Okra jest ważnym elementem diety w profilaktyce miażdżycy, chorób serca, zawałów czy udarów. Polecana jest również chorym na cukrzycę. Stanowi także rodzaj naturalnego probiotyku, więc ułatwia funkcjonowanie przewodu pokarmowego

W Polsce okrę w przepisach spotyka się stosunkowo rzadko. Co ciekawe, choć jest to warzywo egzotyczne, przed wojną jadano ją u nas znacznie częściej.

Dziś bez trudu kupimy ją nie tylko w sklepach z orientalną żywnością, ale również w supermarketach.

Jak smakuje okra?

Ketmia ma bardzo neutralny smak i zapach podobny do zapachu ogórka. Dodatkowo ma bardzo nietypową cechę, która sprawia, że nie wszyscy ją lubią: jest śluzowata. Owoc, po rozcięciu, od razu pokrywa się kleistym śluzem roślinnym. Dzięki temu w potrawach duszonych ketmia może spełniać rolę naturalnego zagęszczacza.

Okra w kuchni

Okrę możemy dodawać do zup, sosów, potrawek mięsnych i warzywnych, świetnie łączy się z czosnkiem, imbirem, cebulą czy pomidorami. Aby wzmocnić jej trochę nijaki smak, warto do potraw z okry dodać ostre przyprawy, chociażby curry.

Okra
© okra | zkruger

Najsłynniejszym daniem kuchni kreolskiej, czyli tej z Karaibów, jest okra w cieście. Do jej przygotowania potrzebujemy kilkunastu owoców okry, łyżeczkę curry, sól, mąkę, jajko i mleko. Z mąki, mleka, jajek i soli robimy ciasto takie, jak na naleśniki. Dodajemy curry i zanurzamy w cieście owoce okry. Smażymy je na głębokim tłuszczu do zrumienienia, odsączamy, posypujemy curry i podajemy gorące jako przekąskę.

Indyjska kuchnia pełna jest potraw z dodatkiem ketmii. Okra duszona na ostro pochodzi właśnie z tego kraju. Składnikami tego pysznego dania są oprócz ketmii: masło klarowane, kmin mielony, czosnek, kurkuma, imbir, chili i sól. Najpierw okrę myjemy i kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, podgrzewamy posiekany imbir, czosnek i chili, dodajemy okrę i smażymy kilka minut. Doprawiamy kminem, kurkumą i solą. Podajemy z ryżem lub z indyjskim pieczywem.

A jeśli chcemy zachwycić znajomych nietypową bardzo przekąską, możemy okrę ukisić. Najpierw przygotowujemy solankę z 1 łyżki soli na litr wody, dodajemy ziarna pieprzu, kozieradki, kolendry, gorczycy, ziela angielskiego, ząbek czosnku, gałązkę kopru i papryczkę chili i gotujemy wszystko dwie-trzy minuty. Ketmię w całości wkładamy do słoików, zalewamy solanką z przyprawami i odstawiamy na kilka dni. Niebo z gębie!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw