Co to jest okra i jak ją wykorzystać w kuchni?

Okra, znana również jako ketmia jadalna to jedna z tych roślin, która na pierwszy rzut oka nie wygląda na jadalną. Ta mała bylina z rodziny malwowatych kwitnie właśnie podobnie jak malwa – kwiaty ketmii są duże i bardzo jaskrawe. Ale po ich przekwitnięciu na roślinie pojawiają się podłużne, spiczasto zakończone, zielone owoce.

OkraKetmia ma bardzo neutralny smak i zapach podobny do zapachu ogórka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©s4sanchita - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Owoce ketmii wyglądem przypominają nieco duże papryczki chili, choć różnią się od nich szorstką skórką i kanciastym przekrojem. To co najlepsze - czyli niezwykły smak - kryje się jednak pod skórką.

Choć w naszych ogrodach możemy spotkać krzewinki okry, to jednak jest to roślina naturalnie występująca w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W strefie umiarkowanej można ją uprawiać w szklarniach. Ta kwitnąca w ogródkach nie wyda odpowiedniej wielkości owoców. Okrę uprawiano już w starożytnym Egipcie. Do dziś jest bardzo popularnym warzywem w Afryce, a także na Karaibach.

Okra - wartości odżywcze

Jest to warzywo niskokaloryczne, zawierające ponad 90 procent wody. Ma mnóstwo błonnika, a także białek i węglowodanów. W owocach okry znajdziemy również foliany, witaminę C, magnez, potas i mangan, a także karotenoidy i witaminę K.

Sprawdzony przepis na kotlety z gotowanego kurczaka

Okra jest ważnym elementem diety w profilaktyce miażdżycy, chorób serca, zawałów czy udarów. Polecana jest również chorym na cukrzycę. Stanowi także rodzaj naturalnego probiotyku, więc ułatwia funkcjonowanie przewodu pokarmowego

W Polsce okrę w przepisach spotyka się stosunkowo rzadko. Co ciekawe, choć jest to warzywo egzotyczne, przed wojną jadano ją u nas znacznie częściej.

Dziś bez trudu kupimy ją nie tylko w sklepach z orientalną żywnością, ale również w supermarketach.

Jak smakuje okra?

Ketmia ma bardzo neutralny smak i zapach podobny do zapachu ogórka. Dodatkowo ma bardzo nietypową cechę, która sprawia, że nie wszyscy ją lubią: jest śluzowata. Owoc, po rozcięciu, od razu pokrywa się kleistym śluzem roślinnym. Dzięki temu w potrawach duszonych ketmia może spełniać rolę naturalnego zagęszczacza.

Okra w kuchni

Okrę możemy dodawać do zup, sosów, potrawek mięsnych i warzywnych, świetnie łączy się z czosnkiem, imbirem, cebulą czy pomidorami. Aby wzmocnić jej trochę nijaki smak, warto do potraw z okry dodać ostre przyprawy, chociażby curry.

Okra
© okra | zkruger

Najsłynniejszym daniem kuchni kreolskiej, czyli tej z Karaibów, jest okra w cieście. Do jej przygotowania potrzebujemy kilkunastu owoców okry, łyżeczkę curry, sól, mąkę, jajko i mleko. Z mąki, mleka, jajek i soli robimy ciasto takie, jak na naleśniki. Dodajemy curry i zanurzamy w cieście owoce okry. Smażymy je na głębokim tłuszczu do zrumienienia, odsączamy, posypujemy curry i podajemy gorące jako przekąskę.

Indyjska kuchnia pełna jest potraw z dodatkiem ketmii. Okra duszona na ostro pochodzi właśnie z tego kraju. Składnikami tego pysznego dania są oprócz ketmii: masło klarowane, kmin mielony, czosnek, kurkuma, imbir, chili i sól. Najpierw okrę myjemy i kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, podgrzewamy posiekany imbir, czosnek i chili, dodajemy okrę i smażymy kilka minut. Doprawiamy kminem, kurkumą i solą. Podajemy z ryżem lub z indyjskim pieczywem.

A jeśli chcemy zachwycić znajomych nietypową bardzo przekąską, możemy okrę ukisić. Najpierw przygotowujemy solankę z 1 łyżki soli na litr wody, dodajemy ziarna pieprzu, kozieradki, kolendry, gorczycy, ziela angielskiego, ząbek czosnku, gałązkę kopru i papryczkę chili i gotujemy wszystko dwie-trzy minuty. Ketmię w całości wkładamy do słoików, zalewamy solanką z przyprawami i odstawiamy na kilka dni. Niebo z gębie!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja