Fioletowe warzywa. Wprowadź je do swojego menu już dziś!

Wśród warzyw znajdziemy wiele takich, które mają intensywnie fioletową barwę. Takie jarzyny nie tylko pięknie wyglądają na talerzu ale również bardzo zdrowe. Swoje korzystne właściwości zawdzięczają m.in. barwnikowi, któremu zawdzięczają intensywny, głęboki kolor.

warzywaRegularne jedzenie warzyw hamuje rozwój wielu poważnych chorób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©sveta_zarzamora - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Wśród fioletowych warzyw znajdziemy takie jak kapusta, bakłażan, cebula, buraki czy fasola. Są również fioletowe kalafiory czy marchewki, a nawet rzepa. Swój charakterystyczny kolor warzywa te zawdzięczają antycyjanom, naturalnym barwnikom, które mają działanie przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczne i antynowotworowe.

Antycyjany to jedne z najmocniejszych przeciwutleniaczy, chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników i w ten sam sposób działają na ludzki organizm. Regularne jedzenie warzyw zawierających ten rodzaj antyoksydantów, hamuje rozwój wielu poważnych chorób.

Fioletowe warzywa opóźniają proces starzenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają włosowate naczynia krwionośne, poprawiają wzrok, zapobiegają otyłości i wspierają odchudzanie. Warzywa w kolorze purpury przyrządzamy podobnie jak te o innych kolorach, jeśli jednak chcemy zachować piękną barwę, warto podczas obróbki lekko je zakwasić. A oto trzy szybkie przepisy na fioletowe dania.

Modra kapusta

Ten znany szczególnie na Śląsku dodatek do obiadu jest bardzo prosty do przygotowania. Potrzebujemy: pół czerwonej kapusty, cebulę, boczek wędzony, sok z cytryny, sól i pieprz. Kapustę siekamy. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, lekko podsmażamy i przekładamy do garnka. Dodajemy kapustę, sok z cytryny, wodę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 40 minut, podajemy na gorąco.

Carpaccio z buraków

Ta smaczna i prosta przystawka może zastąpić nawet kolację. Na jej przygotowanie potrzebujemy: dwa buraki, kilka wyłuskanych orzechów włoskich, kawałek sera feta, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Buraki myjemy i gotujemy prawie do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy na mandolinie w bardzo cienkie plasterki. Układamy je na półmisku, posypujemy posiekanymi orzechami i pokruszoną fetą. Z oliwy, octu i przypraw robimy winegret, polewamy nim buraki i od razu podajemy.

Zapiekany fioletowy kalafior

Fioletowy kalafior to najczęściej jedna z wersji kalafiora romanesco, bardziej delikatniejszego od zwykłego kalafiora. Romanesco na również charakterystyczny, spiczasty kształt. Zapiekanie go to jeden z najlepszych sposobów na jego wykorzystanie. Potrzebne nam będą dwa małe kalafiory, masło, szczypiorek, bułka tarta, sól i pieprz. Kalafiory gotujemy kilka minut w mocno osolonym wrzątku. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, posypujemy szczypiorkiem, bułką tartą i pieprzem. Dokładamy kilka kawałków masła i pieczemy do zarumienienia.

Kiszone buraki – naturalny probiotyk

Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej