Fioletowe warzywa. Wprowadź je do swojego menu już dziś!

Wśród warzyw znajdziemy wiele takich, które mają intensywnie fioletową barwę. Takie jarzyny nie tylko pięknie wyglądają na talerzu ale również bardzo zdrowe. Swoje korzystne właściwości zawdzięczają m.in. barwnikowi, któremu zawdzięczają intensywny, głęboki kolor.

warzywaRegularne jedzenie warzyw hamuje rozwój wielu poważnych chorób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©sveta_zarzamora - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Wśród fioletowych warzyw znajdziemy takie jak kapusta, bakłażan, cebula, buraki czy fasola. Są również fioletowe kalafiory czy marchewki, a nawet rzepa. Swój charakterystyczny kolor warzywa te zawdzięczają antycyjanom, naturalnym barwnikom, które mają działanie przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczne i antynowotworowe.

Antycyjany to jedne z najmocniejszych przeciwutleniaczy, chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników i w ten sam sposób działają na ludzki organizm. Regularne jedzenie warzyw zawierających ten rodzaj antyoksydantów, hamuje rozwój wielu poważnych chorób.

Fioletowe warzywa opóźniają proces starzenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają włosowate naczynia krwionośne, poprawiają wzrok, zapobiegają otyłości i wspierają odchudzanie. Warzywa w kolorze purpury przyrządzamy podobnie jak te o innych kolorach, jeśli jednak chcemy zachować piękną barwę, warto podczas obróbki lekko je zakwasić. A oto trzy szybkie przepisy na fioletowe dania.

Modra kapusta

Ten znany szczególnie na Śląsku dodatek do obiadu jest bardzo prosty do przygotowania. Potrzebujemy: pół czerwonej kapusty, cebulę, boczek wędzony, sok z cytryny, sól i pieprz. Kapustę siekamy. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, lekko podsmażamy i przekładamy do garnka. Dodajemy kapustę, sok z cytryny, wodę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 40 minut, podajemy na gorąco.

Carpaccio z buraków

Ta smaczna i prosta przystawka może zastąpić nawet kolację. Na jej przygotowanie potrzebujemy: dwa buraki, kilka wyłuskanych orzechów włoskich, kawałek sera feta, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Buraki myjemy i gotujemy prawie do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy na mandolinie w bardzo cienkie plasterki. Układamy je na półmisku, posypujemy posiekanymi orzechami i pokruszoną fetą. Z oliwy, octu i przypraw robimy winegret, polewamy nim buraki i od razu podajemy.

Zapiekany fioletowy kalafior

Fioletowy kalafior to najczęściej jedna z wersji kalafiora romanesco, bardziej delikatniejszego od zwykłego kalafiora. Romanesco na również charakterystyczny, spiczasty kształt. Zapiekanie go to jeden z najlepszych sposobów na jego wykorzystanie. Potrzebne nam będą dwa małe kalafiory, masło, szczypiorek, bułka tarta, sól i pieprz. Kalafiory gotujemy kilka minut w mocno osolonym wrzątku. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, posypujemy szczypiorkiem, bułką tartą i pieprzem. Dokładamy kilka kawałków masła i pieczemy do zarumienienia.

Kiszone buraki – naturalny probiotyk

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥