Trwa ładowanie...
d348he0

Co powinniśmy jeść zimą?

Zimą powinniśmy dbać nie tylko o odpowiedni ubiór, który skutecznie ochroni nas przed chłodem, ale także o odpowiednią dietę, która dodatkowo rozgrzeje nasz organizm, wzmocni odporność, złagodzi przebieg drobnych infekcji układu oddechowego, a także sprawi, że po mroźnych miesiącach nie będziemy ponownie (jak co roku) rozważać możliwości zastosowania kolejnej modnej, wiosennej diety.
Share
Co powinniśmy jeść zimą?
Źródło: Thinkstock, Fot: Thinkstock
d348he0

To, jak się odżywiamy ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie, ale także samopoczucie. O dobrą kondycję powinniśmy więc dbać już od samego rana. Zaraz po przebudzeniu warto wypić szklankę ciepłej herbaty owocowej z dodatkiem rozgrzewających organizm przypraw. O poranku proponuję herbatę malinową lub z owoców dzikiej róży, słodzoną sokiem malinowym lub doprawioną plasterkiem pomarańczy lub imbirem.

Imbir ma korzenny, palący smak i lekko cytrynowy zapach. Ma działanie przeciwzapalne, chroni przed zakażeniami układu pokarmowego i dróg oddechowych. Poprawia krążenie krwi i jest rośliną działającą silnie rozgrzewającą. Możemy także przygotować herbatkę imbirową. Wystarczy lekko podgotować kilka plasterków świeżego, obranego korzenia i dodać plasterek cytryny oraz łyżeczkę miodu. Imbir dodaje smaku także zupom z fasoli lub grochu, pasuje do zupy ziemniaczanej, potraw z ryżu i drobiu.

Poza rozgrzewającymi napojami zawsze należy pamiętać o śniadaniu. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a regularne jedzenie zwiększa nasze szanse na uniknięcie infekcji i niekontrolowanych napadów głodu w ciągu dnia. Zimowe śniadanie powinno być ciepłe. Nie sprawdzą się tu klasyczne kanapki z szynką, serem i pomidorem. Organizm potrzebuje dużej porcji energii. Na śniadanie proponuję klasyczną owsiankę z dodatkiem owoców - świeżych (np. cytrusy) lub suszonych oraz orzechów. Pełnowartościowa owsianka to także doskonałe źródło błonnika, który sprawi, że długo będziemy czuć sytość i unikniemy podjadania do czasu kolejnego posiłku.

d348he0

Dobrym pomysłem jest także jajecznica z duszonymi pomidorami, papryką i szczypiorkiem. Jako dodatek możemy przygotować grzanki z pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem masła czosnkowego i natki pietruszki. W ten sposób zmniejszymy intensywność czosnkowego oddechu.
Kolejnym pomysłem na zdrowe śniadanie jest kasza np. jaglana. Wyśmienita z dodatkiem suszonych moreli, orzechów, jabłek lub ugotowana z dodatkiem soku jabłkowego. Do kaszy warto dodać szczyptę cynamonu, który podniesie walory smakowe potrawy, ale także rozgrzeje nasz organizm. Cynamon zapobiega także chorobom układu krwionośnego, działa przeciwbakteryjnie, spowalnia proces starzenia komórek i obniża ryzyko cukrzycy - pomaga bowiem obniżyć poziom glukozy we krwi. Nim przyprawimy także owocowe kompoty, budynie i owocowe sałatki. Szczypta cynamonu podkreśli również smak gulaszu, polędwicy wołowej i potraw z ryb.

Przerwa na kawę w czasie pracy to kolejna okazja, by wzmocnić nasze ciało i uchronić przed obniżeniem odporności. Napar z kawy naturalnej lub kawy zbożowej możemy wzbogacić kardamonem lub goździkami. Goździki to także idealny dodatek do herbaty i okazjonalnie do grzanego wina lub piwa. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy niestrawności, działają antyseptycznie i przeciwbólowo.
Do obiadu lub gorącej kolacji warto dodać czosnek lub cebulę. Czosnek ma zdolności bakteriobójcze. Już nasze babcie uważały go za doskonały środek i stosowały w czasie przeziębień lub infekcji dróg oddechowych. Najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne ma czosnek surowy, jedzony po wcześniejszym zmiażdżeniu. Może być składnikiem past do kanapek, sosów lub sałatek. Jest także doskonałym dodatkiem podkreślającym smak potraw mięsnych, dobrze sprawdza się w daniach z ryb i warzyw.

W czasie chłodnych miesięcy mamy ochotę na posiłki bardziej kaloryczne, ciężkie i z większą zawartością tłuszczu niż latem. By zaspokoić tę potrzebę, a jednocześnie nie przekroczyć zbytnio dozwolonej liczby kalorii, warto poszukać przepisów na dania jednogarnkowe tj. gulasz drobiowy z dodatkiem duszonych warzyw w towarzystwie kasz oraz gęste zupy jarzynowe o kremowej konsystencji.

Warto by surówki ze świeżych warzyw ustąpiły miejsca ciepłym dodatkom takim jak duszona marchewka z groszkiem, gotowany kalafior lub brokuły na parze, buraczki z tartym jabłkiem lub szpinak na ciepło podsmażony z ząbkiem czosnku. Zima to także czas przetworów warzywnych tj. kapusta lub ogórki kiszone. Mają one mniejsze właściwości rozgrzewające, ale za to zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego skutecznie dbają o równowagę flory bakteryjnej układu pokarmowego. Zawierają także witaminę C, która zwiększa odporność organizmu i skraca czas choroby.

d348he0

Do większości potraw z mięsa, ryb a także warzyw możemy dodawać aromatyczne, korzenne przyprawy, a także przyprawy pikantne jak np. ostra papryczka chili. Pamiętajmy o klasycznej herbacie z miodem i cytryną i ograniczeniu słodyczy, które mają działanie wychładzające i nie służą zdrowej i zgrabnej sylwetce. Kilka zmian w sposobie odżywiania sprawi, że nawet zimą będziemy mieli więcej energii!

Poza dietą niezbędna jest także odpowiednia dawka aktywności fizycznej. Niskie temperatury nie zwalniają nas z obowiązku dbania o kondycję. Zdrowa rozgrzewająca dieta, zasady zdrowego odżywiania oraz ruch zapewnią nam stałą masę ciała w okresie zimowych chłodów i zmniejszą ryzyko przeziębień.

Paulina Kłodzińska, dietetyk

Polecamy również:

Co najlepiej zjeść na kolację?

Jak odzwyczaić się od nocnego podjadania?

Jakich owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?

d348he0

Podziel się opinią

Share
d348he0
d348he0
Więcej tematów