Co powinieneś trzymać w swojej lodówce

Lodówka jest tym miejscem w kuchni, w którym przechowujemy najwięcej krótkoterminowych produktów spożywczych. Są jednak rzeczy, które naprawdę powinniśmy - lub nie - tam trzymać. Niektóre z nich mogą Cię zaskoczyć!

Lodówka
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agata Porażka

Listę produktów, które zdecydowanie trzeba trzymać w lodówce otwiera… majonez. Jego skład opiera się na jajkach i nie ma tutaj żadnych wątpliwości, że ten konkretny słoik zawsze będzie stał na półce w niższych temperaturach. Kolejnym produktem jest syrop klonowy - jeśli będziesz go trzymać na blacie, w środku wyrośnie Ci pleśń. Na liście są też oleje, których skład opiera się na orzechach - sezamowych lub fistaszkowych. Jeśli po otwarciu zostaną narażone na ciepłe temperatury przez dłuższy czas, mogą zjełczeć. Dodatkowo, jeśli chodzi o same orzechy, je też warto trzymać w lodówce - dzięki temu dłużej zachowają swój smak. Nie można zapomnieć o ketchupie - chociaż tutaj wiele zależy od tego, jak szybko planujemy go zjeść. Ketchup po otwarciu może być przechowywany w pokojowej temperaturze nawet przez miesiąc - ale po upływie tego czasu musimy włożyć go do lodówki. Kolejnym produktem jest musztarda - ale tylko Dijon i ta bazowana na chrzanie. Inne mogą być trzymane poza lodówką.

A czego nie powinnyśmy przechowywać w lodówce? Sosów - sojowego i bazowanego na occie. Sos sojowy jest sfermentowany i nie musi być mrożony. Dlatego w wielu restauracjach możemy zauważyć jego obecność na stołach. Natomiast sos, którego skład opiera się na occie może stać na półce aż do trzech lat. Warto tutaj wspomnieć również o miodzie, którego absolutnie nie można wkładać do lodówki. Pod wpływem zimnych temperatur miód się skrystalizuje i stanie się tak twardy, że zjedzenie go będzie praktycznie niemożliwe. Najlepszym miejscem dla niego będzie dno szuflady - powinien być trzymany z dala od promieni słonecznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm