Co powinieneś trzymać w swojej lodówce

Lodówka jest tym miejscem w kuchni, w którym przechowujemy najwięcej krótkoterminowych produktów spożywczych. Są jednak rzeczy, które naprawdę powinniśmy - lub nie - tam trzymać. Niektóre z nich mogą Cię zaskoczyć!

Lodówka
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agata Porażka

Listę produktów, które zdecydowanie trzeba trzymać w lodówce otwiera… majonez. Jego skład opiera się na jajkach i nie ma tutaj żadnych wątpliwości, że ten konkretny słoik zawsze będzie stał na półce w niższych temperaturach. Kolejnym produktem jest syrop klonowy - jeśli będziesz go trzymać na blacie, w środku wyrośnie Ci pleśń. Na liście są też oleje, których skład opiera się na orzechach - sezamowych lub fistaszkowych. Jeśli po otwarciu zostaną narażone na ciepłe temperatury przez dłuższy czas, mogą zjełczeć. Dodatkowo, jeśli chodzi o same orzechy, je też warto trzymać w lodówce - dzięki temu dłużej zachowają swój smak. Nie można zapomnieć o ketchupie - chociaż tutaj wiele zależy od tego, jak szybko planujemy go zjeść. Ketchup po otwarciu może być przechowywany w pokojowej temperaturze nawet przez miesiąc - ale po upływie tego czasu musimy włożyć go do lodówki. Kolejnym produktem jest musztarda - ale tylko Dijon i ta bazowana na chrzanie. Inne mogą być trzymane poza lodówką.

A czego nie powinnyśmy przechowywać w lodówce? Sosów - sojowego i bazowanego na occie. Sos sojowy jest sfermentowany i nie musi być mrożony. Dlatego w wielu restauracjach możemy zauważyć jego obecność na stołach. Natomiast sos, którego skład opiera się na occie może stać na półce aż do trzech lat. Warto tutaj wspomnieć również o miodzie, którego absolutnie nie można wkładać do lodówki. Pod wpływem zimnych temperatur miód się skrystalizuje i stanie się tak twardy, że zjedzenie go będzie praktycznie niemożliwe. Najlepszym miejscem dla niego będzie dno szuflady - powinien być trzymany z dala od promieni słonecznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀