Co powinieneś trzymać w swojej lodówce

Lodówka jest tym miejscem w kuchni, w którym przechowujemy najwięcej krótkoterminowych produktów spożywczych. Są jednak rzeczy, które naprawdę powinniśmy - lub nie - tam trzymać. Niektóre z nich mogą Cię zaskoczyć!

Lodówka
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agata Porażka

Listę produktów, które zdecydowanie trzeba trzymać w lodówce otwiera… majonez. Jego skład opiera się na jajkach i nie ma tutaj żadnych wątpliwości, że ten konkretny słoik zawsze będzie stał na półce w niższych temperaturach. Kolejnym produktem jest syrop klonowy - jeśli będziesz go trzymać na blacie, w środku wyrośnie Ci pleśń. Na liście są też oleje, których skład opiera się na orzechach - sezamowych lub fistaszkowych. Jeśli po otwarciu zostaną narażone na ciepłe temperatury przez dłuższy czas, mogą zjełczeć. Dodatkowo, jeśli chodzi o same orzechy, je też warto trzymać w lodówce - dzięki temu dłużej zachowają swój smak. Nie można zapomnieć o ketchupie - chociaż tutaj wiele zależy od tego, jak szybko planujemy go zjeść. Ketchup po otwarciu może być przechowywany w pokojowej temperaturze nawet przez miesiąc - ale po upływie tego czasu musimy włożyć go do lodówki. Kolejnym produktem jest musztarda - ale tylko Dijon i ta bazowana na chrzanie. Inne mogą być trzymane poza lodówką.

A czego nie powinnyśmy przechowywać w lodówce? Sosów - sojowego i bazowanego na occie. Sos sojowy jest sfermentowany i nie musi być mrożony. Dlatego w wielu restauracjach możemy zauważyć jego obecność na stołach. Natomiast sos, którego skład opiera się na occie może stać na półce aż do trzech lat. Warto tutaj wspomnieć również o miodzie, którego absolutnie nie można wkładać do lodówki. Pod wpływem zimnych temperatur miód się skrystalizuje i stanie się tak twardy, że zjedzenie go będzie praktycznie niemożliwe. Najlepszym miejscem dla niego będzie dno szuflady - powinien być trzymany z dala od promieni słonecznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika