WAŻNE
TERAZ

Ona jest niesamowita! Mistrzowski powrót Świątek

Co powinieneś trzymać w swojej lodówce

Lodówka jest tym miejscem w kuchni, w którym przechowujemy najwięcej krótkoterminowych produktów spożywczych. Są jednak rzeczy, które naprawdę powinniśmy - lub nie - tam trzymać. Niektóre z nich mogą Cię zaskoczyć!

Co powinieneś trzymać w swojej lodówce
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agata Porażka
27

Listę produktów, które zdecydowanie trzeba trzymać w lodówce otwiera… majonez. Jego skład opiera się na jajkach i nie ma tutaj żadnych wątpliwości, że ten konkretny słoik zawsze będzie stał na półce w niższych temperaturach. Kolejnym produktem jest syrop klonowy - jeśli będziesz go trzymać na blacie, w środku wyrośnie Ci pleśń. Na liście są też oleje, których skład opiera się na orzechach - sezamowych lub fistaszkowych. Jeśli po otwarciu zostaną narażone na ciepłe temperatury przez dłuższy czas, mogą zjełczeć. Dodatkowo, jeśli chodzi o same orzechy, je też warto trzymać w lodówce - dzięki temu dłużej zachowają swój smak. Nie można zapomnieć o ketchupie - chociaż tutaj wiele zależy od tego, jak szybko planujemy go zjeść. Ketchup po otwarciu może być przechowywany w pokojowej temperaturze nawet przez miesiąc - ale po upływie tego czasu musimy włożyć go do lodówki. Kolejnym produktem jest musztarda - ale tylko Dijon i ta bazowana na chrzanie. Inne mogą być trzymane poza lodówką.

A czego nie powinnyśmy przechowywać w lodówce? Sosów - sojowego i bazowanego na occie. Sos sojowy jest sfermentowany i nie musi być mrożony. Dlatego w wielu restauracjach możemy zauważyć jego obecność na stołach. Natomiast sos, którego skład opiera się na occie może stać na półce aż do trzech lat. Warto tutaj wspomnieć również o miodzie, którego absolutnie nie można wkładać do lodówki. Pod wpływem zimnych temperatur miód się skrystalizuje i stanie się tak twardy, że zjedzenie go będzie praktycznie niemożliwe. Najlepszym miejscem dla niego będzie dno szuflady - powinien być trzymany z dala od promieni słonecznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć