Co powinieneś trzymać w swojej lodówce

Lodówka jest tym miejscem w kuchni, w którym przechowujemy najwięcej krótkoterminowych produktów spożywczych. Są jednak rzeczy, które naprawdę powinniśmy - lub nie - tam trzymać. Niektóre z nich mogą Cię zaskoczyć!

Lodówka
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agata Porażka

Listę produktów, które zdecydowanie trzeba trzymać w lodówce otwiera… majonez. Jego skład opiera się na jajkach i nie ma tutaj żadnych wątpliwości, że ten konkretny słoik zawsze będzie stał na półce w niższych temperaturach. Kolejnym produktem jest syrop klonowy - jeśli będziesz go trzymać na blacie, w środku wyrośnie Ci pleśń. Na liście są też oleje, których skład opiera się na orzechach - sezamowych lub fistaszkowych. Jeśli po otwarciu zostaną narażone na ciepłe temperatury przez dłuższy czas, mogą zjełczeć. Dodatkowo, jeśli chodzi o same orzechy, je też warto trzymać w lodówce - dzięki temu dłużej zachowają swój smak. Nie można zapomnieć o ketchupie - chociaż tutaj wiele zależy od tego, jak szybko planujemy go zjeść. Ketchup po otwarciu może być przechowywany w pokojowej temperaturze nawet przez miesiąc - ale po upływie tego czasu musimy włożyć go do lodówki. Kolejnym produktem jest musztarda - ale tylko Dijon i ta bazowana na chrzanie. Inne mogą być trzymane poza lodówką.

A czego nie powinnyśmy przechowywać w lodówce? Sosów - sojowego i bazowanego na occie. Sos sojowy jest sfermentowany i nie musi być mrożony. Dlatego w wielu restauracjach możemy zauważyć jego obecność na stołach. Natomiast sos, którego skład opiera się na occie może stać na półce aż do trzech lat. Warto tutaj wspomnieć również o miodzie, którego absolutnie nie można wkładać do lodówki. Pod wpływem zimnych temperatur miód się skrystalizuje i stanie się tak twardy, że zjedzenie go będzie praktycznie niemożliwe. Najlepszym miejscem dla niego będzie dno szuflady - powinien być trzymany z dala od promieni słonecznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść