Produkty, których nie wolno jeść pod wpływem stresu. Sprawdź, zanim znów sięgniesz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF

Podwyższone ciśnienie i tętno, zdenerwowanie, wahania nastroju – w dzisiejszych czasach trudno znaleźć człowieka, który nie doświadczyłby stresu. Często w takich chwilach sięgamy po jedzenie, nie zdając sobie sprawy, że pewne produkty tylko potęgują problemy psychiczne. Czego lepiej unikać?

/ 9Kawa

Obraz
© Fotolia

Gdy dopadnie cię stres, robisz sobie mocną kawę albo wpadasz do lokalu na ciemne jak smoła espresso? To duży błąd, gdyż zawarta w napoju kofeina znacząco zwiększa poziom kortyzolu oraz noradrenaliny, czyli hormonów, które powodują, że czujemy się jeszcze bardziej spięci i zdenerwowani. Jakby tego było mało, częste spożywanie kawy wypłukuje z organizmu magnez, a niedobór tego cennego mikroelementu zwiększa drażliwość, a także uczucie zaniepokojenia.

/ 9Papryczka chili

Obraz
© 123RF

W chwilach napięcia nerwowego nie przesadzajmy z doprawianiem potraw ostrymi przyprawami. Wprawdzie zawarta w papryczce chili kapsaicyna pobudza wydzielanie ciepła, znacznie przyspiesza tempo przemiany materii i powoduje wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia, jednak spożywana w nadmiarze może też powodować zaburzenia układu pokarmowego, a to tylko spotęguje nasz stres.

/ 9Słodycze

Obraz
© 123RF

Gdy dopadnie nas stres, chętnie sięgamy po batonik czy ciastko z kremem. Słodycze faktycznie dostarczają energii, pobudzają, a nawet zwiększają wydzielanie endorfin, nieprzypadkowo nazywanych "hormonami szczęścia", jednak jest to proces krótkotrwały. Nadmiar cukru powoduje bowiem wzrost poziomu "hormonu stresu", czyli kortyzolu, a w konsekwencji prowadzi do obniżenia nastroju.

/ 9Sól

Obraz
© 123RF

Polacy uwielbiają tę przyprawę – statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada bowiem każdego dnia blisko 11 gramów soli, czyli dwa razu więcej niż zalecają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Efekt? Zwiększone ryzyko nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, otyłości, kamicy nerkowej, osteoporozy czy raka żołądka. Jakby tego było mało, naukowcy dowiedli, że nadmiar chlorku sodu osłabia płodność, powoduje problemy poznawcze i pobudza stres.

/ 9Czerwone mięso

Obraz
© Shutterstock.com

Wołowina czy wieprzowina (oczywiście pochodząca ze sprawdzonego źródła) jest nie tylko wartościowym produktem kulinarnym, ale również bogatym źródłem cennych mikroelementów (zwłaszcza żelaza, cynku i selenu), witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu linolowego. Jednak z czerwonym mięsem nie można przesadzać – dzienna norma spożycia dorosłego człowieka o średniej aktywności życiowej nie powinna przekraczać 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Większe dawki mogą bowiem powodować wzrost poziomu noradrenaliny, która pobudza i zwiększa stres.

/ 9Białe pieczywo

Obraz
© Shutterstock.com

Regularne sięganie po chleb czy bułki wyrabiane z mąki pszennej, która w procesie produkcyjnym pozbawiana jest cennych składników odżywczych, nie tylko zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości, ale również może skutkować zakwaszeniem organizmu. Długotrwałe zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi zaś do wystąpienia rozmaitych dolegliwości: spadku odporności, permanentnego zmęczenia, wahań nastrojów czy problemów z koncentracją.

/ 9Napoje energetyczne

Obraz
© Shutterstock.com

Z reklam wynika, że tego typu produkty mają dodać nam werwy i energii do życia, dlatego chętnie pijemy je w chwilach stresu. Jednak specjaliści zdecydowanie odradzają takie praktyki. Napoje energetyczne, szczególnie wzbogacane tauryną lub guaraną, zwiększają ciśnienie krwi i stymulują produkcję kortyzolu. Efekt? Po fazie intensywnego pobudzenia dość szybko wraca zmęczenie, nasilają się objawy stresu, a dodatkowo rośnie ryzyko chorób układu krążenia.

/ 9Żywność wysoko przetworzona

Obraz
© Shutterstock.com

Słodkie i słone przekąski, gotowe przetwory mięsne czy rybne, dania instant – tego typu produkty coraz częściej goszczą w naszym jadłospisie i… potęgują stres. Zazwyczaj dostarczają tylko śladowych ilości wartościowych składników pokarmowych, które – jak np. magnez – pozytywnie wpływają na nastrój i samopoczucie, są zaś skarbnicą tłuszczów trans, konserwantów, emulgatorów i barwników, fatalnie wpływających na kondycję psychiczną. Dowód? Hiszpańscy naukowcy odkryli, że depresja częściej występuje u osób regularnie stołujących się w barach szybkiej obsługi.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości