Surówka bez pasteryzacji, która w lodówce przetrwa nawet miesiąc

Surówka wielowarzywna to wspaniały dodatek do obiadu, który zawsze będziecie mieli pod ręką. Wystarczy, że przygotujecie kilka słoików raz na miesiąc, a w waszej lodówce już nigdy nie zabraknie świeżej surówki. Wraz z upływem czasu warzywa coraz bardziej przenikają smakiem pysznej octowej zalewy, przez co surówka staje się jeszcze smaczniejsza.

Surówka z kapustySurówka z kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nasza surówka sprawdzi się jako dodatek do niemalże każdego dania mięsnego. Zarówno schabowy, kotlet mielony, gulasz, jak i pieczeń będą smakowały wyśmienicie w towarzystwie tej wielowarzywnej surówki. Można oczywiście podawać ją także do dań wegetariańskich, np. kotletów jajecznych czy warzywnych oraz warzywnego gulaszu.

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka
  • 1 duża marchewka
  • kilka łyżek cukru

zalewa:

  • 125 ml octu
  • ¼ szklanki cukru białego
  • 180 ml oleju roślinnego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w cieniutkie paseczki, a cebulę w piórka.
  2. Warzywa przekładamy do dużej miski, posypujemy cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
  3. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy przez kilka minut.
  4. Wyparzamy słoiki. Następnie odciskamy warzywa z wody i wlewamy do nich przygotowaną zalewę. Dokładanie mieszamy.
  5. Warzywa przekładamy do słoików. Zakręcamy i wsadzamy do lodówki.

Tradycyjne rogale Świętomarcińskie. Pyszny przepis na 11 listopada

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia