Surówka bez pasteryzacji, która w lodówce przetrwa nawet miesiąc
Surówka wielowarzywna to wspaniały dodatek do obiadu, który zawsze będziecie mieli pod ręką. Wystarczy, że przygotujecie kilka słoików raz na miesiąc, a w waszej lodówce już nigdy nie zabraknie świeżej surówki. Wraz z upływem czasu warzywa coraz bardziej przenikają smakiem pysznej octowej zalewy, przez co surówka staje się jeszcze smaczniejsza.
Nasza surówka sprawdzi się jako dodatek do niemalże każdego dania mięsnego. Zarówno schabowy, kotlet mielony, gulasz, jak i pieczeń będą smakowały wyśmienicie w towarzystwie tej wielowarzywnej surówki. Można oczywiście podawać ją także do dań wegetariańskich, np. kotletów jajecznych czy warzywnych oraz warzywnego gulaszu.
Składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 1 średnia cebula
- 1 papryka
- 1 duża marchewka
- kilka łyżek cukru
zalewa:
- 125 ml octu
- ¼ szklanki cukru białego
- 180 ml oleju roślinnego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w cieniutkie paseczki, a cebulę w piórka.
- Warzywa przekładamy do dużej miski, posypujemy cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
- W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy przez kilka minut.
- Wyparzamy słoiki. Następnie odciskamy warzywa z wody i wlewamy do nich przygotowaną zalewę. Dokładanie mieszamy.
- Warzywa przekładamy do słoików. Zakręcamy i wsadzamy do lodówki.