Surówka bez pasteryzacji, która w lodówce przetrwa nawet miesiąc
Surówka wielowarzywna to wspaniały dodatek do obiadu, który zawsze będziecie mieli pod ręką. Wystarczy, że przygotujecie kilka słoików raz na miesiąc, a w waszej lodówce już nigdy nie zabraknie świeżej surówki. Wraz z upływem czasu warzywa coraz bardziej przenikają smakiem pysznej octowej zalewy, przez co surówka staje się jeszcze smaczniejsza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Nasza surówka sprawdzi się jako dodatek do niemalże każdego dania mięsnego. Zarówno schabowy, kotlet mielony, gulasz, jak i pieczeń będą smakowały wyśmienicie w towarzystwie tej wielowarzywnej surówki. Można oczywiście podawać ją także do dań wegetariańskich, np. kotletów jajecznych czy warzywnych oraz warzywnego gulaszu.
Składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 1 średnia cebula
- 1 papryka
- 1 duża marchewka
- kilka łyżek cukru
zalewa:
- 125 ml octu
- ¼ szklanki cukru białego
- 180 ml oleju roślinnego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w cieniutkie paseczki, a cebulę w piórka.
- Warzywa przekładamy do dużej miski, posypujemy cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
- W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy przez kilka minut.
- Wyparzamy słoiki. Następnie odciskamy warzywa z wody i wlewamy do nich przygotowaną zalewę. Dokładanie mieszamy.
- Warzywa przekładamy do słoików. Zakręcamy i wsadzamy do lodówki.