Surówka bez pasteryzacji, która w lodówce przetrwa nawet miesiąc

Surówka wielowarzywna to wspaniały dodatek do obiadu, który zawsze będziecie mieli pod ręką. Wystarczy, że przygotujecie kilka słoików raz na miesiąc, a w waszej lodówce już nigdy nie zabraknie świeżej surówki. Wraz z upływem czasu warzywa coraz bardziej przenikają smakiem pysznej octowej zalewy, przez co surówka staje się jeszcze smaczniejsza.

Surówka z kapustySurówka z kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nasza surówka sprawdzi się jako dodatek do niemalże każdego dania mięsnego. Zarówno schabowy, kotlet mielony, gulasz, jak i pieczeń będą smakowały wyśmienicie w towarzystwie tej wielowarzywnej surówki. Można oczywiście podawać ją także do dań wegetariańskich, np. kotletów jajecznych czy warzywnych oraz warzywnego gulaszu.

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka
  • 1 duża marchewka
  • kilka łyżek cukru

zalewa:

  • 125 ml octu
  • ¼ szklanki cukru białego
  • 180 ml oleju roślinnego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w cieniutkie paseczki, a cebulę w piórka.
  2. Warzywa przekładamy do dużej miski, posypujemy cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
  3. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy przez kilka minut.
  4. Wyparzamy słoiki. Następnie odciskamy warzywa z wody i wlewamy do nich przygotowaną zalewę. Dokładanie mieszamy.
  5. Warzywa przekładamy do słoików. Zakręcamy i wsadzamy do lodówki.

Tradycyjne rogale Świętomarcińskie. Pyszny przepis na 11 listopada

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika