Trwa ładowanie...

Surówka bez pasteryzacji, która w lodówce przetrwa nawet miesiąc

Surówka wielowarzywna to wspaniały dodatek do obiadu, który zawsze będziecie mieli pod ręką. Wystarczy, że przygotujecie kilka słoików raz na miesiąc, a w waszej lodówce już nigdy nie zabraknie świeżej surówki. Wraz z upływem czasu warzywa coraz bardziej przenikają smakiem pysznej octowej zalewy, przez co surówka staje się jeszcze smaczniejsza.

Surówka z kapustySurówka z kapustyŹródło: Adobe Stock
d1dlely
d1dlely

Nasza surówka sprawdzi się jako dodatek do niemalże każdego dania mięsnego. Zarówno schabowy, kotlet mielony, gulasz, jak i pieczeń będą smakowały wyśmienicie w towarzystwie tej wielowarzywnej surówki. Można oczywiście podawać ją także do dań wegetariańskich, np. kotletów jajecznych czy warzywnych oraz warzywnego gulaszu.

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka
  • 1 duża marchewka
  • kilka łyżek cukru

zalewa:

  • 125 ml octu
  • ¼ szklanki cukru białego
  • 180 ml oleju roślinnego
  • sól, pieprz do smaku

d1dlely

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w cieniutkie paseczki, a cebulę w piórka.
  2. Warzywa przekładamy do dużej miski, posypujemy cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
  3. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy przez kilka minut.
  4. Wyparzamy słoiki. Następnie odciskamy warzywa z wody i wlewamy do nich przygotowaną zalewę. Dokładanie mieszamy.
  5. Warzywa przekładamy do słoików. Zakręcamy i wsadzamy do lodówki.

Tradycyjne rogale Świętomarcińskie. Pyszny przepis na 11 listopada

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1dlely
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dlely
Więcej tematów