Co masz w lodówce?

Warto wiedzieć, jak zagospodarować przestrzeń w naszej lodówce. Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.

Co masz w lodówce?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
4

Warto wiedzieć, jak zagospodarować przestrzeń w naszej lodówce. Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.

Wiele osób zastanawia się, jaka powinna być temperatura w lodówce. Odpowiadamy - na środkowej półce powinna wynosić 5 st. C. Jednak sama temperatura nie wystarczy. Jedzenie przechowywane w lodówce także się psuje. Czasem może trochę wolniej, ale jednak... Trzeba jeszcze wiedzieć, co i jak przechowywać.

Mięso i ryby

Powinny być przechowywane w najzimniejszym miejscu w lodówce. Zazwyczaj jest to dolna półka umieszczona nad pojemnikami. Temperatura na niej wynosi ok. 2 st. C. Pamiętajmy jednak, że czas przechowywania nie powinien być dłuższy niż dzień, góra dwa. Wyjątek stanowią produkty pakowane próżniowo, a parówki, czy metkę zaliczamy do artykułów natychmiastowego spożycia. Jeśli mrozimy wołowinę, możemy mieć pewność, że przetrwa nawet 12 miesięcy. Maksymalny czas przechowywania wieprzowiny to 8 miesięcy, a cielęciny - 4 miesiące.

Jaja i produkty mleczne

Mleko, sery, kefiry, maślankę, jogurty oraz dżemy i powidła powinny być przechowywane na środkowych półkach w temperaturze ok. 5 st. C lub na półce górnej - w 8 st. C. Najlepiej zużyć je przed terminem podanym na opakowaniu. Po otwarciu mleka najlepiej wypić je w ciągu 3 dni. Ser żółty może poleżeć około dwóch tygodni, a serki homogenizowane i garni - dobę. Masło najlepiej zjeść w ciągu 6 dni. Zapamiętaj! W produktach mlecznych przechowywanych na niższych półkach rozwijają się bakterie gnilne. Masło oraz jaja wymagają jedynie lekkiego schłodzenia. Najlepiej przechowywać je na drzwiach lodówki. To też idealne miejsce na olej, chrzan, musztardę i ketchup.

Owoce i warzywa

Nie powinny być trzymane w zbyt niskiej temperaturze. Wystarczy ok. 10 st. C. Dokładnie tyle, ile mają pojemniki w dolnej części lodówki. Poza tym jest tam wyższa wilgoć. Jeśli warzywa lub owoce nie są jeszcze w pełni dojrzałe, lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej. Szczypiorek lub sałatę dobrze jest owinąć papierem, co zapobiegnie wysychaniu. Natomiast sałaty nie należy przechowywać w foliowych workach (wytwarza azotyny sprzyjające powstawaniu nowotworów).

Pieczywo

Nie należy go przechowywać w lodówce, ale w zamrażalniku. W temperaturze minusowej może zachować swoje wartości smakowe przez wiele miesięcy.

Warto zapamiętać!

Jest kilka zasad, których należy przestrzegać. Po pierwsze: nigdy nie chowaj ciepłej żywności do lodówki, bo podnosi to temperaturę w całej lodówce. Po drugie: próżniowe pojemniki nawet 5-krotnie wydłużają czas przechowywania żywności. Po trzecie: nie zapełniajcie lodówki po same brzegi, bo należy zapewnić także ruch powietrza. Po czwarte: dobrze jest nie trzymać na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia. Po piąte: jeśli coś się zepusło, natychmiast to usuwaj. Po szóste: data przydatności do spożycia dotyczy tylko produktów zamkniętych, a po otwarciu należy je zużyć jak najszybciej.

I najważniejsze - zawsze sprawdzaj termin przydatności do spożycia.

qk

Źródło artykułu:
4

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały