Co masz w lodówce?

Warto wiedzieć, jak zagospodarować przestrzeń w naszej lodówce. Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Warto wiedzieć, jak zagospodarować przestrzeń w naszej lodówce. Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.

Wiele osób zastanawia się, jaka powinna być temperatura w lodówce. Odpowiadamy - na środkowej półce powinna wynosić 5 st. C. Jednak sama temperatura nie wystarczy. Jedzenie przechowywane w lodówce także się psuje. Czasem może trochę wolniej, ale jednak... Trzeba jeszcze wiedzieć, co i jak przechowywać.

Mięso i ryby

Powinny być przechowywane w najzimniejszym miejscu w lodówce. Zazwyczaj jest to dolna półka umieszczona nad pojemnikami. Temperatura na niej wynosi ok. 2 st. C. Pamiętajmy jednak, że czas przechowywania nie powinien być dłuższy niż dzień, góra dwa. Wyjątek stanowią produkty pakowane próżniowo, a parówki, czy metkę zaliczamy do artykułów natychmiastowego spożycia. Jeśli mrozimy wołowinę, możemy mieć pewność, że przetrwa nawet 12 miesięcy. Maksymalny czas przechowywania wieprzowiny to 8 miesięcy, a cielęciny - 4 miesiące.

Jaja i produkty mleczne

Mleko, sery, kefiry, maślankę, jogurty oraz dżemy i powidła powinny być przechowywane na środkowych półkach w temperaturze ok. 5 st. C lub na półce górnej - w 8 st. C. Najlepiej zużyć je przed terminem podanym na opakowaniu. Po otwarciu mleka najlepiej wypić je w ciągu 3 dni. Ser żółty może poleżeć około dwóch tygodni, a serki homogenizowane i garni - dobę. Masło najlepiej zjeść w ciągu 6 dni. Zapamiętaj! W produktach mlecznych przechowywanych na niższych półkach rozwijają się bakterie gnilne. Masło oraz jaja wymagają jedynie lekkiego schłodzenia. Najlepiej przechowywać je na drzwiach lodówki. To też idealne miejsce na olej, chrzan, musztardę i ketchup.

Owoce i warzywa

Nie powinny być trzymane w zbyt niskiej temperaturze. Wystarczy ok. 10 st. C. Dokładnie tyle, ile mają pojemniki w dolnej części lodówki. Poza tym jest tam wyższa wilgoć. Jeśli warzywa lub owoce nie są jeszcze w pełni dojrzałe, lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej. Szczypiorek lub sałatę dobrze jest owinąć papierem, co zapobiegnie wysychaniu. Natomiast sałaty nie należy przechowywać w foliowych workach (wytwarza azotyny sprzyjające powstawaniu nowotworów).

Pieczywo

Nie należy go przechowywać w lodówce, ale w zamrażalniku. W temperaturze minusowej może zachować swoje wartości smakowe przez wiele miesięcy.

Warto zapamiętać!

Jest kilka zasad, których należy przestrzegać. Po pierwsze: nigdy nie chowaj ciepłej żywności do lodówki, bo podnosi to temperaturę w całej lodówce. Po drugie: próżniowe pojemniki nawet 5-krotnie wydłużają czas przechowywania żywności. Po trzecie: nie zapełniajcie lodówki po same brzegi, bo należy zapewnić także ruch powietrza. Po czwarte: dobrze jest nie trzymać na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia. Po piąte: jeśli coś się zepusło, natychmiast to usuwaj. Po szóste: data przydatności do spożycia dotyczy tylko produktów zamkniętych, a po otwarciu należy je zużyć jak najszybciej.

I najważniejsze - zawsze sprawdzaj termin przydatności do spożycia.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach