Co masz w lodówce?
Warto wiedzieć, jak zagospodarować przestrzeń w naszej lodówce. Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.
Warto wiedzieć, jak zagospodarować przestrzeń w naszej lodówce. Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.
Wiele osób zastanawia się, jaka powinna być temperatura w lodówce. Odpowiadamy - na środkowej półce powinna wynosić 5 st. C. Jednak sama temperatura nie wystarczy. Jedzenie przechowywane w lodówce także się psuje. Czasem może trochę wolniej, ale jednak... Trzeba jeszcze wiedzieć, co i jak przechowywać.
Mięso i ryby
Powinny być przechowywane w najzimniejszym miejscu w lodówce. Zazwyczaj jest to dolna półka umieszczona nad pojemnikami. Temperatura na niej wynosi ok. 2 st. C. Pamiętajmy jednak, że czas przechowywania nie powinien być dłuższy niż dzień, góra dwa. Wyjątek stanowią produkty pakowane próżniowo, a parówki, czy metkę zaliczamy do artykułów natychmiastowego spożycia. Jeśli mrozimy wołowinę, możemy mieć pewność, że przetrwa nawet 12 miesięcy. Maksymalny czas przechowywania wieprzowiny to 8 miesięcy, a cielęciny - 4 miesiące.
Jaja i produkty mleczne
Mleko, sery, kefiry, maślankę, jogurty oraz dżemy i powidła powinny być przechowywane na środkowych półkach w temperaturze ok. 5 st. C lub na półce górnej - w 8 st. C. Najlepiej zużyć je przed terminem podanym na opakowaniu. Po otwarciu mleka najlepiej wypić je w ciągu 3 dni. Ser żółty może poleżeć około dwóch tygodni, a serki homogenizowane i garni - dobę. Masło najlepiej zjeść w ciągu 6 dni. Zapamiętaj! W produktach mlecznych przechowywanych na niższych półkach rozwijają się bakterie gnilne. Masło oraz jaja wymagają jedynie lekkiego schłodzenia. Najlepiej przechowywać je na drzwiach lodówki. To też idealne miejsce na olej, chrzan, musztardę i ketchup.
Owoce i warzywa
Nie powinny być trzymane w zbyt niskiej temperaturze. Wystarczy ok. 10 st. C. Dokładnie tyle, ile mają pojemniki w dolnej części lodówki. Poza tym jest tam wyższa wilgoć. Jeśli warzywa lub owoce nie są jeszcze w pełni dojrzałe, lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej. Szczypiorek lub sałatę dobrze jest owinąć papierem, co zapobiegnie wysychaniu. Natomiast sałaty nie należy przechowywać w foliowych workach (wytwarza azotyny sprzyjające powstawaniu nowotworów).
Pieczywo
Nie należy go przechowywać w lodówce, ale w zamrażalniku. W temperaturze minusowej może zachować swoje wartości smakowe przez wiele miesięcy.
Warto zapamiętać!
Jest kilka zasad, których należy przestrzegać. Po pierwsze: nigdy nie chowaj ciepłej żywności do lodówki, bo podnosi to temperaturę w całej lodówce. Po drugie: próżniowe pojemniki nawet 5-krotnie wydłużają czas przechowywania żywności. Po trzecie: nie zapełniajcie lodówki po same brzegi, bo należy zapewnić także ruch powietrza. Po czwarte: dobrze jest nie trzymać na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia. Po piąte: jeśli coś się zepusło, natychmiast to usuwaj. Po szóste: data przydatności do spożycia dotyczy tylko produktów zamkniętych, a po otwarciu należy je zużyć jak najszybciej.
I najważniejsze - zawsze sprawdzaj termin przydatności do spożycia.
qk