Warto włączyć do diety
Nudności, wymioty, biegunka, wzdęcia i bóle brzucha – to najczęstsze symptomy grzybicy przewodu pokarmowego, nadmiernie skolonizowanego przez mikroorganizmy zwane drożdżakami. Nieleczone schorzenie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Co pomoże ich uniknąć?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oliwa z oliwek
Badania naukowe wykazały, że złocisty olej, otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców drzewa oliwnego, wykazuje wysoką aktywność przeciwgrzybiczą, eliminując zwłaszcza grzyby z gatunku Candida albicans, najczęściej wywołujące zakażenia przewodu pokarmowego. Oliwa z oliwek jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu oleinowego, który wzmacnia odporność organizmu i pozytywnie wpływa na układ krążenia.
Chleb na zakwasie
Chcąc uniknąć grzybicy musimy ograniczyć spożycie wypieków na bazie mąki pszennej i drożdży. Warto wówczas sięgnąć po pieczywo z mąki pełnoziarnistej, przygotowane na zakwasie, np. żytnim, bogate w dobroczynne szczepy bakterii z rodziny Lactobacillus, przywracające równowagę flory bakteryjnej. Oczywiście w składzie takiego chleba nie powinno być spulchniaczy, polepszaczy smaków czy substancji barwiących.
Kiszona kapusta
Jeden z najsilniejszych naturalnych probiotyków, niszczących groźne bakterie i wirusy (m.in. gronkowca złocistego), a także powstrzymujących rozwój drożdżaków powodujących grzybicę. Kiszona kapusta wzmacnia odporność, wspomaga metabolizm oraz reguluje pracę wątroby czy jelit, pomagając w oczyszczeniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Szpinak
W diecie osób, które chcą uniknąć grzybicy przewodu pokarmowego nie powinno zabraknąć warzyw liściastych, przede wszystkim szpinaku. To skarbnica silnych przeciwutleniaczy – beta-karotenu, witaminy C czy luteiny, a także innych potrzebnych organizmowi składników odżywczych: kwasu foliowego, żelaza i potasu. Zawarty w zielonych liściach chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki.
Czosnek
Trudno wyobrazić sobie bez niego polską kuchnię. Ząbki czosnku, charakteryzujące się intensywnym smakiem i aromatem, wykazują szereg właściwości leczniczych, są m.in. pogromcą grzybów z rodziny Candida. Są silnym antybiotykiem działającym skuteczniej niż penicylina czy tetracyklina, ale również przeciwutleniaczem, neutralizującym szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój poważnych chorób.
Kasza jaglana
Kasze stanowią podstawę piramidy żywieniowej i fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Kasza jaglana to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zapobiec rozwojowi grzybicy. Dzięki unikalnemu składowi produkt otrzymywany z łuskanych ziaren prosa zwyczajnego skutecznie odkwasza organizm i oczyszcza go z nadmiaru śluzu. Sprzyja także usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii.
Grejpfrut
Zmagając się z drożdżycą lub chcąc jej uniknąć należy wprowadzić do jadłospisu kwaśne owoce, na czele z grejpfrutem. Badania polskich naukowców dowiodły, że jego ekstrakt wykazuje silne właściwości przeciwgrzybicze, neutralizując aktywność drożdżaków z gatunku Candida albicans. Grejpfrut działa też odkwaszająco, przyspiesza przemianę materii i pozwala skutecznie obniżyć poziom "złego” cholesterolu LDL.
Pestki słonecznika
Powinny regularnie gościć w naszej diecie, ponieważ jest to produkt o imponujących walorach odżywczych. Pestki słonecznika stanowią bardzo bogate źródło witaminy E, nieprzypadkowo zwanej "witaminą młodości i płodności" oraz fitosteroli, które pomagają zapobiegać poważnych schorzeniom układu krążenia. Dostarczają też dużo błonnika, żelaza, wapnia i potasu. Taki skład sprawia, że są skutecznym remedium na grzybicę układu pokarmowego.
Dynia
Warzywo, które urzeka nie tylko kształtem i kolorem, ale również właściwościami odżywczymi. Dynia jest m.in. zalecana w diecie osób chcących uniknąć grzybicy układu pokarmowego. Jej pomarańczowa barwa to zasługa karotenoidów spowalniających tempo starzenia organizmu, obniżających ryzyko choroby wieńcowej, zapobiegających schorzeniom układu oddechowego, wspierających system odpornościowy i cenionych w profilaktyce antynowotworowej.
Żurawina
Długo można wyliczać zalety tych soczyście czerwonych owoców, którym niestraszny jest nawet mróz, a późną jesienią i wczesną zimą osiągają najlepszy smak oraz największe wartości odżywcze. Dzięki dużemu stężeniu organicznych związków chemicznych, zwanych taninami, żurawina staje się naturalnym antybiotykiem, niszczącym groźne bakterie. Świetnie radzi sobie też z drożdżakami wywołującymi grzybicę. Jest bogatym źródłem antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy.