Co dobrego można zjeść w Stambule? Kulinarny przewodnik

Lahmacun, balik ekmek czy testi kebap to tylko nieliczne przykłady potraw bogatej kuchni tureckiej. Chodząc po mieście, warto zaglądać do knajpek, by odkryć nowe smaki. Wiele ciekawych rzeczy znajdziemy też w sklepach spożywczych: pyszną cynamonową herbatę, gorzką lub mleczną czekoladę z kawałkami pistacji, ayran, czyli słony turecki jogurt, oliwki, lokalne odmiany sera i wędliny.

Turecka pita z serem i mięsem
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta
  • Lahmacun – cienki placek z mięsem mielonym, pomidorami i zieloną pietruszką, niekiedy określany jako turecka pizza. Warto spróbować go w jednej z małych, rodzinnych piekarni, ponieważ tylko w takich nie oszczędza się na dodatkach. Im bardziej turystyczne miejsce, tym mniej mięsa, więcej ciasta i znacznie wyższa cena. Koszt w granicach 5 lir.
  • Simit – turecki obwarzanek z ziarnami sezamu, dostępny niemal wszędzie. Warto kupować go w uczęszczanych miejscach, gdzie niemal przez cały dzień są świeże dostawy.
  • Balik ekmek – słynna kanapka z rybą znad Bosforu. Znajdziemy ją na łodziach zacumowanych w pobliżu mostu Galata. Standardowa kanapka składa się ze sporej bułki pszennej, grillowanej ryby, listka sałaty, czasem krążka cebuli. Do kanapki podawane są lokalne kiszonki.

Zobacz też: Kebab z automatu rusza na podbój Polski. Studenci odkryli żyłę złota

  • Iskembe corbasi – lokalna odmiana flaków. Flaki przygotowywane są z baraniny, mają jasny kolor, gdyż zamiast pomidorów dodaje się do nich jogurtu, wyróżnia je także charakterystyczny smak. Zupę podaje się z ostrą turecką papryką i sosem winno-czosnkowym. Najlepsze stambulskie flaki zjemy w dzielnicy Balat, w niewielkiej, specjalizującej się w tej potrawie knajpce - Meshur Fetih Iskembe Salonu.
  • Testi kebap – czyli kebab z glinianego dzbana, obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie Stambułu. Nie jest to typowy kebab kojarzony z kanapką, lecz coś w rodzaju mięsnego gulaszu z baraniny, wołowiny lub kurczaka w sosie pomidorowym, z papryką, cebulką i przyprawami. Serwowanie przypomina mini show – kelner przywozi dzbany z kebabem i odbija im dno na oczach klientów, po czym wykłada zawartość na talerz. Tę potrawę dostaniemy niemal w każdej restauracji na Sultanahmet, znakiem rozpoznawczym lokali, które ją serwują, jest stos gliniaków przed wejściem. To jedna z droższych potraw jakie zjemy w mieście, koszt ok. 45-60 lir.
  • Baklava z pistacjami – duży kawałek niezwykle słodkiej baklavy, wyglądem przypominający trójkątną kanapkę.

Z Turcji obowiązkowo trzeba przywieźć lokalne przyprawy. Wybór jest dość ubogi w porównaniu z krajami arabskimi, ale tym, bez czego nie można wrócić do domu, jest aromatyczny kolorowy pieprz, ostra papryka pul biber (można kupić łagodniejszą odmianę dla turystów), a także typowo tureckie mieszanki do warzyw i mięsa. Sprzedawaną na bazarach ciekawostką są sznury suszonych bakłażanów i czerwonej papryki, idealne do faszerowania.

Shirin Kader (pseud.) – pasjonatka Orientu, pisarka, autorka powieści "Zaklinacz słów", a także recenzji i tekstów literackich związanych z Orientem. Absolwentka filozofii i europeistyki, od dzieciństwa zafascynowana tradycją literacką i sztuką kulinarną świata arabskiego. Do niedawna właścicielka lubelskiej Cafe Aladdin, orientalnej kawiarni i palarni fajek wodnych.

O Kuchni z tysiąca i jednej nocy: "Szukam utraconej baśni (…) i choć poszukiwania te przypominają czasem ściganie uciekającego pociągu, nie mam wątpliwości, że wciąż warto biec, nawet w nieskończoność".

Więcej przeczytasz w najnowszym wydaniu magazynu "Moja Harmonia Życia"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇