Ciężkostrawne produkty

Powodują ociężałość, ospałość, często też wzdęcia i dyskomfort trawienny. Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu ciężkostrawne produkty nie zawsze mają wpływ na figurę, mogą jednak odbić się na zdrowiu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Kto powinien uważać

Obraz
© 123rf

Powodują ociężałość, ospałość, często też wzdęcia i dyskomfort trawienny. Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu ciężkostrawne produkty nie zawsze mają wpływ na figurę, mogą jednak odbić się na zdrowiu. Taka dieta często przyczynia się do tego, że odstępy między posiłkami stają się zbyt długie. Ciężkostrawnych potraw należy unikać, gdy cierpimy na schorzenia układu pokarmowego - zespół nadwrażliwego jelita, dyspepsję, nadkwaśność, chorobę wrzodową żołądka czy refluks przełykowy. Ale nie oznacza to tylko rezygnacji ze schabowego czy kawałka tortu. Sprawdźmy, czego unikać.

/ 7Pieczywo

Obraz
© 123RF.COM

Chociaż dietetycy polecają pełnoziarnisty, razowy czy żytni chleb jako doskonały składnik porannych kanapek, trzeba pamiętać o tym, że to ciężkostrawne produkty. Dlatego z pieczywa chrupkiego, z otrębami, orzechami, nasionami lub śliwką trzeba zrezygnować, jeśli pojawią się problemy ze strony przewodu pokarmowego. Artykuły te należy wprowadzać stopniowo, w połączeniu z jasnym chlebem. Instytut Żywności i Żywienia zaleca następujący udział pieczywa w codziennym jadłospisie: 15 proc. ciemne (razowe) pszenne lub żytnie, 20 proc. jasne pszenne, 65 proc. mieszane żytnio-pszenne lub jasne pieczywo żytnie.

/ 7Mięso

Obraz
© 123RF.COM

Wieprzowinę, wołowinę, baraninę, mięso kaczki czy gęsi możemy trawić nawet przez 6 godzin. Jeśli jemy smażone kotlety w panierce proces ten może się jeszcze wydłużyć. Chociaż pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu zwierzęcego i smażone mogą podrażniać nasz przewód pokarmowy, surowe tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub lniany) - prezentują zgoła odmienne właściwości. Takie tłuszcze są zdecydowanie lekkostrawne, podobnie jak świeże masło (wyjątek wśród tłuszczów zwierzęcych), a to za sprawą specyficznych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

/ 7Warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Kapusta i rośliny strączkowe słyną ze swego wzdymającego działania. Są jednak pełne wartościowych składników, a fasolka, groch czy soczewica zawierają także dużo cennego białka. By nie czuć dyskomfortu po zjedzeniu strączkowego posiłku, warto dodać do niego przeciwdziałające wzdęciom zioła (majeranek, kminek, koper włoski, kolendra). Ciężkostrawne są także: cebula, czosnek, pory, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kukurydza, kalarepa. Jeśli mamy dolegliwości żołądkowe po zjedzeniu surowych produktów, jedzmy więcej blanszowanych i gotowanych na parze warzyw. Lub drobno je siekajmy.

/ 7Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Węgorz, karp, sum, łosoś i śledź są tłustymi rybami, a więc i ciężkostrawnymi. To prawda, że stanowią nieocenioną skarbnicę kwasów omega-3 (przede wszystkim morskie), ale jeśli występują przeciwwskazania, to należy ograniczyć ich spożycie. Szczególnie uważajmy na ryby marynowane i wędzone. Lepiej postawić na te przyrządzane na parze lub gotowane, ponieważ zachowują więcej cennych składników.

/ 7Owoce

Obraz
© 123RF.COM

Gruszki, czereśnie, śliwki (także suszone) mogą powodować wzdęcia i uczucie ciężkości w żołądku. Jeżeli takie dolegliwości występują u osób zdrowych, należy kłopotliwe owoce wykluczyć z diety lub wprowadzać je stopniowo w małych ilościach. Na początek możemy sięgnąć po produkty przetworzone, aby przyzwyczaić żołądek.

/ 7Sery i makarony

Obraz

Tłuste sery dojrzewające, serki topione, typu feta i fromage. Takie produkty warto także ograniczyć, ze względu na znaczną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych szkodliwych dla zdrowia. Jeśli dodamy do tego makaron razowy, kluski kładzione lub łazanki mamy prawdziwą ciężkostrawną bombę. W codziennym menu należy spożywać je wymiennie z kaszami, ryżem i ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja