WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Ciężka praca poprawia smak potraw

Powszechnie wiadomo, że bardziej doceniamy rzeczy, na które ciężko zapracowaliśmy. Naukowcy odkryli, że prawda ta dotyczy również jedzenia. Okazuje się bowiem, że duży wysiłek fizyczny może nie tylko zwiększyć apetyt, ale również poprawić doznania smakowe.

Ciężka praca poprawia smak potraw
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Johns Hopkins University dowodzi, że ciężka praca może sprawić, iż rozsmakujemy się nawet w potrawach, które nie należą do naszych ulubionych. Być może pomogłoby to osobom walczącym o utrzymanie zdrowej równowagi w spożywaniu produktów o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, które w normalnych warunkach nie zawsze im smakują.

Może to oznaczać, że jeśli musielibyśmy przejść tor przeszkód, aby dostać się do talerza marchewek, to być może ta zdrowa przekąska smakowałyby nam bardziej niż łatwo dostępne słodycze z automatów.

"Jeśli musisz się wysilić, aby zdobyć pożywienie, to nie tylko bardziej doceniasz jego wartość, ale może ono nawet lepiej smakować. Obecnie nie wiemy dlaczego wysiłek poprawia smak posiłków. Wiemy jednak, że to się dzieje i efekt ten utrzymuje się co najmniej 24 godziny po ciężkiej pracy" - tłumaczy Alexander Johnson, naukowiec z Krieger School of Arts and Sciences przy Johns Hopkins University.

Jeśli ciężka praca jest w stanie poprawić smak niesmacznych, ale zdrowych posiłków, to być może osoby otyłe mogłyby zmienić swoje nawyki żywieniowe poprzez manipulowanie ilością czasu pracy, której wykonanie będzie wymagane, aby otrzymać posiłek.

PAP/nic/ krf/

fot. Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie