Ciężka praca poprawia smak potraw

Powszechnie wiadomo, że bardziej doceniamy rzeczy, na które ciężko zapracowaliśmy. Naukowcy odkryli, że prawda ta dotyczy również jedzenia. Okazuje się bowiem, że duży wysiłek fizyczny może nie tylko zwiększyć apetyt, ale również poprawić doznania smakowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Johns Hopkins University dowodzi, że ciężka praca może sprawić, iż rozsmakujemy się nawet w potrawach, które nie należą do naszych ulubionych. Być może pomogłoby to osobom walczącym o utrzymanie zdrowej równowagi w spożywaniu produktów o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, które w normalnych warunkach nie zawsze im smakują.

Może to oznaczać, że jeśli musielibyśmy przejść tor przeszkód, aby dostać się do talerza marchewek, to być może ta zdrowa przekąska smakowałyby nam bardziej niż łatwo dostępne słodycze z automatów.

"Jeśli musisz się wysilić, aby zdobyć pożywienie, to nie tylko bardziej doceniasz jego wartość, ale może ono nawet lepiej smakować. Obecnie nie wiemy dlaczego wysiłek poprawia smak posiłków. Wiemy jednak, że to się dzieje i efekt ten utrzymuje się co najmniej 24 godziny po ciężkiej pracy" - tłumaczy Alexander Johnson, naukowiec z Krieger School of Arts and Sciences przy Johns Hopkins University.

Jeśli ciężka praca jest w stanie poprawić smak niesmacznych, ale zdrowych posiłków, to być może osoby otyłe mogłyby zmienić swoje nawyki żywieniowe poprzez manipulowanie ilością czasu pracy, której wykonanie będzie wymagane, aby otrzymać posiłek.

PAP/nic/ krf/

fot. Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę