Cieciorka po bretońsku. Klasyka w nowym wydaniu

Do tego przepisu możesz użyć także fasoli zamiast cieciorki. Pamiętaj: wszystko, co pomidorowe, lubi się długo gotować. Rdestowiec dobrze sprawdza się w gulaszach i potrawkach.

Cieciorka po bretońsku. Klasyka w nowym wydaniuCieciorka po bretońsku. Klasyka w nowym wydaniu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 puszki cieciorki
  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 2 sztuki rdestowca ostrokończystego
  • 2 cebule
  • olej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 5 gałązek świeżej lebiodki lub 1 łyżka suszonej
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz

Przepis

  • Cieciorkę odcedź. Wodę po niej zachowaj, przyda ci się do zrobienia majonezu. Natnij lekko skórkę pomidorów. Wrzuć je na chwilę do wrzącej wody, a następnie przełóż do zimnej wody, dzięki temu łatwo zdejmiesz z nich skórkę.
  • Obrane pomidory pokrój w kostkę. Rdestowca i cebulę obierz ze skórki i posiekaj w grubą kostkę, wrzuć do garnka na rozgrzany olej wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem (jeśli używasz świeżo mielonego, przekręć młynek dwa razy, możesz też po prostu dodać dwie szczypty mielonego).
  • Gdy cebula i rdestowiec się zeszklą, dodaj przecier pomidorowy, podsmaż, aby składniki zyskały szklisty ciemnoczerwony kolor.
  • Dodaj świeże pomidory i resztę składników wraz z lebiodką (wcześniej bardzo drobno pokrój łodygi, a kwiaty pokrusz) oraz wywarem.
  • Gotuj na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
  • Pamiętaj, że na drugi dzień smaki się skoncentrują, więc nie przesadzaj z doprawianiem.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy